Υποσχόμενη μελέτη του NHS: Εντοπισμός 50 τύπων καρκίνου μέσω εξέτασης αίματος

Σύμφωνα με επιστήμονες, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα

Λονδίνο.- Πολλά υποσχόμενη θεωρείται μία εξέταση αίματος που εντοπίζει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Κατά τους ερευνητές, η εξέταση ανίχνευσε σωστά δύο στους τρεις τύπους καρκίνου, σε δοκιμή σε 5.000 άτομα που εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία. Στο 85% αυτών των περιπτώσεων, εντοπίστηκε επίσης η αρχική εστία του καρκίνου.

Το τεστ Galleri αναζητεί ευδιάκριτες αλλαγές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ αποτελεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό «εν εξελίξει έρευνα», λένε επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των καρκίνων που ενδέχεται να εντοπίσει.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι από όσους συμμετείχαν στη μελέτη -η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου- διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο μέσω ήδη γνωστών μεθόδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 75% όσων βρέθηκαν θετικοί στο τεστ αίματος, είχαν καρκίνο, ενώ το 2,5% των αρνητικών τεστ, είχαν τελικά καρκίνο.

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον.

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο» είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό το τεστ, μπορεί κανείς να έχει εξ αρχής μια πιο καθαρή εικόνα, προκειμένου να προχωρήσει στις ανάλογες κινήσεις.

Απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα

Το βρετανικό σύστημα υγείας χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Grail με έδρα την Καλιφόρνια, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα για να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται το επόμενο έτος – εάν κριθούν επιτυχή, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα, το 2024 και το 2025.

Το τεστ θεωρείται καλό για τον εντοπισμό δυσανάγνωστων καρκίνων, όπως του κεφαλιού, του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του λαιμού.

«Τα ευρήματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς ώστε να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις – όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι από το Cancer Research UK.

Ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, τόνισε από την πλευρά του πως η μελέτη είναι το πρώτο βήμα στις δοκιμές ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτό το τεστ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρίσκουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και βοηθούν να σωθούν χιλιάδες ζωές» σημείωσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στο Σικάγο.

 

Με πληροφορίες από BBC/naftemporiki.gr