ΓΝΩΜΗ: Μια άλλη μέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Σεισμό» προκάλεσε η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις χθεσινές εκλογές. Μια νίκη που άλλαξε άρδην τα δεδομένα,  γεγονός που σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ την οποία καμία δημοσκόπηση δεν είχε καταγράψει στο εύρος που τελικά έλαβε. Μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας τα ποσοστά της ΝΔ όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά, αντίθετα, είχαν και μια ελαφρά αύξηση ξεπερνώντας , έστω και οριακά, το συμβολικό κατώφλι του 40%. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια πραγματική εκλογική συντριβή στο 20%.

Την ίδια ώρα, το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι η χώρα πραγματοποίησε μία δεξιόστροφη πορεία και η λεγόμενη “δεξιά” ή καλύτερα, κεντροδεξιά,  Νεοφιλελεύθερη, είναι μάλλον πλειοψηφική, αυτή την ώρα, στο εκλογικό σώμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ΟΛΟΣ ο χάρτης της Ελλάδος, με εξαίρεση το Νομό Ροδόπης βάφτηκε μπλε, κάτι που είχε να συμβεί από τα προ της μεταπολίτευσης χρόνια. Μέχρι και η Κρήτη: ‘Βάφτηκε μπλε’ για πρώτη φορά στα χρονικά!

Βέβαια οι 145 Έδρες που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία δεν είναι από μόνες τους αρκετές για την διακηρυγμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει αυτοδυναμία. Από την άλλη, τόσο η στάση του ΠΑΣΟΚ όσο, πολύ περισσότερο,  οι θέσεις του ΚΚΕ δεν δίνουν περιθώρια για κυβέρνηση συνεργασίας. Μονόδρομος έτσι  είναι οι νέες εκλογές που τοποθετούνται για τις 25 Ιουνίου.

Για το σκοπό αυτόν ο κ. Μητσοτάκης, που σήμερα θα ανεβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα  Σακελλαροπούλου, θα επιδιώξει (κατά τις πληροφορίες) τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου Κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) στους προέδρους των οποίων θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει την εντολή, να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές κατά τα ανωτέρω.

Στο μεγάλο ερώτημα τι προκάλεσε την εκκωφαντική –έστω και αθόρυβη- μεταβολή στη δύναμη των κομμάτων, (η ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη έμεινε εκτός και η νέα Βουλή θα είναι 5κομματική) η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική ταπεινοφροσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην αντίθετη αλαζονική συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα. Δύο αντίθετες συμπεριφορές με την πρώτη να «αντέχει» ακόμη και παραδοχή σφαλμάτων και τη δεύτερη να επιζητά ακόμη την συγγνώμη του Αλέξη Τσίπρα για τα θύματα στο Μάτι.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και διαβεβαίωσε για μία σταθερή, μελλοντική πορεία με καλύτερους μισθούς, με λιγότερους φόρους, με καλύτερη Υγεία, με δουλειές για όλους. Απέναντι στην πολιτική αυτή ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «πρόσφεραν» στο λαό μαύρη διαφήμιση, έωλα Προγράμματα μη κοστολογιμένα και μία διάθεση ρεβανσισμού και Ειδικών Δικαστηρίων που τρόμαξε τους πολίτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει σε φάση εσωτερικών διεργασιών με κορυφή την αλλαγή ηγεσίας του. Όχι άμεσα, αλλά στο προσεχές μέλλον και, πάντως,  μετά τις δεύτερες εκλογές, Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ θα κάνει έναν αγώνα δρόμου να κερδίσει πόντους και να αντικαταστήσει στο ρόλο της την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον η ΝΔ θα πάρει στις επαναληπτικές εκλογές την περίφημη αυτοδυναμία ώστε για τέσσερα χρόνια να μείνει απερίσπαστη στο τιμόνι της Ελλάδος ενταφιάζοντας, έτσι, την απλή αναλογική. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δείχνει να αλλάζει και να περνάει σε νέα περίοδο με την ανάδειξη και των βουλευτών Ομογένειας.

Όπως θεωρείται ως βέβαιο πλέον ότι στην νέα τετραετία η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη , μαθαίνοντας από τα λάθη της, θα επιδιώξει και θα καταφέρει (;) να αλλάξει τον Ν 4648/2019 για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων. ώστε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις Δημοτικές – Δημαρχιακές, Ευρωεκλογές και εκλογές Προέδρου Δημοκρατίας),  να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι Ομογενείς και, μάλιστα, με επιστολική ψήφο.

Φαίνεται πως μια άλλη μέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό με την  ψήφο του Ελληνικού λαού.