Αμερικανικά ΜΜΕ για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ουάσινγκτον.- Voice of America και USA Today αναφέρονται ειδησεογραφικά στην κήρυξη, από την κυβέρνηση του Πακιστάν, εθνικού πένθους, εις μνήμην των θυμάτων καθώς και στις προσπάθειες των πακιστανικών Αρχών να εντοπίσουν τόσο το δίκτυο διακινητών όσο και τους συγγενείς των θυμάτων. Την Κυριακή, τοπικά ΜΜΕ και συγγενείς ανέφεραν ότι έως 300 πολίτες του Πακιστάν βρίσκονται μεταξύ των θεωρούμενων νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Η VOA αναφέρει επίσης ότι «oι επικριτές παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά τις προσπάθειες του Πακιστάν να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων, λέγοντας ότι αυτή η παράνομη πρακτική πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Αρχών και οι ένοχοι συχνά διαφεύγουν τη δίωξη λόγω των δεσμών τους με πολιτικά πρόσωπα με επιρροή. Οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την ετήσια έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι το Πακιστάν βρίσκεται μεταξύ των χωρών των οποίων οι κυβερνήσεις δεν πληρούν πλήρως τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. “Η [πακιστανική] κυβέρνηση δεν ανέφερε κάποιες έρευνες, διώξεις ή καταδίκες κυβερνητικών υπαλλήλων εμπλεκόμενων σε εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων, ωστόσο, η διαφθορά και η επίσημη εμπλοκή σε εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων παραμένει ανησυχητικά υψηλή, αποτρέποντας την επιβολή του νόμου” αναφέρει η έκθεση».

Σε έτερο δημοσίευμα, η Washington Post αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των 9 Αιγύπτιων, φερόμενων ως διακινητών, οι οποίοι έλαβαν 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν καθώς και στην είδηση της ανεύρεσης των σωρών άλλων δύο ατόμων. Παραθέτει μαρτυρίες από συγγενείς των αγνοουμένων που προσπαθούν να βρουν ίχνη των συγγενών τους, καθώς και αναφορές σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης των 68 ατόμων που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέρου.

Τέλος η USA Today σε οπτικό υλικό που αναδημοσιεύει από το Associated Press, αναφέρεται στην βοήθεια που προσφέρουν οι ελληνικές Αρχές στους διασωθέντες, ενώ η Voice of America, σε αναδημοσίευση από το Associated Press τηλεγραφήματος για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου, κάνει αναφορά στις δηλώσεις του τελευταίου για το ναυάγιο, ενώ σχολιάζεται ότι «παραμένουν ερωτηματικά εάν το ελληνικό Λιμενικό θα μπορούσε να έχει παρέμβει εγκαίρως για να αποτρέψει την ανατροπή».