Συνέντευξη Στέλιου Πέτσα, υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής στην Panhellenic Post

Της Μαργαρίτας Βαρθολομαίου

Ο Απόδημος Ελληνισμός βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη”. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post ο πρώην Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής. Ο κ. Πέτσας που πριν χρισθεί υπουργός είχε διατελέσει  διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια Υφυπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πιστεύει ότι οι κάλπες της 25ης Ιουνίου θα δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία,  ενώ αναφερόμενος στο όραμά του για την Α΄Ανατολική Αττική επισημαίνει: “Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε και έχοντας θέσει τον πήχυ ψηλά αναφορικά με αυτά που πρέπει να πετύχουμε, το όραμά μου για την Ανατολική Αττική βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες που αφορούν την αναβάθμιση στην υγεία, την ασφάλεια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις συγκοινωνίες και τις υποδομές. Θέτουμε τον πήχυ ψηλά, γιατί θέλουμε την Ελλάδα ψηλά!”

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής

Ερώτηση: Θα δώσουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστούμε και τρίτες εκλογές;

Στέλιος Πέτσας: Αυτές οι εκλογές ομολογουμένως είναι διαφορετικές. Δεν κρίνεται ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, καθώς αυτό απαντήθηκε στις 21 Μαΐου από τους πολίτες.

Στις 25 Ιουνίου οι συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και Ελλήνων θα διασφαλίσουμε με την ψήφο μας την πορεία και το αύριο της χώρας μας, ένα αύριο φωτεινό, ισχυρό, με ευκαιρίες για προκοπή και δημιουργία για όλους μας. Θα γυρίσουμε οριστικά σελίδα σε μία εποχή διχαστικών αντιλήψεων, καθεστωτικών νοοτροπιών και τοξικής εσωστρέφειας που πλήγωσαν και καθήλωσαν την πατρίδα μας στα χρόνια της κρίσης, την προηγούμενη δεκαετία.

Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν και τρίτες εκλογές. Ωστόσο η νέα κάλπη είναι μια καινούργια αφετηρία και για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει όσο μειώνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να έχει η χώρα μας ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση όπως λένε ο κ. Τσίπρας και το ΠΑΣΟΚ. Διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Να κυβερνηθεί η χώρα από μια στέρεα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν να το επαναλάβουν και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που θέλουν μία ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή και το αύριο των ίδιων αλλά και της Πατρίδας μας. Επομένως αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει στην πράξη αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ερώτηση: Στηρίζουμε τους αδύναμους αλλά δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για δημόσια ανάκαμψη;

Στέλιος Πέτσας: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε, ακολουθώντας μια συνετή και απόλυτα ισορροπημένη πολιτική, να στηρίξει με ουσιαστικό και διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο κάθε πολίτη που έχει ανάγκη απέναντι στις αλλεπάλληλες πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ασφάλεια της πατρίδας μας. Απελευθερώσαμε την οικονομία και την επιχειρηματικότητα από τα δεσμά περιοριστικών αντιλήψεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των ναυπηγείων και της βιομηχανίας, προσελκύσαμε τους πλέον ισχυρούς διεθνείς κολοσσούς δημιουργώντας ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αξιοποιήσαμε την ψηφιακή τεχνολογία και διαχειρίστηκαμε διαχρονικές παθογένειες από τις συντάξεις μέχρι την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και όλα αυτά αποκαθιστώντας το κύρος και την αξιοπιστία της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε συνομιλητή. Οι πολιτικές και τα έργα της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη αξιολογηθεί για την ορθότητα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις διεθνείς αγορές μέσα από την διαρκή ψήφο εμπιστοσύνης όπως αυτή αντανακλάται από την πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του χρηματιστηρίου. Κυρίως, δε, έχουμε αξιολογηθεί από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες μέσα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, αποτέλεσμα που θα επικαιροποιηθεί και ενισχυθεί στις 25 Ιουνίου.

Ερώτηση: Ο Απόδημος ελληνισμός μούδιασε με τον Νόμο για την ψήφο από το εξωτερικό. Θεωρείτε ότι στις προσεχείς εκλογές θα προσέλθουν περισσότεροι απόδημοι στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Στέλιος Πέτσας: Κάναμε απέναντι σε αδιανόητες οπισθοδρομικές αντιλήψεις ένα πρώτο, εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα μπορούν εύκολα και αδιάβλητα οι Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη να συμμετέχουν στο ύψιστο καθήκον και προνόμιο της δημοκρατίας μας που είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Ο Απόδημος Ελληνισμός βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για κάτι που είστε εξαιρετικά περήφανος κατά την διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στέλιος Πέτσας:Αρχικά να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για εμένα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εμπιστεύτηκε να στέκομαι πλάι του σε πραγματικά μοναδικές στιγμές για την πατρίδα μας, είτε ως διευθυντής του γραφείου του και στη συνέχεια Υφυπουργός και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είτε ως Αν. Υπουργός Εσωτερικών. Αυτό για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος είναι ότι μέσα από την θέση αυτή είχα τη δυνατότητα να διαχειριστώ τα δύο εμβληματικά αναπτυξιακά προγράμματα, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αθροίζουν πόρους πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Αυτοδιοίκηση. Με λελογισμένη και δίκαιη αξιοποίηση αυτών των πόρων, δώσαμε την ευκαιρία στους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ολόκληρη την χώρα, να συμβάλλουν ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό του εθνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας, αλλάζοντας παράλληλα την όψη των τοπικών κοινωνιών. Είδα από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει ο κάθε τόπος ξεχωριστά, μπόρεσα να συμβάλλω από τη θέση μου με σημαντικούς πόρους προς όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ανατολική Αττική, τον τόπο μου, χρηματοδοτώντας έργα συνολικού ύψους 234,3 εκατ. ευρώ για τους 13 Δήμους.

Το γεγονός ότι σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, ποτέ άλλοτε η Αυτοδιοίκηση δεν είχε τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και προοπτικές των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό έργο που πέτυχα μαζί με τους συνεργάτες μου.

Ερώτηση:  Είστε υποψήφιος βουλευτής, με την Νέα Δημοκρατία, στην Ανατολική Αττική. Εξηγήστε μας γιατί επιλέξατε αυτή την εκλογική Περιφέρεια και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής.

Στέλιος Πέτσας: Η Ανατολική Αττική για εμένα, είναι ο τόπος που ζω και αγαπώ. Θεωρώ ότι από τον Σαρωνικό, τις Αχαρνές και τα Σπάτα μέχρι τον Ωρωπό, το Κορωπί και το Λαύριο, από το Μαραθώνα, το Μαρκόπουλο και την Παιανία μέχρι την Ραφήνα, την Παλλήνη, την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και τον Διόνυσο, η Ανατολική Αττική έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να αποτελέσει δομικό πυλώνα για την ανταγωνιστικότερη ανάπτυξη της χώρας μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ανατολική Αττική αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μία ακόμη εκλογική περιφέρεια. Αποτελεί κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας, έρευνας, εκπαίδευσης, ιδανικό προορισμό σημαντικών επενδύσεων, κόμβο για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά, έχει έναν απίστευτα πλούσιο πρωτογενή αλλά και βιοτεχνικό τομέα και βέβαια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, ενισχύοντας διαρκώς τις προοπτικές για απασχόληση.

Στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε και έχοντας θέσει τον πήχυ ψηλά αναφορικά με αυτά που πρέπει να πετύχουμε, το όραμά μου για την Ανατολική Αττική βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες που αφορούν την αναβάθμιση στην υγεία, την ασφάλεια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις συγκοινωνίες και τις υποδομές. Θέτουμε τον πήχυ ψηλά, γιατί θέλουμε την Ελλάδα ψηλά!