Σεισμός: Νέα δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη νότια Κρήτη, κοντά στις Μοίρες Ηρακλείου

Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τις Μοίρες Ηρακλείου εντοπίστηκε το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης στη νότια Κρήτη.

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νότια Κρήτη, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται κοντά στις Μοίρες Ηρακλείου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi).

Μικρό εστιακό βάθος

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκες στις 03:48 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 6 χιλιομέτρων δυτικά-νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5,3 χιλιόμετρα.


Εικόνα από gein.gr

Η νέα σεισμική δόνηση προήλθε από την ευρύτερη περιοχή όπου είχε σημειωθεί ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Σταδιακή μείωση

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης προέβλεψε ότι το φαινόμενο θ’ αρχίσει να εξασθενεί αλλά συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίστηκαν πριν το 1970 να κάνουν ελέγχους.

«Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και μετά από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό γύρω στο 4.

»Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεσθεί τελείως» είπε.

Συστάσεις

Η Ειδική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συστήνει στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες στον Δήμο Φαιστού.

Επίσης, προτείνεται στους πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.