Εκλογές Τουρκία: «Βομβαρδισμός» υποσχέσεων λίγο πριν τις κάλπες – Ο «πορθητής» του 21ου αιώνα Ερντογάν

Ο Κιλιτσντάρογλου τάζει μέχρι και ελεύθερη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων

Όλα στην Τουρκία είναι έτοιμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 28ης Μαΐου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριφέρεται ήδη σαν νικητής μετά το προβάδισμα που του έδωσαν οι πολίτες στην πρώτη κάλπη.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε νεοθωμανικό παροξυσμό καθώς θέλει να βαδίσει στα βήματα του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ του Πορθητή με το επιτελείο του να τον παρομοιάζει σαν Πορθητή του 21ου αιώνα να «βομβαρδίζει» τους ψηφοφόρους με υποσχέσεις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και να προϊδεάζει για επινίκια στην Αγία Σοφία.

«Όπως στην Άλωση της 29ης Μαΐου, η ψήφος που θα δώσεις στις 28 Μαΐου για την Τουρκία, θα οδηγήσει σε προσευχή στην Αγία Σοφία και στο Σουλεϊμάνιγιε. Με μια ψήφο!», αναφέρει στο τρέιλερ.

Συνοδευόμενος από πάνοπλους φρουρούς, ακόμα και πάνω στο λεωφορείο του, ο Ερντογάν κατέφθασε στη συγκέντρωση στο Μπεϊκόζ, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Σφυροκόπησε τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως συνοδοιπόρο τρομοκρατών, κάλεσε τους Τούρκους να απαντήσουν με την ψήφο τους στις παρεμβάσεις της Δύσης και τραγούδησε στους οπαδούς του.

Ο Κιλιτσντάρογλου τάζει μέχρι και ελεύθερη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων

Κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τον Ερντογάν για πόλεμο λάσπης, και υποσχέθηκε ότι θα διώξει όλους τους πρόσφυγες από την Τουρκία.

«Έφερες επίτηδες εδώ πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Και σαν να μην έφτανε αυτό πούλησες την τουρκική υπηκοότητα για να πάρεις τις ψήφους ξένων. Έκανες πρόσφυγες τους δικούς μας πολίτες. Υπόσχομαι ότι θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους μόλις ανέβω στην εξουσία. Τελεία και παύλα».

Στις προεκλογικές εξαγγελίες για διαγραφή των τόκων από πιστωτικές κάρτες ο Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε ακόμα μια ασυνήθιστη υπόσχεση.

«Ένα από τα πρώτα διατάγματά μου θα είναι για τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων από την κρατική τηλεόραση χωρίς συνδρομή. Έκλεψαν από το έθνος ακόμα και τη μικρότερη ευχαρίστηση».

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και συμβολισμοί

Η εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον της Τουρκίας προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Ο Ερντογάν πήρε 49,5% στον πρώτο γύρο και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσει ακόμα μια προεδρική θητεία. Ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη του Σινάν Ογάν, τον εθνικιστή ηγέτη που βγήκε τρίτος πριν από δυο εβδομάδες με 5%», σχολιάζει δημοσιογράφος του CNN.

Σε μια κίνηση συμβολισμού ο Ερντογάν κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο μαυσωλείο του Αντνάν Μεντερές, του πρωθυπουργού που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 1960 και οδηγήθηκε στην αγχόνη.

Η εποχή των πραξικοπημάτων πέρασε, τα σκοτεινά σχέδια σε βάρος της Τουρκίας απέτυχαν, διακήρυξε ο Ερντογάν, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως συνεχιστή του Μεντερές.

Όμως πριν από ένα μήνα ο Ερντογάν προσευχήθηκε και κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Αλπαρσλάν Τουρκές, εκ των πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος και αρχηγού του φασιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Οι πολιτικοί επίγονοι του Τουρκές είναι σήμερα μοιρασμένοι στα στρατόπεδα του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου.

Με «αέρα» νικητή ο Ερντογάν – Προβάδισμα του δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Αυτή τη φορά η συμμετοχή μπορεί να είναι μικρότερη καθώς μπορεί κάποιοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ή του κουρδικού κόμματος αφού η αντιπολίτευση συνεργάστηκε με τον Σινάν Ογάν, να μην προσέλθουν στις κάλπες.

Οι δημοσκόποι μέχρι στιγμής δίνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πάρει από 52 – 56%.

Το MEGA βρίσκεται στο στρατηγείο του Κιλιτσντάρογλου, όπου επικρατεί συγκεκριμένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

Πάντως τίποτα δεν προδίδει στην Άγκυρα ότι η Τουρκία βρίσκεται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη αυτή δεύτερη κάλπη.

Μόνο το μεσημέρι υπήρξε κινητικότητα όταν ξεχύθηκε με σημαίες λαοθάλασσα υποστηρικτών του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, για να παρακολουθήσουν σε κεντρική πλατεία την τελευταία προεκλογική ομιλία του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

Πηγή: in.gr