Τουρκία: Πολίτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από ΑΤΜ – «Έρχονται capital controls» λέει η αντιπολίτευση

Βυθίζεται η τουρκική οικονομία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία σε ότι αφορά στην οικονομία της χώρας.

Ο κόσμος εν’ αναμονή της δεύτερης κάλπης, εκφράζει σοβαρούς πλέον φόβους, αφού πολίτες που πήγαν στα ATM για να βγάλουν λεφτά βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Όπως μετέδωσε σήμερα Παρασκευή από την Κωνσταντονούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια, την ώρα που φωνάζει η αντιπολίτευση ότι «έρχονται τα capital controls».

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό υποχώρησαν κατά 17 δισ. δολάρια κατά τις έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Έπαθαν σοκ»

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το «Show Tv» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων:

«Πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις»

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις από τρεις πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς και ανέφεραν στο κανάλι:

«-Ναι έτσι είναι, ήρθε μήνυμα στο κινητό πριν από δυο μήνες. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες.
-Οι άνθρωποι ας πάρουν τα μέτρα τους
-Προφανώς συμβαίνει από την μεγάλη υποτίμηση της λίρας».

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει σε ότι αφορά το συνάλλαγμα, αφού σε ότι αφορά την τουρκική λίρα, δεν θα είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση να… κόψει καινούργιο χρήμα για να διοχετεύσει στην οικονομία.

Τα συναλλαγματικά και χρυσά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση, ενόψει και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού.

Αυτό το είδος capital controls έρχεται λίγες ημέρες μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να πουλήσει 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Τα αποθέματα της Τουρκίας σε συνάλλαγμα και χρυσό υποχώρησαν κατά 17 δισ. δολάρια κατά τις έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρουν οι Financial Times,.

Ειδικότερα, το συνάλλαγμα στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποχώρησε κατά 9,5 δισ. δολάρια από το τέλος Μαρτίου έως τις 12 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, σε μια πτώση της τάξης του 15%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να υπερασπιστεί τη λίρα ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών, με νέους κανονισμούς που στοχεύουν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για το δολάριο.

Την Τετάρτη σημειώνεται η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα ημερήσια όρια για αγορά συναλλάγματος από τις εγχώριες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκλιμακωθεί η πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται εξάλλου την Πέμπτη σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στις 19,8050 λίρες ανά δολάριο, λίγες ημέρες μετά την έκπληξη της νέας πρωτιάς του Ταγίπ Ερντογάν σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Η λίρα έχει χάσει άνω του 1% από τις εκλογές της 14ης Μαΐου μέχρι σήμερα, έχοντας χάσει 44% της αξίας της το 2021 και άλλο 30% το 2022, κυρίως λόγω των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του προέδρου της Τουρκίας, τις οποίες μάλιστα έχει έμμεσα επιβάλει και στην κεντρική τράπεζα της χώρας (χαμηλά επιτόκια σε περιβάλλον υψηλότατου πληθωρισμού).

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου.

Πηγή:in.gr