ΤΕΛΙΚΟ: Ολυμπιακός – Γκεντ 1-0

Προβληματικός δημιουργικά ο – υπό κατασκευή ακόμα – Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τη Γκενκ με γκολ του Κώστα Φορτούνη στα 23” και έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση στα play offs του Europa League. Δοκάρι ο Μπιέλ στο 75′, δοκάρι και διπλή ευκαιρία οι Βέλγοι στο 90’+6′!

Ο Ολυμπιακός ξεκινά τη χρονιά με ευρωπαϊκά χαμόγελα παρότι δεν είχε μία τόσο εύκολη βραδιά απέναντι στη Γκενκ. Στο ντεμπούτο του Μαρτίνεθ στον πάγκο του αλλά και στο ντεμπούτο των Κίνι, Ιμπόρα, Φρέιρε, Αλεξανδρόπουλου και Ελ Καμπί οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν μπροστά στον κόσμο τους με 1-0 επί της Γκενκ και θα πάνε στις 17 Αυγούστου στο Βέλγιο με στόχο να ‘κλειδώσουν’ για τα καλά την πρόκριση.

Ολυμπιακός – Γκενκ: Πως ξεκίνησαν οι 2 ομάδες

Ο Μαρτίνεθ πήγε σε μία αγωνιστική ‘συνταγή’ που είχε καταγραφεί στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Κάτω από τα γκολπόστ ο Πασχαλάκης, άμυνα με Κίνι, Ρέτσο, Φρέιρε και Ροντινέι, τριάδα στο κέντρο με Ιμπόρα, Μαντί Καμαρά και Καρβάλιο και μπροστά τους Μασούρα, Φορτούνη και Αραμπί.

Η Γκενκ από την άλλη είχε τέρμα τον Φάντεφοορτ και αμυντική γραμμή με Μουνιόθ, Κουέστα, ΜακΚένζι και Καγιεμπέ. Στο κέντρο εσωτερικά ως χαφ οι Χροσόφσκι και Γκαλάρζα, στα δύο άκρα οι Πέιντσιλ και Ελ Κανούς και ο Τρεσόρ πίσω από τον φορ Ανοκοντάρε.

Γκολ με το… καλημέρα από τον Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός μόλις στα 23” αιφνιδίασε τη Γκενκ, πετυχαίνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Ο Ροντινέι έκανε την πλαγιοκόπηση, έβγαλε τη σέντρα, η άμυνα των Βέλγων δεν έδιωξε σωστά και ο Φορτούνης με σουτάρα έκανε το 1-0! Ο Ολυμπιακός εξαρχής μπήκε με τη διάθεση να μείνει ψηλά και να πρεσάρει καλά για να αναγκάσει τη Γκενκ να υποπέσει σε λάθη.

Στο 15′ μετά από κλέψιμο ψηλά ο Φορτούνης είχε ένα σουτ που πήγε στα χέρια του γκολκίπερ των Βέλγων, οι οποίοι λίγο νωρίτερα επιχείρησαν να απειλήσουν 2 φορές από στατικές φάσεις και κυρίως με τον Τρεσόρ. Η Γκενκ γενικά προσπάθησε να βάλει για τα καλά πίεση αλλά ο Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε. Λίγο πριν το 30′ ο Φορτούνης είχε ένα φάουλ που όμως δεν απείλησε την αντίπαλη εστία.

Στο 35′ η Γκενκ έφτασε αρκετά κοντά στο 1-1 μετά από μία στατική φάση. Μετά από ένα φάουλ. Ο Πασχαλάκης όμως αντέδρασε πολύ σωστά σε 2 περιπτώσεις μετά το φάουλ του Τρεσόρ, όπως και ο Ρέτσος αντέδρασε καλά. Στο 42′ ο Μαντί με τον Μασούρα συνεργάστηκαν αλλά η προσπάθεια του Έλληνα εξτρέμ ήταν αδύναμη. Λίγο πριν το κλείσιμο του α’ μέρους ο Πασχαλάκης είχε ξανά πολύ καλή επέμβαση σε επιθετική προσπάθεια των Βέλγων στη μικρή περιοχή του Ολυμπιακού. Λίγο μετά ο Μαντί Καμαρά είχε ένα σουτ που δεν είχε αποτέλεσμα για να τελειώσει 1-0 το α’ μέρος.

Χαμένο τετ α τετ του Μασούρα, είσοδος του Αλεξανδρόπουλου με φορ τον Μπιέλ και ο τραυματισμός του Φορτούνη

Στο 54ο λεπτό, ήτοι στο 2ο μέρος, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πολύ κοντά στο 2-0. Ο Μασούρας όμως στο τετ α τετ του δέχθηκε πίεση και σούταρε έξω μην έχοντας ισορροπία. Στο 60′ μετά από πολύ καλή επιθετική συνεργασία των παικτών των Πειραιωτών ο Καρβάλιο είχε ένα σουτ λίγο έξω.

Στο 63′ ο Αλεξανδρόπουλος μπήκε στο γήπεδο κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο του στα ερυθρόλευκα ενώ ένα λεπτό μετά ο Μπιέλ εισήλθε ως φορ στη θέση του Αραμπί. Στο 65′ ο Πασχαλάκης μπλόκαρε την προσπάθεια του Πέιντσιλ από κοντά. Στο 69′ ήταν η σειρά του Ιμπόρα να κάνει ένα σουτ το οποίο όμως και κόπηκε. Η Γκενκ όμως θα απειλούσε 2 φορές στο 70′ με τους Πασχαλάκη και Ρέτσο να κρατούν το μηδέν. Στο 75′ ο Μπιέλ είχε ένα καλό σουτ στο δοκάρι.

Ο Μαρτίνεθ θα έκανε και άλλες αλλαγές. Μία αναγκαστική καθώς ο Φορτούνης χτύπησε και αποχώρησε κουτσαίνοντας από το γήπεδο ενώ ντεμπούτο έκανε και ο Ελ Καμπί. Στις καθυστερήσεις του ματς ο Μπα είχε ένα σουτ ψηλά έξω για τη Γκενκ. Στον έξτρα χρόνο δοκάρι είχε και η Γκενκ με Πασχαλάκη και Ρέτσο ξανά να σώζουν την κατάσταση. Τελικώς το 1-0 έμεινε στον ηλεκτρονικό πίνακα του φαληρικού γηπέδου.

MVP: Ο Φορτούνης μπαίνει εδώ για το γκολ του αλλά ο Μαντί Καμαρά έχει κάνει μία γεμάτη και καλή εμφάνιση στο πιο μεγάλο μέρος της παρουσίας του στο γήπεδο. Με βοήθεια σε όλους τους τομείς. Ο κλασικός παλιός πολύ καλός Μαντί.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Πασχαλάκης, Ρέτσος και Φρέιρε έκαναν μεγάλη προσπάθεια και σταμάτησαν αρκετές φορές τους Βέλγους. Ειδικά ο Πασχαλάκης με τον Ρέτσο με τον Έλληνα στόπερ να έχει κάνει πιθανώς το πιο καλό του ματς μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Στα συν για τον Ολυμπιακό και ο δημιουργός του 1-0, Ροντινέι. Οι Πέιντσιλ και Τρεσόρ από τη Γκενκ ήταν αρκετά επικίνδυνοι.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ολυμπιακός σίγουρα περίμενε παραπάνω πράγματα από ορισμένους παίκτες του. Κυρίως από παίκτες όπως ο Αραμπί, που δεν φάνηκε παρά λίγο στο ματς.

Η ΓΚΑΦΑ: Είναι η κάκιστη αντίδραση των παικτών της Γκενκ στη φάση του 1-0 του Φορτούνη. Ενός εξαιρετικού γκολ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Με κάποια προβληματάκια στο πειθαρχικό σκέλος ο Σουηδός Νίμπεργκ. Θα μπορούσε να ‘τιμωρήσει’ περισσότερο το σκληρό παιχνίδι των Βέλγων σε κάποιες περιπτώσεις. Στον Ολυμπιακό είχαν παράπονα κυρίως για τα 9 λεπτά του έξτρα χρόνου στο 2ο μέρος.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Ολυμπιακός σκόραρε πολύ νωρίς αλλά δεν είχε μία εύκολη βραδιά. Παρόλα αυτά άντεξε, ανταποκρίθηκε σε αρκετά καίρια σημεία και πήρε την πρώτη του φετινή ευρωπαϊκή νίκη με αντίπαλο μία καλή και δουλεμένη ομάδα, τη Γκενκ. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ακόμα πράγματα να βελτιώσουν αλλά κάθε καλή αρχή είναι σημαντική.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Κίνι, Μαντί Καμαρά (84′ λ. τρ. Βρουσάι), Καρβάλιο (63′ Αλεξανδρόπουλος), Ιμπόρα, Μασούρας (76′ Ελ Καμπί), Αραμπί (64′ Μπιέλ) και Φορτούνης (76′ λ.τρ. Ντόι).

ΓΚΕΝΚ: Φάντεφοορτ, Μουνιόθ, Κουέστα, ΜακΚένζι, Καγιεμπέ (71′ Αρτεάγκα), Χροσόφσκι, Γκαλάρζα (66′ Ουατάρα), Πέιντσιλ, Τρεσόρ (80′ Μπα), Ελ Κανούς και Ανοκοντάρε (66′ Σαρ).

Πηγή: gazzetta.gr