Εκλογές θρίλερ στην Τουρκία: Ερντογάν 49,34%, Κιλιτσντάρογλου 45,00% – Ολοταχώς προς β’ γύρο στις 28 Μαΐου

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις έως τώρα καταμετρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί προβάδισμα αλλά η χώρα οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στις στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει στην δημοσιότητα το Anadolu, με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 49,34%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 45,00%.

Το HaberTurk μεταδίδει πως με βάση το 98,41% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,55% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 45,00%. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,23% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,43%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στις φετινές κάλπες στην Τουρκία ξεπέρασε το 93%. Στις εκλογές του 2018 το ποσοστό είχε φτάσει το 86%. Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Καθοριστικές οι ψήφοι από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη – Τι ψήφισαν στις σεισμόπληκτες επαρχίες

Την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία συνεχίζεται , οι ψηφοφόροι σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη αλλά και εκείνοι των σεισμόπληκτων περιοχών φαίνεται πως θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 95% των ψήφων σε όλη την χώρα έχει καταμετρηθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στην εκλογική κούρσα. Αλλά πολλές από τις ψήφους στις μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, ενώ η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Άγκυρα, και η πόλη της Σμύρνης έχουν συνολικά 10 εκατομμύρια πληθυσμό η καθεμία.

Για την ώρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να προηγείται σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου έχει αυξήσει κατακόρυφα την υποστήριξή του ιδίως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την Άγκυρα από τις εκλογές του 2015.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει όταν βγουν τα αποτελέσματα από αυτές τις τρεις μεγάλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στις προαναφερθείσες πόλεις τα αποτελέσματα προς το παρόν σύμφωνα με το Anadolu έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Στην Κωνσταντινούπολη ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 48,41% έναντι του αντιπάλου του που έχει συγκεντρώσει το 46,78 των ψήφων, στην Σμύρνη ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, 63,13% έναντι 31,62 , ενώ στην Άγκυρα το κόμμα της αντιπολίτευσης φαίνεται οριακά να ξεπερνά σε ψήφους το κυβερνών κόμμα με τα ποσοστά να βρίσκονται στο 47,04% και 46,24% αντίστοιχα.

Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει στην δημοσιότητα το Anadolu, με καταμετρημένο το 96,89% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 49,42%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει αυτή την ώρα ποσοστό 44,88%.

Τι ψήφισαν οι σεισμόπληκτοι στην πόλη Χατάι

Τρεις μήνες μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου, περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης, κλήθηκαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές με τα εκλογικά κέντρα να στήνονται στα λίγα εναπομείναντα σχολεία, που δεν κατέρρευσαν, αλλά και σε κοντέινερ.