Η ομογενής Mary Patetsos στην «Ομάδα Δράσης για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων»

Η Aged Care Taskforce η οποία ανακοινώθηκε από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπουργό, Anika Wells, έχει σκοπό να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης της Φροντίδας Ηλικιωμένων και να αναπτύξει επιλογές για ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο και ισότιμο για όλους

Μελβούρνη, Αυστραλία.- Μία ομογενής με πλούσια εμπειρία σε κοινωνικά ζητήματα, η Mary Patetsos ΑΜ συμμετέχει στην «Ομάδα Δράσης για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων» (Aged Care Taskforce), την οποία ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Anika Wells, με την ίδια να ορίζεται επικεφαλής.

Η Aged Care Taskforce, η οποία προβλεπόταν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, έχει σκοπό να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης της Φροντίδας Ηλικιωμένων -ενδεχομένως και μία νέα εισφορά- και να αναπτύξει επιλογές και συστάσεις προς την κυβέρνηση για ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο και ισότιμο για όλους.

Η κα Patetsos, υπενθυμίζεται, τον περασμένο Ιανουάριο κατά την «Ημέρα της Αυστραλίας», τιμήθηκε με τον τίτλο ΑΜ (Member of the Order of Australia – Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας) για τη σημαντική της προσφορά στις Πολυπολιτισμικές Υποθέσεις και στη Φροντίδα Ηλικιωμένων μέσω και της θητείας της σε Διοικητικά Συμβούλια πολλών οργανισμών.

Μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Συμβουλίων Εθνοτικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (Federation of Ethnic Communities Council of Australia – FECCA), η οποία συνεχάρη την πρώην επικεφαλής της για τον διορισμό της στην Aged Care Taskforce.

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, συγχαίρω την κα Patetsos για τον διορισμό της, ο οποίος αποτελεί αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών της στον τομέα της Φροντίδας Ηλικιωμένων», δήλωσε ο Carlo Carli, νυν πρόεδρος της FECCA.

«Η κα Patetsos είναι ένα σεβαστό ηγετικό στέλεχος στον τομέα της Φροντίδας Ηλικιωμένων και έχει ακούραστα υποστηρίξει καλύτερες και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικές και υπηρεσίες Φροντίδας Ηλικιωμένων για τις πολυπολιτισμικές κοινότητες και τα επιτεύγματά της μιλούν από μόνα τους».

Η κα Patetsos, ως γνωστόν, υπηρέτησε την FECCA για οκτώ χρόνια, αρχικά ως πρόεδρος της Healthy Aging Committee έχοντας εμπειρία στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών Φροντίδας Ηλικιωμένων και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το 2020 είχε συμπεριληφθεί και στον κατάλογο των 50 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Νότια Αυστραλία, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Πολιτείας, The Advertiser. Τότε με δηλώσεις της στον «Νέο Κόσμο» επεσήμανε ότι «είναι σπουδαίο να σε αναγνωρίζουν, αλλά εντέλει το τι κάνεις με αυτή την αναγνώριση είναι αυτό που αξιολογείται (that is the test)».

«Η πιο κρίσιμη πτυχή της αναγνώρισης δεν είναι ποτέ προσωπική. Για μένα αντικατοπτρίζει τη σημασία της συνεισφοράς στο κοινό καλό. Η ικανότητά μου να δημιουργώ ευκαιρίες για τους άλλους είναι το ζητούμενο. Η σταθερά είναι ότι η οικογένεια και η κοινότητα είναι σημαντικές, και είναι αυτές που επιτρέπουν στα άτομα να ανθίσουν».

Το ανακοινωθέν της FECCA -με τα συγχαρητήρια για τον διορισμό της κα Patetsos στην Aged Care Taskforce- υπενθύμιζε ότι η Γήρανση και η Φροντίδα των Ηλικιωμένων είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας, που δίνει μάχη εκ μέρους των ηλικιωμένων από πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικά περιβάλλοντα (CALD), των οικογενειών τους και των φροντιστών τους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προτιμήσεις και οι ανάγκες τους θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχετικών πολιτικών και προγραμμάτων της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Στην «Ομάδα Δράσης» -εκτός της κα Wells και της κα Patetsos, μετέχουν επίσης, οι Nigel Ray -ως αναπληρωτής επικεφαλής-  Rosemary Huxtable, Tom Calma, Pat Sparrow, Margaret Walsh, Tom Symondson, John Watkins, Mike Baird, Grant Corderoy, John McCallum, Janine Walker, Thomas Walker.