“Κόψε μια Κλήση και συ, Μπορείς!”

Ανοικτή επιστολή

Προς τον Δήμαρχο Πόρου

Προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Πόρου

Προς τον Λιμενάρχη Πόρου

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σας ευχαριστούμε θερμά για την λαμπρή απόφαση που λάβατε στην ειδική σύσκεψη που συγκαλέσατε την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του νησιού του Πόρου.

Είμαστε γοητευμένοι από την φαεινή σας ιδέα να βγάλετε στο δρόμο αστυνομικά και λιμενικά όργανα, παραμονές της Παναγιάς, για να μοιράσετε κλήσεις σε όσους οδηγούς μη βρίσκοντας νόμιμο χώρο να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, υποχρεώθηκαν να το αφήσουν «χωρίς να ενοχλούν» σε κάθε προσφερόμενη πιθαμή εδάφους.

Αλήθεια, κύριοι, τι σας ενέπνευσε στην βαθυστόχαστη απόφασή σας, την οποία προφανώς λάβατε μεταξύ φραπέ και χυμού;

Μήπως το γεγονός ότι πλέον (και όχι με δική του ευθύνη) δεν έχει λεωφορείο να μετακινηθεί ο κόσμος από το Ασκέλι προς τον Πόρο και το Μοναστήρι και αντίστροφα  και πρέπει είτε να στριμώχνεται ανά δίωρο στις βαρκούλες που σταματούν το ταξίδι στις 8 (!) το βράδυ, είτε να μισθώνει Ταξί, είτε να το κόβει με το πόδι, 2 χιλιόμετρα δρόμος και μάλιστα στο ημίφως;; Ξεχνάτε αξιότιμοι άρχοντες ότι στο νησί υπάρχουν μικρά παιδάκια, αλλά και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας;  Μην πω για ΑμεΑ…

Μήπως το γεγονός ότι τούτες τις μέρες έρχονται κατά εκατοντάδες τα αυτοκίνητα με τους εκδρομείς και τους παραθεριστές στο νησί; Τι γίνεται; Δεν τους θέλουμε του επισκέπτες-παραθεριστές; Μας χαλάνε τη ρουτίνα;

Μήπως το γεγονός ότι επιτρέπετε φορτηγά τροφοδοσίας και φορτηγά περισυλλογής απορριμμάτων να κυκλοφορούν στο νησί τις ώρες μεγάλης αιχμής δημιουργώντας έτσι εσείς το πραγματικό κυκλοφοριακό πρόβλημα;

Μήπως ο υπάρχον χώρος στάθμευσης της αγοράς με θέσεις για δέκα αυτοκίνητα από τις οποίες η μία μονίμως καταλαμβάνεται από το Λιμεναρχείο και μία ακόμη από την Λιμενική Αστυνομία, αν δεν κάνουμε λάθος; (σ.σ. 13/8:  Κι όμως, κάναμε λάθος! Η δεύτερη θέση πάρκινγκ από τις περίπου 18, -τόσες μετρήσαμε- ανήκει στο Τελωνείο και όχι στην Λ.Α. ενώ μία ή δύο συνήθως είναι κατειλημμένες από οχήματα τοπικών καταστημάτων. Επανορθώνουμε και ζητούμε συγνώμη).

Μήπως σας ενέπνευσε ο υπάρχον χώρος στάθμευσης στο λιμάνι όπου -πιάνουν τα μικρά Φέρι μποτ  και τα μεγάλα που έρχονται από Πειραιά- και που ζήτημα είναι εάν χωράει δέκα ντουζίνες αυτοκίνητα; Και, μάλιστα, ένα μέρος των θέσεων το έχει καταλάβει ο Δήμος με ποδήλατα που διαθέτει προς ενοικίαση και τα υπαίθρια όργανα Γυμναστικής (!)  και ένα άλλο μέρος ιδιώτης ενοικιαστής αυτός τετράτροχων ποδηλάτων και άλλοι; Ας μην μετρήσουμε τις υδροφόρες του Δήμου ούτε τις λιμουζίνες των ξενοδοχείων που μετακινούν προς αεροδρόμιο κλπ. Και έχουν εξασφαλίσει μόνιμες θέσεις πάρκινγκ στο – κατά τα άλλα- πάρκινγκ για τα ΙΧ αυτοκίνητα των κατοίκων, επισκεπτών και παραθεριστών του Πόρου!

Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των κλήσεων που κόψατε χθες, πρώτη μέρα του λαοφιλούς σας μέσου επιβολής της …έγγραφης ευταξίας. Ξέρω, όμως, πως δίπλα από το δικό μου αυτοκίνητο  -παράπλευρα από το ακινητοποιημένο Φέρι και χωρίς να κλείνω άλλα αυτοκίνητα- πιο πίσω και όσο έβλεπε το μάτι μου, είδα αρκετά «μπιλιετάκια» κολλημένα είτε στο παρμπρίζ –όπως στο δικό μου, είτε στο πίσω τζάμι των αυτοκινήτων . Σε θέσεις εκτός των «λευκών γραμμών» ναι, αλλά που και αυτά, ούτε άλλα αυτοκίνητά εμπόδιζαν ούτε τα δυο – τρία  μικρά φέρι τα οποία, άλλωστε είναι αγκυροβολημένα μέρα-νύκτα αναμένοντας να μπουν στην γραμμή Γαλατάς-Πόρος όταν έρθει η σειρά τους… Και, πάντως, ΚΑΝΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ή ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΡΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΚΕΠΟ ΧΕΙΜΩΝΑ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:40.

Φαντάζομαι δε από το «σούσουρο» που προκάλεσε η θαυμάσια πρωτοβουλία σας, -μιλούσαν γι αυτό σήμερα το πρωί σε όλες τις καφετέριες και βούιξαν τα τηλέφωνα- ότι αρκετές δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες θα ένοιωσαν τη θαλπωρή της φιλοξενίας σας με τα 40άρια ευρώ που αφειδώς διανείματε στους …περιχαρείς …κλησιόπληκτους οδηγούς!..

Που αγνόησαν – από ανάγκη- την άλλη φαεινή σας ιδέα με κείνες τις γραφικές πινακίδες που, περίπου, λένε: «εδώ απαγορεύεται να παρκάρετε, σήμερα σας την χαρίζουμε, αύριο, όμως, σας γράφουμε»!!!

Μου είπαν, φαντάζομαι και σε άλλους, να κάνω «ένσταση» τη Δευτέρα (βλέπετε Σαββατοκύριακο μόνο κλήσεις κόβουμε!) γιατί το Λιμενικό δεν είχε δικαίωμα να γράφει κλήσεις σε δημοτικό πάρκινγκ. Μόνο σε χώρους και δρόμους του λιμανιού…

Το θέμα δεν είναι αν την κλήση την έκοψε Λιμενικός ή Αστυνομικός. Ούτε αν θα πληρώσεις το 40άρι ευρώ.

Το θέμα είναι αν αναγνωρίζουν οι αρχές του νησιού την ανυπαρξία ικανού νόμιμου χώρου να εξυπηρετήσει τις μέρες αυτές ΟΛΑ τα αυτοκίνητα ή  προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε το πρόβλημα και σφυρίζουμε αδιάφορα, προσπαθώντας να τακτοποιήσουμε τα ατακτοποίητα, μοιράζοντας σωρηδόν κλήσεις. Και άρα τι μας λέτε; Μείνετε στα σπίτια σας και μην μετακινείστε;

Άντε γειά, Καλή Παναγιά  και του χρόνου …μόνοι σας! Να απολαύσετε με ηρεμία το ερημικό – όπως θα το καταντήσετε μαζί με όλα τ΄ άλλα που κάνετε ή δεν κάνετε- νησί μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Δημοσιογράφος-εκδότης