Χανιά: Στη ΜΕΘ ο 45χρονος Ισπανός – Διάσωση με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Φαράγγι της Σαμαριάς – Μαρτυρίες για την απομάκρυνση 660 ατόμων

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο 45χρονος Ισπανός τουρίστας που ακρωτηριάστηκε από πτώση βράχου, ενώ διέσχιζε το φαράγγι της Σαμαριάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ο τραυματίας θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο Νοσηλείας και αποκατάστασης, μόλις κρίνουν εφικτή τη μεταφορά του οι γιατροί.

Στις 10.49 το πρωί, ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τη νότια περιοχή των Χανίων, προκάλεσε την κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς. Εκείνη την ώρα περίπου 660 τουρίστες, διέσχιζαν τον εθνικό δρυμό. Ανάμεσά τους, ο 45χρονος Ισπανός που σύμφωνα με μαρτυρίες έχασε πολύ αίμα κατά τον ακρωτηριασμό.

“Για καλή του τύχη ήταν κοντά γιατρός, η οποία έτρεξε μαζί με τους ανθρώπους του φαραγγιού και κατάφεραν να τον βοηθήσουν κάπως. Σταμάτησαν την αιμορραγία. Το πρώτο ελικόπτερο, κατάφερε και προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Σαμαριάς, μέσα στο φαράγγι. Πήρε τον άνθρωπο και τον γιατρό και τον πήγαν στο Νοσοκομείο των Χανίων για πιο γρήγορα,“, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογέρης.

Η προσέγγιση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ μέσα στο φαράγγι ήταν δύσκολη, ωστόσο κατάφερε να προσγειωθεί και να μεταφέρει τον τραυματία στο νοσοκομείο των Χανίων, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.

Τουρίστρα περιγράφει τη στιγμή του σεισμού: « Ήταν ο πρώτος μου σεισμός και όταν ακούσαμε τους βράχους, δεν ξέραμε τί συνέβη. Έτσι, πέσαμε κάτω και μετά ακούσαμε ότι έγινε σεισμός. Στην αρχή φοβήθηκα πολύ, αλλά μετά από μια ώρα, είπαμε “εντάξει θα επιστρέψουμε“.

Επιχείρηση εκκένωσης

Αμέσως μετά τον σεισμό, άρχισε μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των περιπατητών που βρίσκονταν μέσα στο Φαράγγι, από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και εθελοντές. Την επιχείρηση συντόνιζε ο  Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι μετέβησαν εν πλω στην Αγία Ρούμελη.

Χανιά: Στη ΜΕΘ ο 45χρονος Ισπανός – Διάσωση με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο Φαράγγι της Σαμαριάς – Μαρτυρίες για την απομάκρυνση 660 ατόμων

«Ένιωθα ζαλισμένη και υπήρχε ένας από το πλήρωμα (του ΕΚΑΒ) που κατέβηκε κάτω με κράνος και με ρώτησε αν είμαι καλά, αν έχω νερό, αν είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρω να γυρίσω πίσω», είπε τουρίστρια.

Στην είσοδο του φαραγγιού, στο Ξυλόσκαλο, στον Ομαλό, ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος εξόδου των επισκεπτών.

Στις 12 το μεσημέρι, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στα νότια Χανιά.

«Λόγω σεισμικής δόνησης στην περιοχής σας, αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές (φαράγγια, βράχους) Κίνδυνος κατολισθήσεων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αμέσως μετά τον σεισμό, έκλεισαν όλα τα φαράγγια της περιοχής.

Πηγή: ertnews.gr