Ομέρ Τσελίκ: Η Τουρκία θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα της Κύπρου και των εξοπλισμών της

Με περίσσιο θράσος η κατοχική Τουρκία δηλώνει ότι θα θέσει το Κυπριακό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ καθώς και την «ενίσχυση του οπλοστασίου των Ελληνοκυπρίων».

Θέμα Κύπρου θα θέσει η Αγκυρα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «ενίσχυση του οπλοστασίου των Ελληνοκυπρίων» (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Dado Ruvic).

«Τα καπρίτσια» των αμερικανών

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τους αμερικανούς γερουσιαστές, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα κατευθύνει τα βήματά της «ανάλογα με τα καπρίτσια τους. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτική κακομαθημένη η οποία θέτει σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Ο Ομέρ Τσελίκ πρόσθεσε ότι «ειδικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το Κυπριακό είναι αναπόφευκτο να βρεθεί στην ατζέντα.

»Οπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρός μας, η ισότητα της τδβκ θα πρέπει να διασφαλιστεί προκειμένου να μπορέσουν από εδώ και στο εξής να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις».

Οι Ελληνοκύπριοι, υποστήριξε, «ήθελαν να κεφαλαιοποιήσουν ό,τι κέρδισαν στην προηγούμενη διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν στην επόμενη. Η παρούσα όμως δεν είναι μια υγιής κατάσταση.

»Θα πρέπει να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τη διαδικασία κάνοντας (στρατιωτικές) ασκήσεις από κοινού με τους Ελληνοκύπριους και ενισχύοντας το οπλοστάσιό τους.

Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να μεταβάλει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ισότιμοι λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη (στην Κύπρο). Εδώ, οι πρόσφατες προσεγγίσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ δεν ήταν καθόλου θετικές».

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο Ομέρ Τσελίκ θεώρησε επίσης υπεύθυνη την Ελλάδα για το ναυάγιο των μεταναστών κατηγορώντας την ελληνική ακτοφυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι Ελληνες τρυπούν βάρκες και άνθρωποι αφήνονται στο έλεος του θανάτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.

»Τώρα οι ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής είναι ενέργειες που θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι μια απόπειρα να σκοτώσουν ανθρώπους. Η ελληνική ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια όλων μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/philenews.com/in.gr