Κακοκαιρία Daniel: Τρόμος στη Λάρισα – Βροχή τα 112, χωριά «θαμμένα» στη λάσπη, ο Πηνειός καλύπτει την πόλη

Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλία, ανυπολόγιστες καταστροφές – Στους 11 οι νεκροί

Λάρισα.- Ολοένα και μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των νεκρών από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στη χώρα, που άφησε βαρύ το αποτύπωμά της σε Θεσσαλία και Μαγνησία.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφτασαν τους 11, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η σορός που ξεβράστηκε στην Εύβοια το απόγευμα του Σαββάτου ανήκει στον 77χρονο αγνοούμενο από την Πάλτση της Μαγνησίας.  Η σύζυγός του αναγνώρισε τη μπλούζα που φορούσε.

Πρόκειται για έναν από τους επτά επισήμως αγνοούμενους –αν και εκφράζονται εύλογοι φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό.

Χάος στη Λάρισα – Πηνειός και λίμνη Κάρλα υπερχειλίζουν

Η επόμενη μέρα στη Λάρισα αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες.

Στα ύψη παραμένει η αγωνία για τον Πηνειό, ο οποίος έχει υπερχειλίσει σε κάποια σημεία, οδηγώντας σε εκκενώσεις περιοχών και, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο in «υπάρχει μια ροή πολύ μεγάλη σε πολύ υψηλή στάθμη του ποταμού».

Αν και η στάθμη του Πηνειού υποχωρεί σιγά σιγά, η στάθμη του νερού παραμένει πάνω από το ένα μέτρο και η αγωνία για όσους έχουν παγιδευτεί στα πλημμυρισμένα χωριά τους κορυφώνεται.

Και σαν να μην έφτανε η υπερχείλιση του Πηνειού, μεγάλες ποσότητες νερού από τον ποταμό, κινούνται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο, και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.

Από Σταθμός Λεωφορείων σε σταθμό… πλοίων το ΚΤΕΛ Λάρισας

Το in βρίσκεται στη Λάρισα και καταγράφει το χάος που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο, από την υπερχείλιση του Πηνειού ο σταθμός των ΚΤΕΛ στη Λάρισα, μετατράπηκε σε… σταθμό πλοίων.

Λεωφορεία έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και οι πολίτες κοιτούν σαστισμένοι.

Ο σταθμός των ΚΤΕΛ δεν είναι, προφανώς, η μοναδική υποδομή που επλήγη από το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel. Εκτός από το νοσοκομείο στο Βόλο, που πλημμύρισε την πρώτη ημέρα με αποτέλεσμα να αναβληθούν χημειοθεραπείας, σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου της περιοχής από την υπερχείλιση του Πηνειού απειλείται το Κουτιλμπάνειο νοσοκομείο, που βρίσκεται στην συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας.

Παράλληλα, τα ελικόπτερα της Αεροπορίας που βρέθηκαν βυθισμένα στο νερό στη βάση του Στεφανοβικείου στον Βόλο, μετακινούνται στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου, υπό τον φόβο νέων πλημμυρικών φαινομένων από την άνοδο της στάθμης του Πηνειού.

 

Καταιγισμός μηνυμάτων του 112

Τα μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις κατοίκων είναι συνεχή. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι κάτοικοι της περιοχής Νάματα ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Γλαύκης, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Κακοκαιρία Daniel: Σε ετοιμότητα για εκκένωση Στεφανοβικείο και Ριζόμυλος – Πλημμυρίζει και η λίμνη Κάρλα


Λίγο νωρίτερα, οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής είχαν κληθεί να απομακρυνθούν προς Ομόλιο και του Ελευθέριου προς Λάρισα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία.

Είχαν προηγηθεί μηνύματα από το 112 σε πλήθος άλλων περιοχών και συγκεκριμένα:

• 14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.

• 15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.

• 16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.

• 16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

• 17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή».

Συνολικά 3.443 διασώσεις

Συνολικά 3.443 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.702 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.442 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 815 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα

-Στην Λάρισα 680 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 235 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 385 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 330 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 780 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 153 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 635 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι σήμερα Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πηγή:in.gr