Ο ομογενής Γ.Γ του Ιλινόι Αλέξης Γιαννούλιας για τη δωρεά οργάνων στις μειονότητες

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση για τις μεγάλες ανάγκες δωρεάς οργάνων στις μειονότητες εξέφρασε, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο ομογενής γενικός γραμματέας της Πολιτείας του Ιλινόις, Αλέξης Γιαννούλιας (Alexi Giannoulias).

Η σχετική τοποθέτηση του κ. Γιαννούλια έγινε με αφορμή τις δράσεις της Πολιτείας για τον Εθνικό Μήνα Ευαισθητοποίησης Δωρητών Μειονοτήτων (National Minority Donor Awareness Month), παρουσία κοινωνικών οργανισμών, ακτιβιστών, ληπτών μοσχευμάτων αλλά και οικογενειών των δωρητών, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων έγχρωμων και μειονοτικών ομάδων στο Μητρώο Δωρεάς Οργάνων.

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Γιαννούλιας επεσήμανε τη σημασία της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, μέσα από μια σωστή και στοχευμένη καμπάνια, θα μπορούσαν να πειστούν περισσότερα άτομα από τις μειονότητες προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο, ανοίγοντας την προοπτική προκειμένου να σωθούν ζωές ανθρώπων οι οποίοι, χωρίς νέο μόσχευμα, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Chicago Crusader, η αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων από τους έγχρωμους πολίτες και τις μειονότητες καταγράφεται από τα σχετικά νούμερα της Πολιτείας του Ιλινόις, τα οποία καταδεικνύουν την πραγματικότητα. Βάσει αυτών, μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα στο Ιλινόις, το 36% είναι έγχρωμοι, το 22% Λατίνοι και το 6% Ασιάτες. Τα ποσοστά αυτά φαίνεται πως δικαιολογούνται από το γεγονός ότι οι μειονότητες αυτές εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες σχετικές με τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και το συκώτι.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει πως ένας λήπτης θα πρέπει απαραίτητα να αναζητήσει έναν δότη από την ίδια φυλετική ή εθνοτική ομάδα -άλλωστε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δότες είναι διαφορετικής προελεύσεως και αποδεικνύονται συμβατοί- θεωρείται πάντα πιο πιθανό, από στατιστικής άποψης, να ταιριάξει ο ιστός ή ο τύπος αίματος από δότη με κοινά χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει σημαντική ανάγκη για δωρεά οργάνων, ειδικά για τις έγχρωμες κοινότητες. Οσο περισσότεροι άνθρωποι το μαθαίνουν, τόσο πιθανότερο είναι να γίνουν δωρητές», επανέλαβε ο Αλέξης Γιαννούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αριθμοί και η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει.