Ελπιδοφόρος: Θα στηρίξουμε το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου

Η Τάξη του 2023 (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

 

Νέα Υόρκη.- Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο Αγίου Δημητρίου, αλλά και στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να στηρίξει το σχολείο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, κατά την διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της τάξης του 2023 του Λυκείου του Ημερήσιου Σχολείου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης”.

“Το σχολείο περνάει μια δύσκολη στιγμή.  Η Αρχιεπισκοπή και όλοι σας έρχονται για να βάλουν πλάτη.  Δεν είναι ώρα για κατηγορίες, κριτική και γκρίνιες.  Κοιτάμε μπροστά, προκειμένου να δουλέψουμε, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτό το σπουδαίο σχολείο του Αγίου Δημητρίου. Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, η Αρχιεπισκοπή έρχεται να στηρίξει.  Θυμίζει τον πελεκάνο, που όταν έχει τους νεοσσούς και δεν έχει φαγητό, τρυπάει το ίδιο του το σώμα και τρέφει τα παιδιά του από τις δικές του σάρκες και αίμα.  Έτσι κάνει μια σωστή μητέρα όταν υπάρχει ανάγκη.  Αυτό κάνει και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, για να κάνει το σχολείο να επανέλθει εκεί που το θέλουμε όλοι μας”, ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε πως το σχολείο του Αγίου Δημητρίου θα πρέπει να διασφαλιστεί, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει οδηγό για την ίδρυση ανάλογων ημερησίων σχολείων σε άλλες κοιτίδες της ομογένειας.

“Βρίσκομαι σε ένα σχολείο το οποίο αποτελεί παράδειγμα για όλη την Αμερική.  Όλοι το χαιρόμαστε, το καμαρώνουμε και το υποστηρίζουμε, όπως μπορεί ο καθένας. Πρόκειται για ένα σχολείο που έχει δώσει σπουδαίους απόφοιτους, δείτε πόσο επιτυχημένοι είναι.

Δεν θέλουμε να είναι το μόνο σχολείο τέτοιου είδους στην Αμερική ή το τελευταίο, αλλά απλώς το πρώτο, να επαναληφθεί και να γίνουν και άλλα τέτοια σχολεία”, είπε, στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος.

Παρόντες στην αποφοίτηση ήταν ακόμη ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, η σύμβουλος του Γενικού Προξένου, Έβελυν Κανελέα, ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, Νίκος Παπαϊωάννου, ο ιερατικός προϊστάμενος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η δικηγόρος Μαρία Μάρκου και κεντρική ομιλήτρια η καθηγήτρια του CUNY, Δρ. Σάντρα Μονγκρό (Dr. Chandra Mongroo).

“Μια τάξη με έντονη διαφορετικότητα”

Η τελετή ξεκίνησε με τα παιδιά του νηπιαγωγείου να ψάλλουν τους εθνικούς ύμνους και να ερμηνεύουν τραγούδια, υπό την καθοδήγηση του Φύτου Στράτη και της δασκάλας τους, Γιώτας Αντωνοπούλου.

Στην συνέχεια, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η Υποδιευθύντρια Έλενα Καραγιώργου έπλεξε το εγκώμιο της τάξης του 2023, τονίζοντας ότι επρόκειτο για παιδιά τα οποία όχι μόνο φοίτησαν στο Λύκειο εν μέσω της εμπειρίας του COVID-19, αλλά ανέπτυξαν και ξεχωριστούς δεσμούς μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι ήταν μια τάξη με έντονο το στοιχείο της διαφορετικότητας.

“Ήταν η πιο ποικίλη τάξη στην Ιστορία του σχολείου.  Είχαμε Ασιάτες, Σέρβους, Βόσνιους, Αυστραλούς και άλλους μαθητές, όχι μόνο Ελληνοαμερικανούς.  Είναι παιδιά που ήρθαν να μάθουν την ελληνική κουλτούρα, την ελληνική πίστη αλλά και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολιτείας Νέας Υόρκης.  Επρόκειτο για ένα σπουδαίο μωσαϊκό”, ανέφερε η κ. Καραγιώργου.

Από την πλευρά του, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, συνεχάρη γονείς και μαθητές, ενώ καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ευχαριστώντας τον “για την αγάπη και την στήριξη προς την κοινότητα και ιδιαίτερα προς το σχολείο μας”.

Ο Διευθυντής του σχολείου, Δρ. Τζον Αλφιέρι (Dr. John Alfieri) μίλησε με θερμά λόγια προς τους απόφοιτους της Τάξης του 2023, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για το μέλλον και την επόμενη ημέρα της ζωής τους, που θα τους βρει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχοντας πλέον κλείσει το κεφάλαιο του σχολείου.

Από την πλευρά του, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο που επιτελείται στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, προσέθεσε ότι πρέπει να στηριχθεί ενώ αναφέρθηκε στην περίσταση της αποφοίτησης, παραθέτοντας προσωπικά παραδείγματα.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ομιλία της καθηγήτριας του CUNY Δρ. Σάντρα Μονγκρό, η οποία εξέπεμψε σημαντικά ακαδημαϊκά και κοινωνικά μηνύματα, αποσπώντας το χειροκρότημα από μαθητές, γονείς και διδακτικό προσωπικό του σχολείου.

Τους απόφοιτους εκπροσώπησαν οι Valedictorian Αντωνία Κουριδάκη και ως Salutatorian η Χριστίνα – Ιωάννα Λόπεζ – Λέτση και η Αριάδνη Ράπτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Παπαϊωάννου.

Με στοιχεία από: ekirikas.com