Εκλογές 25ης Ιουνίου: Στρατηγική τεσσάρων πυλώνων της ΝΔ για «σφραγίσει» την αυτοδυναμία

«Σταθερότητα – αυτοδυναμία – θετική ατζέντα – αποδόμηση αντιπολίτευσης», το καρέ της επιτυχίας που έφερε το 41% στην κάλπη της 21ης Μαΐου και που αποτελεί τη βάση για τις νέες εκλογές

Αθήνα.– Πριν στεγνώσει το μελάνι του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, μία εβδομάδα μετά, τα κόμματα – μετά και τη διάλυση της Βουλής χθες- έλαβαν ήδη θέσεις μάχης για το νέο προεκλογικό αγώνα που τερματίζει στις 25 Ιουνίου. Οι ιδιαιτερότητες που εκπορεύονται από την πρόσφατη κάλπη, οι παγίδες που μπορεί να κρύβει και η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν “ζυγίζονται” ήδη εδώ και μέρες στο στρατηγείο της ΝΔ στην Πειραιώς, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη νέα προεκλογική περίοδο.

Μία στρατηγική που βασίζεται κυρίως σε τέσσερις πυλώνες «σταθερότητα- αυτοδυναμία- θετική ατζέντα – αποδόμηση αντιπολίτευσης» και δεν παρεκκλίνει κατά πολύ από την επιτυχημένη, εκ του αποτελέσματος- στρατηγική της προηγούμενης περιόδου.

Πρώτο πυλώνα εξακολουθεί και αποτελεί το αφήγημα της σταθερότητας στη χώρα, αντιπαραβάλλοντας τους κινδύνους αστάθειας και ακυβερνησίας. Δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στην προηγούμενη κάλπη και υπό το πρίσμα της αδυναμίας σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να αποτελέσει δυνάμει εταίρο, στην Πειραιώς δείχνουν ως “μονόδρομο” την αυτοδυναμία της ΝΔ.

«Τα μαθηματικά των εκλογών αλλάζουν από κάλπη σε κάλπη. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι ενδεχομένως την 25η Ιουνίου ο πήχης της αυτοδυναμίας να ανέβει. Όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αυτοδυναμία. Και αυτό το οποίο δεν χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μία ασταθή κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, για να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Περιστέρι περιγράφοντας με σαφήνεια το στόχο της γαλάζιας παράταξης.

Στους δύο προηγούμενους άξονες η Πειραιώς προσθέτει τη σημασία της θετικής ατζέντας για τη χώρα, τον θετικό προγραμματικό λόγο για το αύριο του τόπου, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομία. Τακτική που απέδωσε τα μέγιστα και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο και η ηγετική ομάδα επιμένει να την προτάσσει στη “γραμμή” που δίνει προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος που ρίχνονται εκ νέου στη μάχη, με παράλληλο απολογισμών των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ που παρά της αντιξοότητες που αντιμετώπισε έκανε πράξη τις υποσχέσεις της. “Ζητούμενο -ακόμα πιο σημαντικό και αυτό τελικά σας αφορά όλες και όλους πολύ περισσότερο- είναι ποιο είναι το κόμμα το οποίο θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτές τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την προεκλογική περίοδο να αντιληφθούν και οι αντίπαλοί μας ότι η πολιτική δεν γίνεται με συνθήματα, με σλόγκαν, με τοξικότητα, με ύβρεις, με tweets. Ελάτε, τους λέμε, να αντιπαρατεθούμε για το πολιτικό μας πρόγραμμα. Ελάτε να συγκριθούμε, τελικά ποιος μπορεί να κρατήσει τη χώρα σε μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προβάλλοντας ακριβώς τη συνέπεια λόγων και πράξεων της ΝΔ αλλά και προκαλώντας τη σύγκριση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το καινούριο ίσως σε αυτή την προεκλογική περίοδο να είναι η επανατοποθέτηση των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τίθενται σχεδόν εξίσου στο στόχαστρο της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega να βάλει στο ίδιο κάδρο της αντιπολιτευτικής τακτικής τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι “κοπιάρει” τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. “Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι δικό του θέμα. Βλέπω στο ΠΑΣΟΚ ένα λόγο που μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης – εάν δεν τον άκουγα και διάβαζα μόνο αυτά που έλεγε – θα πίστευα ότι κοπιάρει τον Αλέξη Τσίπρα” είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως “το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κινητοποιήσει συναισθήματα που έρχονται από παλιές δεκαετίες, με έναν τελείως ρηχό πολιτικό λόγο. Εάν κάτι ηττήθηκε στην κάλπη ήταν η τοξικότητα και η χυδαιότητα. Από την άλλη πιστεύω ότι ηττήθηκε και η ρηχότητα και η κενότητα. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του ΠΑΣΟΚ,γι’ αυτό και δυσκολεύονται να παρέχουν οποιοδήποτε στοιχείο για την κοστολόγηση του προγράμματός του” δήλωσε, δείχνοντας το θολό μήνυμα – όπως λένε στην Πειραιώς – που εκπέμπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι στις επικείμενες κάλπες “δεν ψηφίζουμε για αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση”.

Πηγή: skai.gr`