Η Ομογένεια αποχαιρέτησε την Θεραπαινίδα της Ελληνικής Παιδείας Μαρία Μακεδών

Νέα Υόρκη.- Δεκάδες εκπαιδευτικοί, ηγέτες των σχολείων και των κοινοτήτων το πρωί του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023, προσήλθαν συντετριμμένοι και μαζί με τους συγγενείς και φίλους παρακολούθησαν με συγκίνηση την εξόδιο Ακολουθία της πρώην διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρίας Μακεδών – Φούντα.

Η Μαρία Μακεδών – Φούντα, “έφυγε” το βράδυ της Τρίτης 23ης Μαϊου 2023 έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

Η Εξόδιος Ακολουθία έλαβε χώρα στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια προεξάρχοντος του καθηγούμενου της Μονής, Επισκόπου Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεου βοηθούμενου υπό του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου και άλλων ιερέων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η αείμνηστη Μαρία Μακεδών. Φωτογραφία: GOA

Παρέστησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Αθηνά Κρομμύδα, ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο διευθυντής Παιδείας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, οι υποδιευθύντριες του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Ελένη Καραγιώργου και Τσαμπίκα Σιδέρη και ο πρώην διευθυντής του Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Τιμολέων Κόκκινος.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ανέγνωσε το επικήδειο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε την αείμνηστη «θεραπαινίδα της Ελληνικής Παιδείας» και εστίασε την προσοχή του στους δεσμούς της με την κοινότητα της εκπαίδευσης και των ελληνικών γραμμάτων.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της Μαρίας Μακεδών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ακούραστη προσφορά της στην ελληνορθόδοξη παιδεία για περίπου μισό αιώνα, η θυσιαστική της προσφορά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στο γραφείο Παιδείας της.

Η αστείρευτη δημιουργικότητά της, με την οποία επιτεύχθηκε η διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πολύτιμη συμβολή της στην βελτίωση της παιδείας και οι δράσεις της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην  συλλογική μνήμη των κοινοτήτων μας, ως προσευχετική αναφορά προς την μνήμη της.

Στο γραφείο της στην Αρχιεπισκοπή υπάρχουν ακόμη ζωντανές αναμνήσεις από πέρασμα της εκεί αφήνοντας μια βαριά παρακαταθήκη, την οποία το γραφείο Παιδείας υπόσχεται να συνεχίσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της Μαρίας Μακεδών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στους δεσμούς της αείμνηστης με την Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και τόνισε ότι η Μαρία Μακεδών είχε μια ουσιώδη και δημιουργική παρουσία και δυναμική προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα και στην Παιδεία γενικότερα.

Η αείμνηστη, γεννήθηκε στον Πειραία και ανήκει στην γενιά των εκπαιδευτικών που αποφοίτησαν από την πάλαι ποτέ Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης. Προσελήφθη στο γραφείο παιδείας της Αρχιεπισκοπής στο πλευρό του αείμνηστου διευθυντή, Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου το 1971.

Την δεκαετία του ’90 έλαβε το μεταπτυχιακό της από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και έδρασε στην Αρχιεπισκοπή και στην ελληνοαμερικανική εκπαίδευση για 47 συναπτά έτη.

Προ δύο περίπου δεκαετιών ανέλαβε την διεύθυνση του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατοχύρωση και στην διεξαγωγή των Πολιτειακών Εξετάσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας, γνωστές ως Greek Regents EXAM (The Comprehensive Examination in Modern Greek).

Η Μαρία Μακεδών συνεργάστηκε άψογα με τις δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για την αναγνώριση και αναβάθμιση των Ημερήσιων Σχολείων και για την εξασφάλιση κονδυλίων για την ανάπτυξη διαφόρων σχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων.

Η προσφορά της στην ελληνική παιδεία υπήρξε ανεκτίμητη και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην βράβευσή της από τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας» και από άλλους ομογενειακούς φορείς.

 

Πηγή:anamniseis.net