Μετρημένο το φετινό καλάθι στη ΔΕΘ – Προτεραιότητα οι πληγέντες της Θεσσαλίας

Αυτό που επικοινωνούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι τα θεσσαλικά γεγονότα δεν θα μεταβάλλουν τον πυρήνα και την κατεύθυνση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αλλά θα ενισχύσουν την πάγια θέση του για την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωση του κράτους

Μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης εστιάζεται η προσοχή των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού που πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις στην τελική ευθεία για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο, όπου θα αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης όπως αυτό διαμορφώνετια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αποδίδει μείζονα σημασία τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την Κυριακή, όπου οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και η άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή τους θα καταλάβουν την μερίδα του λέοντος, σε αυτή τη “διαφορετική” ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που επικοινωνούν κυβερνητικές πηγές είναι ότι τα θεσσαλικά γεγονότα δεν θα μεταβάλλουν τον πυρήνα και την κατεύθυνση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, αλλά θα ενισχύσουν την πάγια θέση του για την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωση του κράτους και των κρίσιμων δομών του, θέτοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, και σε επίπεδο δομών αλλά και προσώπων, δεδομένου ότι και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να οργανωθεί η περαιτέρω θωράκιση έναντί της.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα “σύγκρουσης” με όλα τα κακώς κείμενα του κράτους που ταλανίζουν αυτές τις μέρες και τη δημόσια συζήτηση για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τις ευθύνες που υπάρχουν ενώ θα αναφερθεί και στις διαχρονικές υστερήσεις στη λειτουργία του κράτους σε τομείς όπως μεταξύ άλλων το Δημόσιο, η Υγεία και οι Μεταφορές.

Κυβερντηικοί παράγοντες έχουν φροντίσει πάντως όλες τις τελευταίες ημέρες να καταστήσουν σαφές ότι ότι πλέον το λεγόμενο καλάθι της ΔΕΘ, θα είναι λιτό φέτος και θα περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Οπως ήδη άλλωστε γνωστοποιήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζδάκη δεν θα υπάρξει η παράταση του market pass ως το τέλος του έτους ενώ τις επόμενες κιόλας μέρα θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός με άμεσες δαπάνες για τη Θεσσαλία.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί από τον Ιανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθούν και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες παροχές θα είναι περιορισμένες και ερώτημα παραμένει αν θα δοθεί τελικά το ειδικό επίδομα στους πυροσβέστες που είναι χαμηλού δημοσιονομικού κόστους και κυρίως συμβολικό, όπως και το επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά δε, το έκτακτο επίδομα που σχεδιαζόταν να δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο προκειμένου να εγγραφεί ως έξοδο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στην ΔΕΘ ένα ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές, το οποίο ωστόσο όπως προϊδέαζαν δεν πρόκειται να είναι καθολικός φόρος.

Ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί στη λίστα των προτεραιοτήτων της την ασφάλεια των ευάλωτων έναντι της συνεχιζόμενης ακρίβειας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί και από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην εσωτερική αγορά, από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Για πρώτη φορά πάντως στα χρονικά φέτος στη ΔΕΘ θα δώσουν το “παρών” μόνο οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται με την οικονομία και την παραγωγικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία τους κι όχι στη Θεσσαλονίκη. ​

Πηγή: skai.gr