Εμμανουήλ Βεληβασάκης για ομογενειακό Τύπο και Ομογένεια

Ο γνωστός ομογενής από τη Νέα Υόρκη, κ. Εμμανουήλ Βελιβασάκης, με αφορμή άρθρο μας με τίτλο<<Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας “ο Κόσμος”>> δημοσίευσε σε απάντηση το ακόλουθο κείμενο:

<<Η τελευταία έκδοση του «ΚΟΣΜΟΣ» Μελβούρνης, Αυστραλίας, και το προ μερικών εβδομάδων κλείσιμο άλλης μιας Ελληνόγλωσσης εφημερίδας στο Σικάγο και παλαιότερα άλλων στην Νέα Υόρκη και άλλου, σηματοδοτούν την άφιξη μιας de facto νέας εποχής για την Ομογένεια! Όπως λέει το γνωστό γνωμικό, «Τα πάντα ρεί»! Έτσι και με εμάς, διαδοχικές και σταδιακές αλλαγές στον ιστό της Ομογένειας, αλλά και στον διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης, επέφεραν το μοιραίο! Εξ άλλου, σήμερα ζούμε σε έναν άλλο και πολύ ποιο ενδιαφέρον κόσμο, όπου η πληροφορία διασκορπάτε στον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς, σε πολλαπλές γλώσσες και με πολλαπλούς τρόπους!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα χάνονται! Καθόλου! Σίγουρα όμως αλλάζουν! Και εμείς καλό θα ήταν όχι μόνο να δεχτούμε τις αλλαγές, αλλά και να τις εκμεταλλευτούμε κατάλληλα για ένα καλλίτερο και σταθερό μέλλον! Ναι, καλά βέβαια θα ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίζουν να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα, και ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια εκμάθησης της, αλλά η αλήθεια και η πραγματικότητα λέει το αντίθετο! Ας καταλάβουμε όμως πως και τα παιδιά και τα εγγόνια μας που δεν θα δύνανται να διαβάζουν και να γράφουν Ελληνικά, αυτό δεν τους κάνει λιγότερο Έλληνες και Χριστιανούς Ορθόδοξους!
Οι οργανωμένη Ομογένεια, καλό θα ήταν λοιπόν να στρέψουν την προσοχή τους σε μια νέα κατεύθυνση και να αφήσουν τα πρότυπα του περασμένου αιώνα να λήξουν……!
Σ’ αυτό βέβαια μπορεί να συνεισφερει τα μέγιστα και η Ορθόδοξη Εκκλησία, με πρωταρχικό βήμα την καλλίτερη και σφαιρική εκπαίδευση των κληρικών της, όχι μόνο στην θεολογία, αλλά και στην Ελληνική κουλτούρα και Ιστορία! Εξ άλλου, ο ρόλος της εδώ στην διασπορά, είναι ΕΘΝΙΚΟΣ όσο και θρησκευτικός!
Τέλος, σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει και η Ελληνική Πολιτεία στη πορεία και ευρωστία της ανά τον κόσμο Ομογένειας! Εξ άλλου, που θα μπορούσαν να έβρισκαν καλλίτερους πρεσβευτές της Ελλάδας από τους Ομογενείς, που αυτεπάγγελτα και ευσυνείδητα υποστηρίζουν τα συμφέροντα της σε καθημερινή βάση; Λαμπρό παράδειγμα ο σημαντικός ρόλος που παίζει καθημερινά η Ομογένεια Αμερικής υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας στο Αμερικανικό Κογκρέσο και όχι μόνο, παρ´όλες βέβαια τις φοβερές κατά καιρούς απογοητεύσεις μερικών Ελλαδιτών πολιτικών και την ολική αδιαφορία τους προς εμάς τους ομογενείς.
Καιρός λοιπόν για όλους μας, να βάλουμε νερό στο κρασί μας, και να συσπειρώσουμε τις ενέργειες μας για ένα, ίσως λίγο διαφορετικό, αλλά εξ ίσου καλό και καρποφόρο μέλλον. Και ας σταματήσουμε πια να κλαίμε για τους παλιούς καλούς καιρούς, και τους αρχαίους ημων προγόνους!
ΜΒ>>.
ΡΗΡΔιευκρινίζουμε και δηλώνουμε ότι το παρόν δημοσίευμα εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του συντάξαντος την επιστολή και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Panhellenic Post, η οποία δεν υιοθετεί ούτε δύναται να ελέγξει τα αναφερόμενα. Το Panhellenic Post, χάριν της πολυφωνίας, προτίθεται να παράσχει βήμα και σε κάθε διαφορετική ενδεχομένως άποψη παντός ενδιαφερομένου επί των θεμάτων που αναφέρονται στην επιστολή.