Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας καθιερώνει “Κυριακή των Αποδήμων”

Φωτο: Από την συνάντηση της αντιπροσωπείας των Καστοριέων της Νέας Υόρκης με τον Μητροπολίτη Καστοριάς, κ. Καλλίνικο.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, στο πλαίσιο της ποιμαντικής της μέριμνα για όλους τους Καστοριανούς, αφιερώνει μια ημέρα του Καλοκαιριού στους αδελφούς Αποδήμους, καθιερώνοντας από εφέτος την «Κυριακή των Αποδήμων».

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό τιμής, μνήμης, επικοινωνίας και ευχαριστίας προς τους Αποδήμους Καστοριανούς, όπου γης. Ως Κυριακή των Αποδήμων ορίσθηκε η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα του Καλοκαιριού, δηλαδή μετά την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εφέτος η Κυριακή των Αποδήμων είναι η Κυριακή 20 Αυγούστου.

Η απόφαση ελήφθη αμέσως μετά την συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καστοριάς, κ. Καλλίνικο της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” και της Φιλοπτώχου Αδλεφότητας Κυριών Καστοριάς με επικφαλής τον πρόεδρο Δήμο Διώκη.

Λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις

Την Κυριακή αυτή, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, θα τελεσθεί Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, με θείο κήρυγμα και Αρτοκλασία υπέρ των Αποδήμων.

Επίσης, θα τελεσθεί ιερό Μνημόσυνο:

α) Των Κτιτόρων και Ευεργετών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Απόδημοι Καστοριανοί,

β) Των Ευεργετών της Καστοριάς Λαζάρου και Αθηνάς Ρίζου και Ηρακλή Καλλισθένη,

και γ) Πάντων των εν τη ξενιτιά κεκοιμημένων Καστοριανών.

Μετά την θεία Λειτουργία θα παρατεθεί δεξίωση για τους Αποδήμους στην Αίθουσα Ταβιθά.

Ας σημειωθεί, ότι πρόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου είναι ο εμπλουτισμός στο μέλλον των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται την Κυριακή των Αποδήμων, και με εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

“Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου καλούν όλους τους Αποδήμους, από όποιον Δήμο της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και αν κατάγονται, που παραθερίζουν στην Επαρχία μας, αλλά και όλους τους επαναπατρισθέντες πλέον Αποδήμους, να συμμετάσχουν στις πρώτες αυτές εκδηλώσεις της Α´ Κυριακής των Αποδήμων που καθιερώνεται από εφέτος στην Μητρόπολή μας προς τιμήν τους, την Κυριακή 20 Αυγούστου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πηγή άρθρου anamniseis.net

Έχει προηγηθεί το Hellenic Congress of America

Ο Νίκος Αποστολόπουλος στο βήμα,

Σημειώνεται ότι όπως είναι γνωστόν ήδη από 3ετίας (2021),  το Hellenic Congress of America και ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Αποστολόπουλος έχουν εισηγηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εγκριθεί  από την «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή ελληνισμού της Διασποράς» της Βουλής, μετά από διπλή ειδική διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό,  με τη συμμετοχή 40 και πλέον αντιπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, (Απρίλιος 2021) η δια Νόμου θεσμοθέτηση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού».

Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να προχωρήσει  στη σύνταξη του σχετικού Νομοσχεδίου το οποίο, αφού περάσει από την νομοθετική Επιτροπή,  θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που θα ακολουθήσει, η πρόταση του HECA για «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» με πανελλαδική και πανομογενειακή εμβέλεια και με ειδικές τελετές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  θα είναι πραγματικότητα.

Το Hellenic Congress of America θα εισηγηθεί στην Ακαδημία Αθηνών την καθιέρωση ειδικού ετήσιου βραβείου για την βράβευση Ελλήνων εκπαιδευτικών αποσπασμένων στο εξωτερικό, τιμώντας την προσφορά τους στα Ελληνικά Γράµµατα καθώς και την αναγνώριση µε ειδικές τιμητικές διακρίσεις ομογενών μαθητών που διαπρέπουν στην Ελληνική Γλώσσα (Βραβεία Ελληνομάθειας).

Panhellenicpost.com