Ιστορικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί!

 

Του Σωτήρη  Δελή*

Έχουν περάσει μερικές ημέρες από την ιστορική στιγμή που η ΒτΕ ψήφισε νόμο του κράτους για την άρση των εμποδίων για την ψήφο της Ομογένειας.

Το γεγονός δυστυχώς δεν κυριάρχησε στα ελληνικά ΜΜΕ λόγω των τραγικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν δάση, περιουσίες πολιτών, απείλησαν ζωές και την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας και δυστυχώς οι ένοπλες δυνάμεις θρήνησαν για μια ακόμη φορά τις ζωές δυο ηρωικών πιλότων που θυσιάστηκαν στην μάχη ενάντια των πυρκαγιών.

Η Πατρίδα μας καλείται στο μέλλον να κάνει ότι πρέπει ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτην την τραγωδία.

Οι Ομογενεις, μεταξύ αυτών και εγώ, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτακη, έκανε το πρώτο μεγάλο ιστορικό βήμα για να μας δώσει την ευκαιρία να συμμετέχουμε στα κοινά της Πατρίδας μας. 

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να ζήτησης και δημόσια συγνώμη από τον πρωθυπουργό γιατί σε άρθρο μου στην Panhellenic Post στις 6 Ιουλίου 2023 αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω την απαγοήτευση μου γιατί μας ”ξέχασε” στις προγραμματικές του δηλωσεις. 

Ο πρωθυπουργός όμως την επόμενη ακριβώς ημέρα ανακοίνωσε την απόφαση του η οποία στο τέλος Ιουλίου έγινε πραξη. 

Τον ευχαριστώ!

Τα παραπάνω όμως ελπίζω και εύχομαι  να μην είναι το τέλος μιας προσπάθειας που η Κυβέρνηση έκανε την αρχή στην ψήφο των Ομογενών. 

Εύχομαι πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με την ψήφιση νέου νόμου που καθιστά τους Ομογενείς ετεροδημότες και δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουμε με την βοήθεια της επιστολικής η ηλεκτρονικής ψήφου

Αυτό επίσης είναι ένα μέτρο που φυσικά θα πρέπει να ισχύει και για τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια λοιπόν συνεχίζεται…

*Σωτηρης Δελης

επ μέλος της Σουηδικής Βουλής

επ μέλος ΠαΔΕΕ 

Σουηδία