Το Παγκόσμιο Συνέδριο της AHEPA θα γίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2024

Από τη συνάντηση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτας Δημητρίου με τον νέο Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA, Σάββα Τσίβικο. Φώτο: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών/PIO

 

Συναντήσεις του νέου Ύπατου Προέδρου της AHEPA και του Κυβερνήτη της οργάνωσης στην Κύπρο με κυβερνητικούς αξιωματούχους

Για πρώτη φορά στα 101 χρόνια δράσης της American Hellenic Educational Progressive Association των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το 2024, το «AHEPA Supreme Convention».

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε πρόσφατα το νέο Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA, Σάββα Τσίβικο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κυβερνήτη της AHEPA Κύπρου, Γιώργος Καλλένο.

Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίβικο, η πρόεδρος της Βουλής τον συνεχάρη για την πολύ τιμητική για τον ίδιο και την Κύπρο εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της AHEPA, ενδεικτική, όπως επισήμανε, του σημαίνοντα ρόλου και του έργου που επιτελούν οι Κύπριοι απόδημοι, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό.

Η κα Δημητρίου εξήρε το συνεχές ενδιαφέρον και την ουσιαστική δράση της AHEPA για ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο, με πρώτιστο το κυπριακό πρόβλημα και επισήμανε τη σημασία της τακτικής αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων αυτών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, εκφράστηκε ανησυχία για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τις εντεινόμενες προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα.

Υπογραμμίστηκε η σημασία προβολής της ορθής βάσης του Κυπριακού, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής και η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Προς τούτο, όπως επισημάνθηκε, είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η διεκδίκηση της έμπρακτης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στη βάση αρχών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Η κα Δημητρίου έκανε ειδική μνεία στην προστιθέμενη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αμερικανικού Κογκρέσου, σημειώνοντας την πραγματοποίηση επίσκεψής της στις ΗΠΑ προσεχώς.

Ο κ. Τσίβικος ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση της AHEPA, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο της οργάνωσης το 2024 πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, τον προσεχή Ιούλιο, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού συνέδρων και προσκεκλημένων.

Χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή, η κα Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

Επίσης, με βασικό θέμα την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την οργάνωση του επικείμενου Συνεδρίου συναντήθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστα Κουμής με τον κ. Τσίβικο και τον κ. Καλλένο.

Το Συνέδριο του 2024 θα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από τα τραγικά γεγονότα του 1974, κάτι που καταδεικνύει και τη φιλοπατρία της ηγεσίας της AHEPA, επεσήμανε το σχετικό ανακοινωθέν της κυπριακής κυβέρνησης.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 21 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2024, στη Λάρνακα, και αναμένεται να συμμετάσχουν γύρω στα 3.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους θα επισκεφθούν την Κύπρο για πρώτη φορά, ερχόμενοι κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες που γίνονται για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αποδήμων της Προεδρίας.

Ο υφυπουργός Τουρισμού, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η κάθοδος του Συνεδρίου της AHEPA στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2024 είναι τιμή, ευθύνη, και ευκαιρία μαζί.

Είναι τιμή, είπε, επειδή ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και μάλιστα από έναν οργανισμό που στηρίζει τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού για 100 και πλέον χρόνια, ευθύνη επειδή θα επισκεφθούν τη χώρα μας εκατοντάδες συμπατριώτες μας και φίλοι της Κύπρου, κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά, και ευκαιρία καθώς πρόκειται για ένα συνέδριο που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να προβληθεί ξανά και ξανά στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι, όχι μόνο είναι σημαντικό να διοργανωθεί άρτια το Συνέδριο, αλλά είναι και πολύ σημαντικό το πώς θα διαχειριστούμε την «επόμενη μέρα».

Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, από την πλευρά του, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον υφυπουργό Τουρισμού για την προθυμία του να στηρίξει το Συνέδριο της AHEPA και τόνισε ότι μέσα από τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Κύπρο, πέραν από την προβολή του εθνικού προβλήματος, θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για τον τουρισμό της χώρας.

Πηγή: neoskosmos.com