Ρωσία: «Πραξικόπημα» από Πριγκόζιν – Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους βγάζει ο Πούτιν

Έκρυθμο το κλίμα στη Ρωσία μετά τις απειλές του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ξεκίνησε έρευνα εναντίον του. Στρατιωτικά οχήματα γύρω από τα κύρια κυβερνητικά κτίρια της Ρωσίας. Έρχομαι στη Μόσχα φέρεται να λέει ο Πριγκόζιν

Μόσχα.- Τεταμένο το κλίμα στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, που κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό για επίθεση στην ομάδα του κάλεσε σε εξέγερση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει το Κρεμλίνο με το στρατό και οχήματα να προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κινήθηκαν γρήγορα εναντίον του επικεφαλής της Wagner, καταγγέλλοντας τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για «προδοσία», διατάσσοντας ποινική έρευνα σε βάρος τους και διατάσσοντας τους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής ομάδας να τον συλλάβουν.

Από την πλευρά του ο Πριγκόζιν φέρεται να ισχυρίστηκε σε νέο ηχητικό μήνυμα στο Telegram ότι οι μισθοφόροι της Wagner πέρασαν τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ανέφερε το Ροστόφ, μια πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία κοντά στη μεθόριο. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν σταλεί για να τους σταματήσουν εκεί τους άφησαν να περάσουν.

«Αλλά αν κάποιος σταθεί εμπόδιο, θα καταστρέψουμε ό,τι βρίσκεται στο δρόμο μας», προσέθεσε. «Προχωράμε, θα πάμε μέχρι τέλους». Ωστόσο δεν υπάρχουν σχετικές εικόνες ή βίντεο, ούτε κάποια ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών, επισημαίνει το BBC.

Σε ξεχωριστό ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε -χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία- ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ διέταξε αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις φάλαγγες της Wagner καθώς αυτές περνούσαν στο Ροστόφ, αλλά ότι οι πιλότοι «αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εγκληματική εντολή».

 

 

Επιχείρηση Φρούριο

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ένα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο» έχει ενεργοποιηθεί στην πόλη Ροστόφ. Σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο πρόκειται επί της ουσίας για ένα σχέδιο «πλήρους ετοιμότητας», το οποίο φέρεται να έχει ενεργοποιηθεί και στη Μόσχα, με στόχο την προστασία κτιρίων του Κρεμλίνου.

Αν και οι ακριβείς ενέργειες αποτελούν κρατικό μυστικό, υπάρχουν αναφορές ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών είναι επί του παρόντος αποκλεισμένες και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένες τοποθεσίες της Μόσχας.

Πριγκόζιν: Θα τιμωρηθούν

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», διεμήνυσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα theatlasnews και κάλεσε όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας για «να δοθεί τέλος σε αυτήν την αταξία».

Υποστήριξε ότι ελέγχει 25.000 άνδρες με τους οποίους ζήτησε να ενωθούν οι Ρώσοι (στρατιώτες). «Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν, τονίζοντας ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

FSB: Μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου

Το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης βίντεο με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, οι οποίοι προέτρεψαν τον Πριγκόζιν να σταματήσει αυτό που ένας εξ αυτών περιέγραψε ως «πραξικόπημα».

«Πρόκειται για μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη έκκληση προς τους μαχητές της Wagner. «Aυτό είναι πραξικόπημα», προσέθεσε.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι είχε την υποστήριξη «της πλειονότητας του στρατού» καθώς και 25.000 μαχητών της Wagner. Ωστόσο φαίνεται προς το παρόν απομονωμένος, με αρκετούς πρώην συμμάχους να καταγγέλλουν την εξέγερσή του.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στον Πριγκόζιν –σημειώνει ο Guardian– δημοσίευσε βίντεο διατάσσοντας τους μισθοφόρους να παραμείνουν πιστοί στον Πούτιν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.
Η πολιτική επιδείνωση, υπογράμμισε, θα εξυπηρετούσε τους εχθρούς της Ρωσίας.

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να απειλείται, αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις πιθανόν θα βλάψουν το προεδρικό του κύρος.

«Πολλοί στην ελίτ θα κατηγορήσουν τώρα προσωπικά τον Πούτιν που άφησε το κατάσταση να κλιμακωθεί και για έλλειψη έγκαιρης και επαρκούς αντίδρασης», παρατηρεί η Τατιάνα Στανόβαγια της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R Politik.

Πηγή: in.gr