Αυξάνονται οι αναποφάσιστοι όσο πλησιάζουν οι εκλογές;

Σειρά δημοσκοπήσεων τις τελευταίες ημέρες τους εμφανίζει να είναι περισσότεροι περίπου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές από ό,τι ήταν στα τέλη Απριλίου.

Πρωτοφανή τάση αύξησης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου καταγράφουν πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, εγείροντας ερωτήματα για τα αίτια του φαινομένου και προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύπαρξης «συστηματικού λάθους».

Σύμφωνα με μελέτες της εκλογικής συμπεριφοράς, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο αριθμός των αναποφάσιστων τείνει να μειώνεται όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης. Ωστόσο, σειρά δημοσκοπήσεων που βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει τους αναποφάσιστους να είναι περισσότεροι περίπου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές από ό,τι ήταν στα τέλη Απριλίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, η οποία κατέγραψε την αδιευκρίνιστη ψήφο στις 10,4 μονάδες, ενώ στα τέλη Απριλίου την υπολόγιζε στις 9,2 μονάδες. Με άλλα λόγια, η εταιρεία εκτιμά ότι το ποσοστό όσων δεν έχουν αποκρυσταλλώσει γνώμη αυξήθηκε περισσότερο από 10% περίπου μια εβδομάδα πριν από την ημέρα της ψήφου. Σημειώνεται ότι η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Marc υπολόγισε την ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 6,7 μονάδες, ενώ τον Απρίλιο την εκτιμούσε στις 6 μονάδες.

Τάση αύξησης των αναποφάσιστων καταγράφει και η εταιρεία Alco, η οποία μάλιστα προχωρά και σε μεγαλύτερη εκτίμηση για το μέγεθός τους. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της εταιρείας, οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,2%, ενώ στα τέλη Απριλίου υπολογίζονταν σε 11,7%. Παράλληλα, βάσει της τελευταίας μέτρησης της Alco, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,6%, ενώ στα τέλη Απριλίου η ψαλίδα ήταν στο 6,2%

Σημαντική αύξηση των αναποφάσιστων στον δρόμο προς τις εκλογές κατέγραψαν, όμως, και οι μετρήσεις της εταιρείας Pulse. Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse εκτιμά τους αναποφάσιστους στο 12%, ενώ στα τέλη Απριλίου η εταιρεία τους υπολόγιζε σε 11%. Ως προς το εύρος της ψαλίδας, η Pulse εκτιμά ότι η ΝΔ προηγείται σήμερα με 6,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παράγων Κασιδιάρης και το ενδεχόμενο «συστηματικό» λάθος

Μια ερμηνεία για την τάση αύξησης των αναποφάσιστων στις δημοσκοπήσεις είναι ότι μεταξύ των μετρήσεων μεσολάβησε η δικαστική απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές του κομματικού μορφώματος του Κασιδιάρη και του κόμματος των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου. Αθροιστικά τα δύο κόμματα κινούνταν γύρω στο 6%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η απαγόρευση πιθανώς «απελευθέρωσε» ψηφοφόρους οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν καταλήξει ακόμη για το τι θα κάνουν στις 21 Μαΐου. Μια δεύτερη εξήγηση είναι η πιθανότητα να «συστηματικού λάθους» στις έρευνες. Δηλαδή, να υπάρχει λανθασμένος σχεδιασμός που καθιστά το δείγμα μη αντιπροσωπευτικό σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr