Ψήφος αποδήμων: Από Δευτέρα η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο – Πότε θα γίνει η ψηφοφορία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Αθήνα. Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα (10.07.23) η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που καταργεί με ένα άρθρο όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων, όπως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο επί της ψήφου των αποδήμων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου, ενώ στόχος είναι έχει ψηφιστεί έως τα τέλη του Ιουλίου

Με τη νομική αυτή ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι όμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου και αν κατοικούν. Έτσι, με την έγκριση του νέου νόμου, όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενισχύονται οι ελπίδες για ευρύτερη συναίνεση. Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών. Το 2021 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει.

«Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», τόνισε χθες, μιλώντας στη Βουλή και προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση, ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε ανάρτησή της σημείωσε πως «την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των Βουλευτών».