Ο θρίαμβος και οι παγίδες της επόμενης μέρας!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ*

Στοκχόλμη.-  Για όποιον δεν έχει καταλάβει τι συνέβη προχθές όταν μια πολιτική βόμβα μεγατόνων εξερράγη στην χώρα μας.

  • Για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ ένα κυβερνητικό κόμμα λαμβάνει περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική μάχη κατά την οποία εξελέγη κυβέρνηση.
  • Για πρώτη φορά με εξαίρεση την ”ειδική” εκλογική μάχη του 1974. Η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, ξεπέρασε τις 20 μονάδες!
  • Για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει σε απόλυτο αριθμό τόσο πολλούς ψηφοφόρους, όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου μεταξύ 1974 και 1977 δεν έχασε τόσους ψηφοφόρους σε απόλυτο αριθμό ψήφων.
  • Για πρώτη φορά ένα κόμμα με σύστημα απλής ή σχεδόν απλής αναλογικής, φτάνει τις 146 έδρες και αφήνει ουσιαστικά ανέπαφη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 156 που είχε πριν.

Ο ψηφοφόρος στην κυριολεξια κονιορτοποίησε την αντιπολίτευση και έστειλε το μήνυμα αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση.

Οι ημερες που έρχονται κρύβουν οπωσδήποτε παγίδες και κινδύνους που η ΝΔ καλείται να τους αντιμετωπίσει γνωρίζοντας φυσικά ότι η αλαζονεία και η έλλειψη συσπείρωσης στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου είναι οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι των στρατηγών του κόμματος.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Όμως, για διάφορους λόγους οι ψηφοφόροι συμπεριφέρθηκαν σαν να ψήφιζαν με το σύστημα ενισχυμένης των επόμενων εκλογών.

Δεν αποκλείω λοιπόν την περίπτωση να συμβεί το αντίστροφο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Δηλαδή, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων με δεδομένο το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου να επαναληφθεί.

Το παραπάνω σενάριο δεν θα πρέπει να να αποκλεισθεί. Η δικη μου εξηγηση βασιζεται στο ότι θα δωθεί ”σκληρή μάχη” για την κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται επισης να υπάρξει σε μερίδα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας η πρόθεση να υποστηριχτεί σε αυτή τη μάχη το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που μαθηματικά θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ποσοστού της Ν.Δ.

Περαιτέρω αποσυσπείρωση δε του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές θεωρητικά ετοιμάζει το έδαφος να φέρει εντός Κοινοβουλίου Πλεύση Ελευθερίας η Μέρα 25.

Ταυτόχρονα η μικρή έκπληξη εκλογών, το κόμμα ΝΙΚΗ, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση εκκλησιαστικών/παρεκλησιαστικών κύκλων ώστε να καλύψει το λίγο έδαφος που απέμεινε για να εισέλθει στη Βουλή.

Οι ως άνω θεωρητικές σκέψεις οδηγούν σε μια οκτακομματική Βουλή που θα ανέβαζε το ποσοστό για την επιζητούμενη από τη Ν.Δ. αυτοδυναμία σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Από τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων και την στρατηγική τους στον χρόνο που απομένει μέχρι τις νέες εκλογές θα εξαρτηθεί εάν ένα η αρκετά από τα παραπάνω σενάρια ενεργοποιηθούν η η ΝΔ θα κρατήσει το πολύ θετικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ας Μαΐου και θα κατατροπώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Αλλά αυτό είναι ενα θέμα που θα συζητηθεί μετά τις 25 Ιουνίου.

*Σωτηρης Δελής

επ μέλος της σουηδικής Βουλης

επ μέλος ΠαΔΕΕ

Οικονομολογος αναλυτής

Σουηδία