Δείγμα πολιτικής δειλίας και φόβου!

 

Σουηδία.- Παρακολούθησα το Ντιμπέιτ, ελληνιστί συζήτηση, των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χθες Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. 

Οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές διότι είναι η πρώτη φορά που Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι θα ψηφίσουν από την χώρα της εγκατάστασης των.

Οι περιοριστικοί όροι του Νόμου 4648/2019 έχουν συρρικνώσει δραματικά τον αριθμό των ομογενών που τελικά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προτίθενται να ψηφίσουν. Το σύνολο τους, περίπου 22000, είναι αμελητέο. Αυτό άλλωστε επεδίωκε και το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, το κάθε κόμμα με τον τρόπο του.

Η ψήφος των Αποδήμων απουσίασε σαν ενότητα από το Ντιμπέιτ των Πολιτικών Αρχηγών. Κανένας  από τους έξι ερωτώντες δημοσιογράφους δεν έκανε μια σχετική ερώτηση. Δεν αναφέρθηκαν καν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στις εκλογές 21 Μαίου θα ψηφίσουν Απόδημοι από το Εξωτερικό.

Ο νομος ατύχημα που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ κάτω από την πίεση του ΚΚΕ είναι φτιαγμένος στα μέτρα και σταθμά των συμφερόντων του ελληνικου πολιτικού προσωπικού όπου ο στόχος ήταν να δωθεί το δικαίωμα ψήφου απο τις χώρες που διαμένουν μια μικρή μερίδα Ελλήνων, αυτών που έφυγαν απο την χώρα τα χρόνια της κρίσης, περίπου 500-600.000 άτομα.

Τα εκατομμύρια των υπολοίπων μπήκαν στο γύψο! 

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό τρέμει στην σκέψη να δωθεί δικαίωμα επιστολική ψήφου από τις χώρες διαμονής των ομογενών. Οι Απόδημοι είναι ανεξάρτητοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως μια δημοκρατικά διοικούμενη χώρα λειτουργεί και ο πήχυς των απαιτήσεων στους υποψήφιους των εκλογών θα ανέβαινε κατακόρυφα. Αυτα φοβούνται οι Έλληνες πολιτικοί και τα αποφεύγουν με κουτσονομους.

Οι εκ του συντάγματος απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Μέσω του αρθρο 108 ορίζει ”Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα…”. 

Το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται συστηματικά σήμερα προς οφελος μικροπολιτικών προσωπικών συμφερόντων. Ενα ισχυρό χαρτι της ελληνικής διπλωματίας, η ψήφος των ομογενών, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.

Από τους 500000 με 600000 ψηφοφόρους που έχουν το δικαίωμα από τον κουτσονομο να ψηφίσουν δήλωσαν ενδιαφερον 22000, ήτοι 3,6%! 

Εκτιμώ ότι οι μισοί θα κάνουν αποχή. Με αλλά λόγια θα ψηφίσουν 1,8%!

Ποιοι είναι οι αίτιοι και πολιτικά ηττημένοι; 

Φυσικά η ΝΔ μόλις αποφάσισε να δωθεί το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους έστειλε μήνυμα στα υπόλοιπα κόμματα και συνομίλησε μαζί τους ώστε να μάθει εάν ένας τέτοιες νόμος μπορούσε να ”περάσει” στην ΒτΕ μέσω της απαραίτητης πλειοψηφίας των 200 βουλευτικών ψήφων. 

Το ΚΚΕ αντέδρασε και έθεσε τους όρους ώστε από ”γιαούρτι” ο νομος έγινε ”γαλατόνερο” με αλλά λόγια ένας νομος “ύβρις” προς τους Απόδημους.

Το εκτιμούμενο 1,8% στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι μια ήττα για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκείνο όμως που επίσης θα διαπιστωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα συμμετοχής των Αποδήμων θα είναι και μια ήττα στην “δειλία” που έδειξε η ΝΔ όταν προετοίμαζε τον νόμο προς ψήφιση. 

Θυμάμαι ότι το 1992 όταν η κυβέρνηση Κ Καραμανλή έδωσε στον π Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Παυλοπουλο (τότε Υπουργό Εσωτερικών)  την εντολή να κάνει μια πρόταση για το ίδιο ζήτημα και όταν άρχισαν οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα τότε ο Κ Καραμανλής διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν θα περνούσε και προς τιμήν του προτίμησε να καταθέσει το Νομοσχέδιο ως είχε, και να ψηφιστεί μόνον από 159, μεταξύ των 267 ψηφισάντων, Βουλευτές,   παρά να δημιουργήσει την σημερινή θλιβερή κατάσταση.

Κάτι τέτοιο οι περισσότεροι από μας τους Απόδημους θα περίμεναν και από τον κ Κυριακο Μητσοτακη δηλαδη την γενναιότητα να μην φέρει το νόμο στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ¨κουτσό”, όταν είδε ότι οι αλλαγές που επέφερε η αντιπολίτευση αλλοίωναν το νομοθέτημα.

Ισως στο μέλλον να εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί δεν πρόταξε την πολιτική του γενναιότητα αλλά προτίμησε να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής συνδιαλλαγής.  Θαταν πολύ ενδιαφέρον να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Σωτηρης Δελης

επ μέλος της σουηδικής Βουλης

επ μέλος ΠΑΔΕΕ

Σουηδία