Φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται ξενοδοχεία στο Κιοτάρι – Εκκενώσεις δια θαλάσσης

Απεγκλωβισμός εκατοντάδων ατόμων που βρίσκονταν σε παραλίες.

Εκτός ελέγχου είναι φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει το νησί από την Τρίτη (18/7) καθώς πλέον καίγονται ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Όπως αναφέρει η «Ροδιακή» η πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου έφτασε στις εγκαταστάσεις τριών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή.

Και τα τρία ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί από τουρίστες και γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές από την πυροσβεστική, τους εθελοντές και το προσωπικό.

Μάλιστα οι τουρίστες στην περιοχή Κιοτάρι εκκένωναν βάρκες τα ξενοδοχεία αφού η φωτιά έχει φτάσει πλέον σχεδόν στη θάλασσα.

Στο μεταξύ εκατοντάδες τουρίστες και πολίτες έχουν κατευθυνθεί στην παραλία Λάρδου όπου βρίσκονται ήδη τρία πλωτά του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής δια θαλάσσης, ενώ ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στον λιμάνι της Ρόδου για να παράσχουν συνδρομή εφόσον χρειαστεί.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο νωρίτερα έγινε επείγουσα έκκληση μέσω του Ολυμπία Ράδιο να σπεύσουν στην παραλία Λάρδου μετά από αναφορές για τη μεταφορά πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα χωριά που έχουν εκκενωθεί.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν τα χωριά Λάρδος, Πυλώνα, Ασκληπιό και Κιοταρί.

 

 

ΔΕΔΔΗΕ: Εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο

Σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου – Λάρδου, 1 σκάφος του λιμενικού, 1 σκάφος – ασθενοφόρο καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον λιμένα της Ρόδου για παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί.

Αρτοποιός: Δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ 100,3, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

O κ. Αρτοποιός μιλώντας και στο ΑΠΕ ανέφερε πως απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.