Μητσοτάκης για Blue Horizon: Αυτό το γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του, δήλωσε πως, στη μνήμη του Αντώνη, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη στον Πειραιά, τον οποίο, όπως φαίνεται σε βίντεο – ντοκουμέντο, έσπρωξαν στη θάλασσα εργαζόμενοι του πλοίου Blue Horizon.

Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του, κάνει λόγο για «αδιανόητο τέλος», που «δεν το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική».

Και τονίζει πως η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Σημειώνει, ωστόσο, πως αυτό το «γεγονός της ντροπής» δεν εκφράζει τη χώρα μας και καλεί άπαντες να υπηρετήσουν υπεύθυνα τον ρόλο που τους αναλογεί.

«Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο, σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένας συνδυασμός από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία».

Το μοιραίο πλοίο από όπου έσπρωξαν τον 36χρονο στη θάλασσα

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική.

Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση. Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκούν για το βάρος των στιγμών.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…

Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού. Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης.

Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε. Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας.

Στη μνήμη του Αντώνη, λοιπόν, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της. Αλλά και καθένας ας υπηρετήσει υπεύθυνα τον ρόλο που του αναλογεί. Αλληλέγγυος με τους γύρω του. Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο, σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους.

Δημόσια συγγνώμη για άστοχη διατύπωση

Δημόσια συγγνώμη για άστοχη διατύπωση σχετικά με το θύμα και το πλήρωμα του Blue Horizon, ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ζητώ συγγνώμη αν άθελά μου με λανθασμένη διατύπωση, ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσής του, ως εξίσωση του θύματος με τον θύτη.

Ο Αντώνης και η οικογένειά του είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της τραγωδίας».

H αρχική δήλωση και η ανακοίνωση μετά τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζουμε ότι η πρωινή δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη σε τηλεοπτική συνέντευξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του υπουργού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία», ήταν η δήλωση του υπουργού ο οποίος αρχικά μετά τις αντιδράσεις με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε ως αδιανόητο κάποιοι να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να εξισώσει το θύμα με τους θύτες.

Αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω την οικογένεια του θύματος ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει», είχε αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας πριν προχωρήσει σε νέα ανάρτηση στην οποία ζητά συγγνώμη για λανθασμένη διατύπωση.

Φάμελλος: «είναι παράδοξο το ότι παραμένει ακόμη στη θέση του»

«Μας έχει σοκάρει η αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη ενώ προσπαθούσε να μπει στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Τόνισε ότι πρόκειται για μία «απάνθρωπη πράξη, που δεν αντιστοιχεί στον πολιτισμό και στην δημοκρατική κοινωνία μας», σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία προσπάθεια «να κανονικοποιηθούν και να δικαιολογηθούν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

«Κατάπτυστη και απάνθρωπη είναι η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτη, η οποία εξισώνει το θύμα, τον Αντώνη Καρυώτη με τους θύτες, αυτούς που τον δολοφόνησαν», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο City 106,1 Θεσσαλονίκης, ενώ δήλωσε πως «είναι παράδοξο το ότι παραμένει ακόμη στη θέση του».

Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταδικάσει τη δήλωση αυτή και να τον αποπέμψει».

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι αποχαιρέτησαν τον Αντώνη στον Άγιο Νικόλαο

Κατέβασαν ρολά και έκλεισαν τη μουσική οι επιχειρηματίες του Αγίου Νικολάου σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για το χαμό του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, έπειτα από το σπρώξιμο μελών του πληρώματος του Blue Horizon από τη μπουκαπόρτα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής οι καταστηματάρχες έκλεισαν συμβολικά τα καταστήματα τους και τη μουσική σε ένδειξη πένθους ενώ τοποθέτησαν και ένα κουμπαρά αλληλεγγύης για την οικογένεια του.

Όλοι ήταν εκεί με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι…

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Με δαπάνη του δήμου Αγίου Νικολάου η κηδεία του 36χρονου

Λίγες ώρες μετά τον φριχτό θάνατο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός δηλώνει πως η δημοτική αρχή θα στηρίξει την οικογένεια του 36χρονου με όλες τις δυνάμεις του ενώ παράλληλα αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της κηδείας του.

Σε δήλωσή του ο κ. Ζερβός κάνει γνωστό ότι η συνδρομή που μέχρι σήμερα υπήρχε στα μέλη της οικογένειας του 36χρονου από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα ενισχυθεί έτι περισσότερο στο εξής.

«Εκφράζω την θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Άμεσα θα πρέπει να υπάρχει πλήρη διαλεύκανση του θλιβερού συμβάντος.

Το ερώτημα που ωστόσο ταλανίζει το σύνολο της κοινωνίας μας – με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο αλλά και ευρύτερα – είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, που πραγματικά δεν γνωρίζουμε από ποιους και με ποια κριτήρια μετριέται ; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ότι μετράει δεν μετριέται απαραίτητα και ότι μετριέται δεν σημαίνει ότι μετράει κιόλας. Στο μέτρο της ασφάλειας, χάσαμε την ελευθερία, στο μέτρο του “πολιτικά ορθού” χάσαμε τον λόγο. Στο μέτρο της αξίας της ζωής, χάσαμε την ίδια τη ζωή», τόνισε σχετικά ο κ. Ζερβός.

Συγκέντρωση και στον Πειραιά

Πλήθος αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στις 19:00 στην πύλη Ε3.

«Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Συγκεντρωνόμαστε στην Πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα, Τετάρτη 6/9/2023, στις 7 μ.μ. Με ένα δάκρυ, με ένα λουλούδι με ένα κερί… Για τον Αντώνη».

in.gr