Αύριο η εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Λίγες ώρες έμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ και το τοπίο είναι θολό. Η συμμετοχή, οι νέες εγγραφές, αλλά και κατά πόσο ο σκληρός πυρήνας του κόμματος θα πάει να ψηφίσει αναμένεται να κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αυριανό νικητή. Είναι πολύ δύσκολο για τις εταιρίες ερευνών να μπορέσουν να εντοπίσουν τα μέλη που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για αυτό το λόγο οι δημοσκοπήσεις που έγιναν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Τα μικρά δείγματα δεν μπορεί να είναι ασφαλή και για αυτό ακόμα και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν πολύ δύσκολα προβλέψεις.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται μετά το Συνέδριο του 2022 σε περίπου 170.000. Αυτό σημαίνει πως για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στα μητρώα εγγράφηκαν πάνω από 100.000 άτομα. «Θα θυμηθούν αρκετοί από αυτούς πως είναι ακόμα μέλη;», είναι το κρίσιμο ερώτημα. Αυτό ακουμπάει την κουβέντα που είχε ανοίξει εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου για τον κόσμο που δεν κατάφερε ποτέ να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλευση στις κάλπες. Είναι γεγονός, πάντως πως οι πέντε υποψήφιοι έχουν το δικό τους κοινό και έναν κύκλο που ενδεχομένως να παρασύρει τα νούμερα προς τα πάνω. Αρκετοί εκτιμούν πως η συμμετοχή μπορεί να είναι αυξημένη και εξαιτίας  του Στέφανου Κασσελάκη που μέσω των social media έχει αποκτήσει οπαδούς. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται πως από τη στιγμή που το «κοντέρ» γράψει πάνω από 50.000 στην Κουμουνδούρου θα επικρατήσουν χαμόγελα. Με δεδομένη και την εκλογική συντριβή του κόμματος πριν από μερικούς μήνες.

Το κλίμα, η εικόνα και η αίσθηση που υπάρχει εξακολουθεί να δίνει στην Έφη Αχτσιόγλου ένα προβάδισμα για την πρώτη θέση, ωστόσο και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται από τις περιοδείες που κάνει και το θόρυβο που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητά του να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Σταθερά στο κυνήγι της κούρσας παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει ανοίξει τον βηματισμό του και πέρα από τα κομματικά στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και ο Νίκος Παππάς που επιχειρεί να επανασυσπειρώσει τους «προεδρικούς». Πιο συμβολικό χαρακτήρα έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί οι διαφορές θα λυθούν στις 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στα δυο στελέχη που ξεχώρισαν. Και αν τα «μαχαίρια» βγήκαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι σίγουρο πως η «σύγκρουση» ανάμεσα στους δυο που θα πάρουν το εισιτήριο για τον επαναληπτικό γύρο θα είναι ιδιαιτέρως σκληρός. Και σίγουρα από αύριο το βράδυ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συμμαχίες για το που θα κατευθυνθούν οι τρεις «δεξαμενές» ψηφοφόρων που θα μείνουν εκτός. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 22.30. Στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου έχει στηθεί το στρατηγείο όπου θα συλλέγουν τα αποτελέσματα από τα 570 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας. Έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για τους πέντε υποψηφίους οι οποίοι αναμένεται να μεταβούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις.

Πηγή: skai.gr