Αρχαιότητες που είχε δανείσει το Ισραήλ στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ

O διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την επιστροφή των αντικειμένων, έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες

Την αποκάλυψη ότι πολύτιμα αρχαία αντικείμενα του Ισραήλ που είχε δανείσει η χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019-  επι προεδρίας Τραμπ – για έκθεση στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν τελικά στην έπαυλη του Αμερικανού πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. 

Οι αρχαιότητες, τμήμα της συλλογής εθνικών θησαυρών του Ισραήλ, είχαν αποσταλεί στην Ουάσιγκτον με αφορμή εκδήλωση για την εβραϊκή γιορτή του Χάνουκα. Τελικά η έκθεση δεν έγινε ποτέ lόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι τα τεχνουργήματα μπορεί να είχαν αποσπαστεί από την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Στη συνέχεια, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, στις αρχές του 2020 και οι αρχαιότητες δεν επιστράφηκαν ποτέ στο Ισραήλ, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του Ισραήλ άρχισε να ερευνά το θέμα και αποδείχτηκε ότι τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ, όπου το FBI ανακάλυψε τα περιβόητα χαρτόκουτα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα στις τουαλέτες και άλλους χώρους.

Ο σημερινός διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Eli Eskozido, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ισραηλινών αξιωματούχων για την επιστροφή των αντικειμένων, έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες.

Το ρεπορτάζ ωστόσο δεν κάνει σαφές πώς κατέληξαν στο Μαρ-α-Λάγκο οι ισραηλινές αρχαιότητες, ή αν όλο αυτό έγινε εν γνώσει του Τραμπ.

Μάλιστα, πηγή με γνώση της υπόθεσης δήλωσε στη Haaretz πως δεν θα εκπλαγεί αν «τα αντικείμενα που αναζητά το Ισραήλ, βρεθούν τελικά ξανά σε κάποια τουαλέτα εκεί».

Πηγή: GUARDIAN/skai.gr