Τσίπρας: Λήξη Πένθους Έναρξη του Αγώνα

«Αναλαμβάνω να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, γιατί δεν δείλιασα ποτέ και δεν λιποτάχτησα ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε έντονη αυτοκριτική, αλλά και μηνύματα – «Ο αντίπαλος είναι η Δεξιά – Δεν σηκώνουμε το γάντι που μας πετάνε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ»

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα κληθεί να εξετάσει τα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για το κόμμα, αλλά και να καθορίσει τις κινήσεις που θα γίνουν από την Κουμουνδούρου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Με ένα δυνατό χειροκρότημα υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία αρκετές φορές διέκοψαν την ομιλία του για να τον χειροκροτήσουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη της εκλογικής ήττας, δήλωσε ωστόσο δυναμικά «παρών» ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αναφέρθηκε σε τρεις κομβικές, όπως τις χαρακτήρισε, αιτίες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τόνισε πως το διακύβευμα της νέας κάλπης είναι να μην δοθεί λευκή επιταγή σε έναν παντοδύναμο, ανεγξέλεκτο ηγεμόνα.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και προς τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας πως «δεν θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάνε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους, που ευνοούν τη Δεξιά, δεν πρόκειται να εμπλακούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει «ότι θα γυρίζουμε κάθε φορά και το άλλο μάγουλο».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Η ευθύνη δεν ισομοιράζεται

Σας ευχαριστώ για την αποφασιστικότητά σας να σταθούμε όρθιοι σε μια δύσκολη στιγμή.

Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες.

Τώρα η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη, τώρα έρχεται η καθοριστική εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα, η εθύνη πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται.

Ποτέ δεν κρύφτηκα, δεν το έβαλα στα πόδια ποτέ.

Έτσι θα κάνω και θα κάνουμε και τώρα.

Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση και στην εσωστρέφεια

Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης.

Η ευθύνη μας είναι να ανασυνταχθούμε άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση και την εσωστρέφεια.

Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μία καθαρή γραμμή.

Τα σχέδια Μητσοτάκη είναι ολοφάνερα, όχι μόνο να κερδίσει αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία, που θα του επιτρέψει να αλλάξει και το σύνταγμα σε μία συντηρητική κατεύθυνση.

Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις.

Χρειάζεται συσπείρωση και σεμνότητα απέναντι στην ψήφο του λαού.

Να διορθώσουμε την στρατηγική μας εν κινήσει, να διορθωθούμε και να αλλάξουμε την καμπάνια μας.

Να δώσουμε απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα: γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα, ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στην κάλπη της ΝΔ.

Οι αναποφάσιστοι, αντί να ψηφίσουν όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέρκειας απέναντι στην κυβέρνηση, ψήφισαν ανάποδα, με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση.

Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από εύκολες απαντήσεις περί συντηρητικοποίησης της κοινωνίας.

Πρωτίστως στις δικές αδυναμίες και επιλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τις απαντήσεις.

Τρεις κομβικές αιτίες για την ήττα

Τελικά η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου: να μην αλλάξουμε γιατί μπορεί να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα.

Έτσι, κανείς δεν συζήταγε για τα σημερινά προβλήματα – κράτος λάφυρο, υποκλοπές, υγεία, παιδεία – αλλά τι συνέβη πριν 8 χρόνια, με το μνημόνιο, καταστάσεις που αφήσαμε πίσω οριστικά χάρις στα δικά μας επιτεύγματα.

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Η τρίτη αιτία, όχι έσχατη, είναι η εικόνα του κόμματός μας, ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες μέρες πριν την κάλπη, με άστοχες παρεμβάσεις, παλινωδίες, ακόμη και αδυναμία αντίληψης της κοινωνίας.

Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα

Να αλλάξουμε προς την προοδευτικότητα, την συλλογικότητα.

Με ψηλά το κεφάλι στεκόμαστε μπροστά στο έργο που πετύχαμε ως κυβέρνηση, αλλά με χαμηλά το κεφάλι μπροστά στην ετυμηγορία του λαού.

Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα.

Να δείξουμε ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα συντρόφων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό.

Να δείξουμε σε όλους ότι αντιληφθήκαμε το μήνυμα της λαϊκής ψήφου, στην πορεία προς τις εκλογές της 2ης Ιουνίου.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση και στο κόμμα ως συλλογικότητα, ήταν το βασικό μας πρόβλημα.

Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη αυτά τα δεδομένα και να εγγυηθούμε τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.

Το δικό μας μέτωπο είναι με τη Δεξιά

Σήμερα, όμως, πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι μόνο για εμάς αρνητικό το αποτέλεσμα, αλλά και για κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται ότι αν επαναληφθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα έχουμε δώσει μία λευκή επιταγή σε έναν ανεγξέλεκτο ηγεμόνα.

Το μέτωπό μας, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες, είναι η Δεξιά και η πολιτική της, η οικονομική και κοινωνική.

Δεν θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάνε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφυλίους, που ευνοούν τη Δεξιά, δεν πρόκειται να εμπλακούμε.

Για την επικράτηση της Δεξιάς δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνες, απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλαμβάνουμε.

Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, αλλά δεν θα έχουμε στόχος τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουν να συμβάλουν με την ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην παντοδυναμία μιας δεξιάς και ανεγξέλεκτης κυβέρνησης.

Πάμε για να κερδίσουμε

Στον αγώνα της 25ης Ιουνίου, σας καλώ να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, αλλά για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά.

Για να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, νίκη της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού, νίκη της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μήνυμα στις ελίτ, που δεν έχουν κουραστεί να μας και να με πολεμάνε: Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους.

Τους απαντάω: Μην βιάζεστε. Δεν θα πετύχετε τον στόχο σας!

Θα ηγηθώ αυτής της μάχης

Αναλαμβάνω να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, γιατί δεν δείλιασα ποτέ και δεν λιποτάχτησα ποτέ.

Κυρίως όμως γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά.

Αφορά την κοινωνία.

Αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά.

Την καθημερινότητα και το μέλλον του.

Αφορά το μέλλον όλων μας.

Η ευθύνη μου και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στην ιστορία είναι μεγάλη.

Δε φοβηθήκαμε ποτέ να την αναλάβουμε.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

Είμαστε εδώ από γενιές μαχών, γενιές αγωνιστών, γενιές νικητών.

Θα δώσουμε τη μάχη για να τη κερδίσουμε.

Και θα τα καταφέρουμε.

Καλό μας αγώνα! Πάμε για να νικήσουμε!

 

Πηγή: in.gr