Συνεχές και αδιάπτωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Αποδήμων Ελλήνων για προσφορά προς την μητέρα πατρίδα

Επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Συνεχές και αδιάπτωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Αποδήμων Ελλήνων για προσφορά προς την μητέρα πατρίδα. Αυτό αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τόσο οργανωμένοι σύλλογοι όσο και μεμονωμένοι ομογενείς- ιδιώτες.

Τρεις τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις εντοπίσαμε τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου της Νέας Υόρκης. Σίγουρα δεν είναι οι μόνες σε πανομογενειακό επίπεδο, είναι όμως, χαρακτηριστικές.

Αναλυτικότερα, όπως δημοσιεύεται στις anamniseis.net, ανήμερα της επετείου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ παραδόθηκε στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου ένα επί πλέον μεγάλο κοντέινερ με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, το οποίο είναι προϊόν της αγάπης των Χιωτών της Νέας Υόρκης και της άψογης συνεργασίας της Χιακής Ομοσπονδίας με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό «International Orthodox Christian Charities- (IOCC)».

Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Σταύρος Χαβιάρας, Παντελής Μπουρνιάς, Νίκος Μαρινάκης και Δρ. Πανος Κατσαμπάνης. Φωτογραφία: https://tvpatrida.gr/

Στην Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο την πατρίδα των γονιών του, βρέθηκε για διακοπές ο Πανορμίτης Καθοπούλης. Ο Πανορμίτης ζει με την οικογένεια του και δραστηριοποιείται στη Φιλαδέλφεια (Philadelphia), των Η.Π.Α. τη μεγαλύτερη πόλη στην αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια. Διατηρεί μεγάλη επιχείρηση Φανοποιίας στην οποία απασχολούνται 100 και πλέον εργαζόμενοι.

Ετσι την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, ο Πανορμίτης Καθοπούλης συνοδευόμενος από τον Ραφαήλ Σμαλιό επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο και συναντήθηκαν με το Διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου  Νικόλαο Φανιό, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεση κα επιθυμία του, στη μνήμη του Πατέρα του Σακελλάρη, να προσφέρει στο Νοσοκομείο ένα σημαντικό ποσό, μερικών χιλιάδων δολαρίων για κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενων δομών, που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο Καλύμνου.

Ο Μιχάλης Μυλωνάς συνοδευόμενος από τον γιό του Γιώργο

Και άλλος στην Κάλυμνο

Σε μία αξιέπαινη και συγκινητική ενέργεια προχώρησε ο Καλύμνιος ομογενής Μιχάλης Μυλωνάς και η οικογένεια του. Ο Μιχάλης Μυλωνάς γεννημένος στην Κάλυμνο, γιός του αρτοποιού Γιώργου Μυλωνά, ζει και δραστηριοποιείται στη Φλόριντα της Αμερικής και είναι στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας.

Ο Μιχάλης Μυλωνάς συνοδευόμενος από τον γιό του Γιώργο επισκέφτηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, τον Έπαρχο ΠΕ Μανώλη Μουσελλή και πρόσφεραν 4 καινούργιους απινιδωτές, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού ,στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επάρχου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που να καλύπτει όλες τις περιοχές της Καλύμνου.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείο Νίκος Φανιός, ευχαρίστησε τον Πανορμίτη Καθοπούλη, τον ενημέρωσε για τις ανάγκες και προτεραιότητες του Νοσοκομείου σε Υποδομές, καθώς και για τις νόμιμες προβλεπόμενες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την αποδοχή της δωρεάς και την άμεση υλοποίηση της.

Αλλά και στη …Φλόριδα

Τέλος, και στη χώρα που ζουν η προσφορά των ομογενών είναι σημαντική. Παράδειγμα, όπως γράφει ο “Εθνικός Κήρυξ”, η Good Greek Moving & Storage, η μεγάλη ανεξάρτητη εταιρεία μετακομίσεων στη Φλόριδα, η οποία έκανε γνωστό ότι θα συνεργαστεί με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό της Περιφέρειας Νότιας Φλόριδας, καθώς ξεκινά η περίοδος των τυφώνων του 2023, για να διασφαλιστεί ότι ο Ερυθρός Σταυρός διαθέτει τους πόρους που χρειάζεται για να παρέχει τρόφιμα, στέγη και συναισθηματική υποστήριξη που είναι κρίσιμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή. Η Good Greek καλεί την κοινότητα να συμμετάσχει μαζί της στην εκστρατεία «Γίνε Υπερήρωας» («Be a Superhero»).