Σε απλοποίηση του Νόμου για την ψήφο Αποδήμων προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Μαλασπίνας

Τα πρώτα συμπεράσματα για την ψήφο των Αποδήμων  ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, παρά τα αρνητικά σημεία του Νόμου 4648/2019 και τα εμπόδια που έβαζε ως προς τους δικαιούμενους να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους, αλλά και την μη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, γεγονός που θα διευκόλυνε τα μάλα τους απόδημους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεντευξή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, λέγοντας πως η μικρή συμμετοχή «δεν ήταν φιάσκο, ψήφισαν 20.000, όλοι έτρεξαν να βάλουν εμπόδια».

Τόνισε, μάλιστα, ότι με τους νέους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν από τις προσεχείς εκλογές «η πρόταση που θα κάνω είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και θέλω, και ελπίζω, πως θα βρούμε τους 200 βουλευτές».

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για αλλαγή του 4648/2019 και απλοποίηση των όρων συμμετοχής των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία της γενέτειρας. ‘Αλλωστε πρόσφατη είναι η αποτυχημένη προσπάθεια για την αλλαγή του Νόμου που δεν συγκέντρωσε στη Βουλή 200 ψήφους. Το εάν αυτό θα γίνει εφικτό με την νέα σύνθεση της Βουλής, όπως θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, είναι νωρίς ακόμη για να το προβλέψει κανείς. Θα πρέπει να αναμένουμε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοσκρατίας εκτός από τη συμμετοχή υπάρχει και ΑΝΑΦΟΡΆ για ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ…

Υπενθυμίζεται ότι οι δεύτερες εκλογές (25 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες, όπως τους αναλύει το doryforos-europa.blogspot.com.

α) Το ποσοστό του (και τις αντίστοιχες έδρες μπόνους που θα λάβει) και,

β) Το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% άρα δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Ας δούμε ένα – ένα τα στοιχεία.

Α) Μπόνους εδρών:

Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Β) Το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% άρα δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Όσο μικρότερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ( δηλ. δεν θα πιάσουν το όριο του 3%), τόσο μεγαλύτερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση).

Ετσι και σύμφωνα με τον Δρ πολιτικών επιστημόνων και ειδικό εκλογικό αναλυτή Πάνο Σταθόπουλο αν π.χ. το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι μόλις 2% τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί για την αυτοδυναμία 39,8%.

Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι 6% τότε το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα είναι 38,6% και τέλος αν το ποσοστό φθάσει στο 10% δηλαδή αν όλα τα κόμματα που θα έχουν ποσοστά κάτω του 3% συγκεντρώσουν μαζί 10% τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37,5% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας (απόλυτης).

Το ποσοστό των κομμάτων κάτω του 3%

Τα κόμματα που δεν πέρασαν το όριο του 3% στις εκλογές στις 21 Μαίου είχαν συνολικά ποσοστό 16.02%.

Αν αφαιρέσουμε τα ποσοστά των τριών κομμάτων που ήταν στο όριο ή σχεδόν στο όριο να φθάσουν το 3% τότε το υπόλιπο ποσοστό των άλλων κομμάτων που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να φθάσουν στο 3% ήταν, συνολικά, 7,59%.

Αν λοιπόν επαναληφθούν τα αποτελέσματα της 21ης Μαίου και στις εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό των κομμάτων κάτω του 3% είναι 7,59%, ΤΌΤΕ το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συμπληρώσει μεταξύ 38,0% και 38,3% για να σχηματίσει (με τα μπόνους) αυτοδύναμη κυβέρνηση.