Κακοκαιρία Daniel: Φόβος για δεκάδες νεκρούς, οι αγνοούμενοι είναι πολλοί λένε οι κάτοικοι

Ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία ανέρχεται επισήμως στους 10 νεκρούς, με τις πληροφορίες όμως ότι ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από την πραγματικότητα να επιμένουν και να πληθαίνουν.

Υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι λένε κάτοικοι των περιοχών, άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νεκρούς σε πλημμυρισμένα σπίτια και σε δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια, οι αναρτήσεις στα social media από κατοίκους των πληγεισών περιοχών είναι τρομακτικές.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεων ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι υψηλότερος λειτουργεί και η εικόνα που αντικρύζουν τα σωστικά συνεργεία, τα οποία ακολουθεί το in στον Παλαμά Καρδίτσας, που επιτέλους μπόρεσαν να μπουν στις περιοχές που κυριολεκτικά βυθίστηκαν στο νερό.

Ωστόσο η πρόσβαση δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί σε όλες τις πλειγείσες περιοχές, γεγονός που επίσης ενισχύει τους φόβους για το τι θα αντικρύσουν οι διασώστες.

«Σε τουλάχιστον δύο σπίτια υπάρχουν νεκροί. Δεν τους έχουν βγάλει ακόμη, γιατί είναι πολύ δύσκολο οποιαδήποτε δύναμη να προσεγγίσει»

Τραγική και επικίνδυνη για τη ζωή τους είναι άλλωστε και η κατάσταση πολλών εγκλωβισμένων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν άρρωστοι, μωρά, ηλικιωμένοι.

Πίσω δε από την επαναλβανόμενη φράση από κυβερνητικά χείλια ότι προτεραιότητα δίνεται στη διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων που κινδυνεύουν, δεν είναι λίγοι όσοι διαβάζουν παραδοχή ύπαρξης περισσότερων θυμάτων. Ο εντοπισμός και η ανάσυρση νεκρών, επομένως και η ανακοίνωση, θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση, φαίνεται να είναι η απόφαση των Αρχών. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η κινητοποίηση της Ζ – ΜΑΚ, της ομάδας των ειδικών αποστολών των ενόπλων δυνάμεων, που θα αναλάβει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Ενδεικτική η μαρτυρία κατοίκου Παλαμά Καρδίτσας, που όπως είπε υπάρχει ηλικιωμένη νεκρή μέσα στο σπίτι της και όταν ενημέρωσαν τις αρχές τους είπαν πως «πρώτα θα πάρουμε τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς».

Ωστόσο, με δημοσιεύματα βασιζόμενα σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να δίνουν συγκεκριμένους διψήφιους αριθμούς νεκρών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας συνέστησε προσοχή.

«Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες πάντως κυρίως για ανθρώπους ηλικιωμένους που αγνοούνται επιμένουν. Ανατριχιαστικές είναι και οι μαρτυρίες ανθρώπων που εθελοντικά συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και επιμένουν ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί.

«Σε τουλάχιστον δύο σπίτια υπάρχουν νεκροί» δηλώνει κάτοικος στο in που βρίσκεται στο Παλαμά Καρδίτσας.

«Δεν τους έχουν βγάλει ακόμη, γιατί είναι πολύ δύσκολο οποιαδήποτε δύναμη να προσεγγίσει» εξηγεί ο ίδιος. Σε άλλες περιπτώσεις, προσθέτει, «οι σοροί έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια».

Άλλοι κάτοικοι μιλούν ακόμη και για 157 αγνοούμενους, εκφράζοντας φόβους ότι αρκετοί από αυτούς δεν θα τα κατάφεραν.

«Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο», λέει στο MEGA ο κάτοικος της Μαραθέας Καρδίτσας, Πολύβιος Πολύζος που είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του μαζί με άλλα 50 άτομα.

«Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνίγει και δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει, είναι σίγουρο αυτό. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στον δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γιαγιά είναι πνιγμένη μέσα στο σπίτι της… Επιπλέει μέσα στην κουζίνα… Πέντε σπίτια παρακάτω από το δικό μας. Έχουμε ενημερώσει τις αρχές, μας είπαν πρώτα θα πάρουν τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς» λέει άλλος κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, με την περιγραφή του να είναι ανατριχιαστική. «Στην οικογένεια υπήρχαν μωράκια που έπρεπε να σωθούν. Η γιαγιά δεν πρόλαβε…» πρόσθεσε. «Για εμάς ξεκινάει τώρα ο Γολγοθάς, οι ζημιές είναι τεράστιες», περιέγραψε κάτοικος από τον Παλαμά Καρδίτσας.

Ελικόπτερο συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης στον Παλαμά Καρδίτσας

Κάτοικος καταγγέλλει στο Open πως υπάρχουν περισσότεροι από 10 νεκροί στα πλημμυρισμένα σπίτια. «Η βοήθεια άργησε να έρθει πάνω από 15 ώρες. Εθελοντές βγάζαμε και νεκρούς, υπάρχουν νεκροί. Πάνω από 10 άτομα», ανέφερε.

«15 ώρες για να έρθουμε 5 βάρκες; Η περισσότερη βοήθεια είναι από εθελοντές και ψαράδες. Ήρθε ο στρατός, αλλά άργησε. Γιατί να αργήσει; Για ποιο λόγο; Στο σπίτι μου έχω 2,5 μέτρα νερό. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω στα σπίτια που παίρνουν χάπια, καρκινοπαθείς, πρέπει να φάνε… Δεν βλέπω κάποιον γιατρό, κάποιο ΕΚΑΒ να δώσει τις πρώτες βοήθειες, ένας συντονισμός. Κάποιος να βοηθήσει την κατάσταση. Τα εναέρια μέσα πετούν αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Ένα τηλέφωνο συντονισμού θέλουμε» τονίζει.

Πηγή:in.gr