ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές στην κόψη του ξυραφιού

Πώς ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά και άλλοι υποψήφιοι σε τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου μπορεί να μην επανεκλεγούν στις 25 Ιουνίου, ακόμη και από την πρώτη θέση του κομματικού ψηφοδελτίου

Αθήνα.– Νέο εκλογικό σύστημα, νέα καθήκοντα (όπως έλεγε παλιά η Αριστερά), αλλά και νέες αγωνίες. Η απλή αναλογική αποτελεί παρελθόν που πήραν μαζί τους οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Το ίδιο και οι συσχετισμοί που εκείνες αποτύπωσαν με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τώρα όμως, τις λίγες ημέρες που απομένουν για την κάλπη της 25ης Ιουνίου, όλοι έχουν στο μυαλό τους πως το νέο εκλογικό σύστημα είναι η επαναφορά του μπόνους πλειοψηφίας. Και άρα θα δούμε μια νέα ανακατανομή των εδρών. Εδώ ηχηρά ονόματα και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πιθανώς θα μείνουν έξω και δεν θα εντάσσονται στη νέα Βουλή.

Το τελευταίο θα έχει μια σημασία παραπάνω για τη λαβωμένη Κουμουνδούρου αφού μετά την 25η Ιουνίου θα έχουμε και τις νέες διεργασίες για το κόμμα. Εδώ απαιτείται μια πρώτη υπόθεση εργασίας για να δούμε πώς και στην Κουμουνδούρου θα ξαναμοιραστεί το παιχνίδι (όχι μόνον των εδρών, αλλά και της επιρροής των «βαρόνων» του κόμματος).

Σε αυτή την πρώτη υπόθεση εργασίας, ας δούμε τι θα συμβεί αν τα κόμματα πάρουν το ίδιο περίπου ποσοστό με τον Μάιο. Στα Χανιά, για παράδειγμα, είναι εξόχως δύσκολη η μάχη για την Κουμουνδούρου, αφού συνολικά εδώ το κόμμα έχασε 13.206 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Τότε είχε λάβει 31.644 ψήφους και 37,35%, ενώ τώρα έλαβε 18.438 με 20,64% (πτώση 16,71%). Αντίθετα η ΝΔ είχε πάρει 41,16% (άνοδος 7,11% από το 2019). Ετσι μπορεί να δούμε τον Παύλο Πολάκη εκτός Βουλής ή και άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα.

Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται πως βγήκε λαβωμένος από τη μάχη, αφού παρότι επανεξελέγη, το 2019 είχε πάρει 15.443 σταυρούς, ενώ τον Μάη του 2023 10.950. Για να μείνει εκτός Βουλής ο Πολάκης θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει συνολικά στα Χανιά περί τις 3.000 ψήφους από το σύνολο των 18.400 που έλαβε το κόμμα τον Μάιο. Ή να συρρικνωθεί σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο και με τα εκτός Βουλής κόμματα να φτάνουν στο 8%. Τότε θα πάρει 50 έδρες. Και η εκλογή Πολάκη, όπως και άλλων υποψηφίων που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου, θα είναι επισφαλής. Ενα δεδομένο που θα έχει επενέργειες στο εσωτερικό μπρα ντε φερ στο κόμμα.

Την όλη δύσκολη εξίσωση επιτείνει πως η τρέχουσα μάχη είναι με λίστα και άρα απαιτείται ένας μίνιμουμ κομματικός πατριωτισμός – ακόμη και από άσπονδους συντρόφους του Σφακιανού – ώστε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει και όχι απλώς στα Χανιά, αλλά και συνολικά στην Κρήτη. Αυτό το ενδεχόμενο μεταβάλλει κάθε εσωτερικό παιχνίδι και στην επόμενη ημέρα του κόμματος στο νησί, αλλά και σε ό,τι αφορά τις μετοχές παλιών και νέων παραγόντων-βουλευτών του (οι πληροφορίες θέλουν ενισχυμένο εσωτερικά στο παιχνίδι της Κρήτης τον βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη).

Το «παιχνίδι» των εδρών

Παραμένοντας στην υπόθεση εργασίας των ίδιων ποσοστών με τον Μάιο, η ΝΔ θα έχει – με αυτό το δεδομένο – παραπάνω 25 έδρες και μια άνετη αυτοδυναμία 171 βουλευτών, όπως παρατηρεί ο δρ. Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτης Κουστένης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 11 λιγότερες.

Στην περίπτωση της πλήρους επανάληψης του αποτελέσματος του Μαΐου, «η αύξηση των εδρών της ΝΔ από 146 σε 171 θα κατευθυνθεί κυρίως στις (συνολικά 20) τετραεδρικές και πενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες μάλιστα μετά την τελευταία απογραφή αριθμούν αθροιστικά 87 έδρες», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Κουστένης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης (Β’ Πειραιά) και ο Γιάννης Δραγασάκης (Δυτικός Τομέας Αθήνας) μένουν έξω αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει το ποσοστό του Μαΐου. Οπως όλα δείχνουν, με την προαναφερόμενη εκδοχή θα χαθούν οι έδρες βουλευτών, όπως της Δώρας Αυγέρη (Β’ Θεσσαλονίκης), του Αγγελου Τόλκα (Ημαθία), του Γιάννη Αμανατίδη (Α’ Θεσσαλονίκης) και του Νίκου Συρμαλένιου (Κυκλάδες).

Το ίδιο και οι Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλας), Γιώργος Κυριακόπουλος (Αχαΐα), Γιάννης Καρυπίδης (Λάρισα) αλλά και Μενέλαος Μαλτέζος (Εβρος). Σε σενάριο δε, που τα ποσοστά είναι ίδια με τον Μάιο, αλλά θα είχαμε και είσοδο άλλων δύο κομμάτων στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε στις 55 έδρες και σε μια τέτοια περίπτωση θα έμενε εκτός και ο Γιώργος Τσίπρας (Δυτική Αττική), ενώ εν αμφιβόλω θα είναι και η είσοδος της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου (στην τέταρτη θέση του Επικρατείας).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ/in.gr