Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία – Στο 89,24% η καταμέτρηση – 49,9% ο Ερντογάν – 44,3% ο Κιλιτσντάρογλου

Στο 89,24% η καταμέτρηση – 49,9% ο Ερντογάν – 44,3% ο Κιλιτσντάρογλου – Στις 28 Μαΐου οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα – Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αμφισβητεί τα αποτελέσματα – Στους δρόμους οι οπαδοί του Ερντογάν

Πολύ σκληρός για να… πεθάνει αποδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, παρά τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν να υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κερδίζει με ποσοστό 49,94%, στο 89.24% της καταμέτρησης, έναντι 44,3%, που συγκεντρώνει ο πολιτικός του αντίπαλος και επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 5,3% του Σινάν Ογάν

Αν και η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν έναντι σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με αρκετά μεγάλη διαφορά, παρόλα ταύτα, ισοδυναμεί με μεγάλη ανατροπή των δεδομένων, θέτοντας νέες βάσεις για την επόμενη ημέρα στη γειτονική μας χώρα.

Μία σημαντική λεπτομέρεια, που ενδεχομένως να κρίνει την έκβαση των επαναληπτικών εκλογών, οι οποίες επίσης αναμένεται να εξελιχθούν σε θρίλερ, είναι η εξής. Η διαφορά σε απόλυτο αριθμό ψήφων του Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψή της στον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν όλοι οι ψηφοφόρου του Ογάν κατευθυνθούν στον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα, τόσο για τις προεδρικές εκλογές, όσο και για τις βουλευτικές, έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και αμέσως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, στα περισσότερα από 200.000 εκλογικά κέντρα.

Στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι σχεδόν 65 εκατ. Τούρκοι πολίτες, με τη συμμετοχή να φτάνει στο εντυπωσιακό 93,6%

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι απαγορεύεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων πριν από τις 9 μ.μ. Ωστόσο, η σχετική απαγόρευση ήρθη στις 6:30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ. Η ψηφοφορία στα 200.000 εκλογικά τμήματα δεν σημαδεύτηκε από κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν.

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στην Τουρκία για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μαζί με περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, οι Τούρκοι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο και 600 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Σινάν Ογκάν είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και για να εκλεγούν χρειάζονται τουλάχιστον 50%+1 ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλιώς θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες, στις 28 Μαΐου.

Εικοσιτέσσερα πολιτικά κόμματα διεκδικούν επίσης την είσοδό τους στη νέα Βουλή και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές. Πάνω από 191.000  έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. «Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας» είπε, χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για την νίκη του.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού ψήφισε στην Άγκυρα. «Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα» τόνισε.

Πηγή: naftemporiki.gr