Νέες ταινίες: Μυστήριο στη Βενετία με Ηρακλή Πουαρό και Γάμος αλά Ελληνικά 3

(Photo by Stefano Mazzola/GC Images) STEFANO MAZZOLA VIA GETTY IMAGES

Και σε επανέκδοση, το θρυλικό «Oldboy» του Παρκ Τσαν Γουκ και το «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν. Οι οκτώ ταινίες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

Kένεθ Μπράνα με Τίνα Φέι και Μισέλ Γέο στο «Μυστήριο στη Βενετία», «Ήρωας κανενός» με την υπογραφή του Αλέν Γκιροντί, η μαύρη κωμωδία από τη Νορβηγία «Σιχάθηκα τον εαυτό μου», «Γάμος αλά ελληνικά 3», αλλά και το ντοκιμαντέρ «Το τέλειο γεύμα» -που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο Δαναό.

Αυτές είναι οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες από την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο στη Βενετία

H ιστορία διαδραματίζεται στην απόκοσμη, μεταπολεμική Βενετία την Παραμονή των Αποκριών, όταν ο διάσημος Ηρακλής Πουαρό καλείται να λύσει ένα τρομακτικό μυστήριο. Έχοντας πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, επιλέγοντας να ζήσει στην πιο γοητευτική πόλη του κόσμου, ο Πουαρό ανταποκρίνεται απρόθυμα στην πρόσκληση μίας παλιάς του φίλης να παραβρεθεί σε μία σεάνς προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει με το μέντιουμ -«ελάτε μαζί μου σε μία σεάνς, εντοπίστε την απάτη που εγώ δεν μπορώ να εντοπίσω», του προτείνει, όταν όμως ένας από τους συμμετέχοντες δολοφονείται, ο διάσημος ντετέκτιβ βρίσκεται αίφνης σε ένα κόσμο σκιών και μυστικών.

Ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει στον ρόλο του Πουαρό για τρίτη φορά, μετά το Death on the Nile και το Murder on the Orient Express, πρωταγωνιστώντας και σκηνοθετώντας την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι «Hallowe’en Party» (1969).

Πρωταγωνιστούν οι Κάιλ Αλεν, Κένεθ Μπράνα, Καμίγ Κοτέν, Τζέιμι Ντόρναν, Τίνα Φέι, Τζουντ Χιλ, Αλι Καν, Εμα Λερντ, Κέλι Ράιλι, Ρικάρντο Σκαμάρκιο, Μισέλ Γέο.

Ήρωας Κανενός

Η πόλη Kλερμόν Φεράν δέχεται τρομοκρατική επίθεση την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Mεντερίκ, ένας νεαρός άνδρας στα τριάντα, ερωτεύεται παράφορα την Iζαντόρα, μια παντρεμένη πόρνη, αρκετά χρόνια μεγαλύτερή του. Ο Σελίμ, ένας νεαρός άστεγος Άραβας, βρίσκει καταφύγιο στο κτίριο του Μεντερίκ. Η συλλογική παράνοια, στον απόηχο της επίθεσης, θα αποδυναμώσει σύντομα τη σχέση του ιδιαίτερου αυτού ζευγαριού, και ο ήρωας θα αντιληφθεί πως η ζωή του, αίφνης, έχει μετατραπεί σε χάος.

«Γιατί να το κάνω τσάμπα μαζί σου;», ρωτά τον ήρωα η εργάτρια του σεξ, στο τρέιλερ της ταινίας, για να πάρει την απάντηση: «Επειδή είμαι κατά της πορνείας. Και μου αρέσετε πολύ… Δεν κάνετε έρωτα εκτός δουλειάς;».

Ο Γάλλος Αλέν Γκιροντί (Ο Άγνωστος της Λίμνης, βραβείο Σκηνοθεσίας στο Ένα κάποιο βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών), επιστρέφει με μία ταινία που, όπως λέει, εμπνεύστηκε από τον παραλογισμό της σύγχρονης καθημερινότητας και τα καυτά θέματα του σημερινού κόσμου, φέρνοντάς τα όμως στα μέτρα του μικρόκοσμου ενός διαμερίσματος. Δανείζεται μάλιστα στοιχεία από τις κωμωδίες του vaudeville, αλλά και από τον Αλμοδόβαρ.

Η ταινία άνοιξε το Πανόραμα του 72ου Φεστιβάλ Βερολίνου και συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το έγκριτο Cahiers du Cinéma.

Πρωταγωνιστούν Zαν-Σαρλ Κλισέ, Νοεμί Λβόσβσκι, Ιλιέ Καντρί.

Γάμος Αλά Ελληνικά 3

Με την υπογραφή της Νία Βαρντάλος, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, η επιτυχία Γάμος αλά ελληνικά επιστρέφει με τα μέλη της οικογένειας Πορτοκάλος, που έρχονται στην Ελλάδα για να συναντήσουν συγγενείς, σε ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη, αναποδιές και ανατροπές.

Πρωταγωνιστούν Νία Βαρντάλος, Τζον Κόρμπετ, Έλενα Καμπούρις, Τζία Καρύδη, Τζόι Φατόνε, Λούις Μάντιλορ, με τους Λέινι Καζάν και Αντρέα Μάρτιν.

Σιχάθηκα τον Εαυτό μου

Η Σίγκνε και ο Τόμας διατηρούν μια αρρωστημένη, ανταγωνιστική σχέση, η οποία παίρνει άσχημη τροπή όταν ο Τόμας αποκτά ξαφνικά αναγνώριση για το καλλιτεχνικό του έργο. Γνήσια αντιδραστική, η Σίγκνε επιχειρεί απεγνωσμένα να ανακτήσει το στάτους της δημιουργώντας μια νέα, αδίστακτη περσόνα, η οποία τρέφεται από την προσοχή και τη συμπόνια των άλλων.

Η μαύρη κωμωδία από τη Νορβηγία του Κρίστοφερ Μπόργκλι παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση μιας εικοσάχρονη γυναίκας που διακατέχεται από αυταπάτες μεγαλείου και είναι σίγουρη ότι είναι πιο αστεία, πιο χαρισματική και πιο ενδιαφέρουσα από τους άλλους. Θέλοντας να τραβήξει την προσοχή που πιστεύει ότι της αξίζει, παραμορφώνεται σκόπιμα παίρνοντας ένα ύποπτο ρωσικό φάρμακο.

Επίσημη συμμετοχή στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2022.

Πρωταγωνιστούν Κριστίνε Κούγιατ Θορπ, Αϊρικ Σαϊθερ, Φάνη Βαάγκερ.

Το Τέλειο Γεύμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία μας. Όμως, πώς ακριβώς συγκεκριμένα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματός μας; Και πώς μια παράδοση αιώνων που βασίζεται στη λιτότητα και την εποχικότητα μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου;

To Τέλειο Γεύμα (The Perfect Meal), σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να αποκαλύψει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ – Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Σμαραγδή Αντωνοπούλου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Walter Willett (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), Miguel Angel Martinez-Gonzalez (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα), Cecilia Samieri (INSERM) και οι βραβευμένοι σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Πρεμιέρα Τετάρτη 13/9 στον κινηματογράφο Δαναό.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας και γνωριμία-γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και επιλεγμένων κρασιών, σε συνεργασία με το δίκτυο Open Farm.

Θεματικά Event Screenings

Σάββατο 16/9, 18.00, Διατροφή & Alzheimer.

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Q&A με τον Νικόλαο Σκαρμέα, Καθηγητή Νευρολογίας (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ), την Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο–Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια
και τη νόσο Alzheimer, και τη Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Κυριακή 17/9, 18.00, Μεσογειακή Διατροφή για παιδιά.

Q&A με τη Δρ. Χριστίνα Κανακά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και Εκπαιδευτικό δημόσιας εκπαίδευσης στον τομέα Τροφίμων και τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, αρθρογράφο της Καθημερινής και συγγραφέα.

Δευτέρα 18/9, 20.00, Διατροφή και Καρκίνος.

Σε συνεργασία με την ΕλληνικήΟμοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Tρίτη 19/9, 20.00, Αγροδιατροφικές Παραδόσεις & Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Ethnofest.

Οι Αχώριστοι

Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες του Ντον, μίας μαριονέτας με ανεξάντλητη φαντασία που το έχει σκάσει από το κουκλοθέατρο, και του DJ Doggie Dog, ενός παρατημένου λούτρινου που έχει ανάγκη από έναν φίλο, καθώς συναντιούνται στο Σέντραλ Πάρκ και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία επική περιπέτεια φιλίας στην Νέα Υόρκη.

Animation από τους δημιουργούς και σεναριογράφους του «Toy Story», και από το στούντιο που δημιούργησε τις παιδικές ταινίες «Ο Γιός του Μεγαλοπατούσα», «Το Σκυλάκι της Βασίλισσας», «Ο Μικρός Πρίγκηπας».

Προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά. Ηθοποιοί: Τάσος Νταπαντάς, Κώστας Αποστολίδης, Άρτεμις Ματαφιά, Τάκης Σακελαρίου, Ραφαήλ Αριστοτέλους, Νίκη Γρανά, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Μυρτώ Ναούμ.

Oldboy

Ένας άνδρας αναζητά εκδίκηση για την αναίτια απαγωγή του και τον δεκαπενταετή εγκλεισμό του. Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την κυκλοφορία του βασισμένου στο ομώνυμο ιαπωνικό μάνγκα «Oldboy», σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν Γουκ.

Η ταινία, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της διάσημης πλέον τριλογίας της Εκδίκησης («SympathyforMr. Vengeance, 2002 & LadyVengeance, 2005), θεωρείται σημείο τομής για τον νοτιοκορεάτικο κινηματογράφο, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, απασχολώντας διαρκώς το διεθνές κινηματογραφικό κοινό.

Οι «γκρίζοι» χαρακτήρες, το αριστοτεχνικό πάντρεμα διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, από θρίλερ και δράμα μέχρι νεο-νουάρ, το τολμηρό περιεχόμενο, αλλά και η σκηνοθετική επιδεξιότητα του Παρκ Τσαν-γουκ, η οποία αποκρυσταλλώνεται με μοναδικό τρόπο στην αξέχαστη, αιματοβαμμένη σκηνή στον διάδρομο, καθιέρωσαν το «Oldboy» ως ένα κορυφαίο δείγμα του σύγχρονου Κορεάτικου κινηματογράφου.

Η ταινία λατρεύτηκε από τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 2004 εξέφραζε με κάθε ευκαιρία την προτίμηση του σε αυτήν, αποσπώντας τελικά το Βραβείο της Επιτροπής∙ η πρώτη κορεάτικη ταινία που κατάφερε κάτι αντίστοιχο.

Πρωταγωνιστούν Tσόι Μιν-σικ, Γκανγκ Χίε-τζουνγκ, Γιου Τζι-τάε

Σε νέα 4K αποκατεστημένη έκδοση.

Μανχάταν

Ο 42χρονος Άιζακ είναι ένας διαζευγμένος, νευρωτικός σεναριογράφος της τηλεόρασης που θέλει να γράψει ένα σοβαρό μυθιστόρημα. Έχει σχέση με τη 17χρονη Τρέισι αλλά η διαφορά ηλικίας τους τον κάνει να νιώθει ένοχος. Όταν γνωρίζει τη Μέρι, ερωμένη του καλύτερού του φίλου, τη θεωρεί εκνευριστική, επιθετική και γοητευτική.

Η πρώην σύζυγος του, Τζιλ, έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία, στο οποίο παρουσιάζει τον πρώην σύζυγο της ως «φρικιό».

Όταν η Τρέισι αποφασίζει να φύγει από τη χώρα για να τελειώσει τις σπουδές της, ο Άιζακ καταλαβαίνει πόσο την αγαπά.

Σε άσπρο-μαύρο, μία από τις καλύτερες του Γούντι Άλεν, με τη (μαγική) μουσική του Τζορτζ Γκέρσουιν.

Πρωταγωνιστούν Γούντι Άλεν, Νταϊάν Κίτον, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μάικλ Μέρφι, Μέριλ Στριπ, Αν Μπερν, Γουάλας Σον.

Huffpost.gr