Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό- Ψέμα ότι ο στρατός άργησε να εμπλακεί στη Θεσσαλία

Κάνω πρώτα σκληρή αυτοκριτική- Το επιτελικό κράτος λειτούργησε- Στην Πολιτική Προστασία θα ενταχθεί η ΕΜΥ-  Σώσαμε ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία, είπε ο κ.Μητσοτάκης -Για τα εθνικά: Θετικός ο διάλογος, πολύ μακριά ακόμη η Χάγη- Πιστεύω ότι τελικά και η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα, είπε – Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό.

Απόλυτος σε ό,τι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης εμφανίσθηκε στη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις τουΟ κ.Μητσοτάκης υπερασπίσθηκε το επιτελικό κράτος και τον τρόπο που λειτούργησε μετά την θεομηνία στη Θεσσαλία, σημείωσε ωστόσο ότι πρώτα κάνει σκληρή αυτοκριτική, και ποτέ δεν είπε ότι δεν γίνονται λάθη, ενώ χαρακτήρισε ψέμα που διακινήθηκε ότι ο στρατός καθυστέρησε να εμπλακεί στη Θεσσαλία. Προανήγγειλε δε την ένταξη στην Πολιτική Προστασία επιστημονικών φορέων όπως η ΕΜΥ, αλλά και το Αστεροσκοπείο, ενώ τόνισε ότι σώθηκαν ζωές γιατί ο μηχανισμός έδρασε συντονισμένα και με αυτοθυσία μετά το πρωτοφανές φαινόμενο. Υπερασπιζόμενος, μάλιστα, τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της θεομηνίας, ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα την αντιμετώπιζε καλύτερα».

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι ώρα να αρχίσει η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση της περιουσίας, εκτιμώντας ότι τελικά θα καταστεί υποχρεωτική. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εθνικά και την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την ερχόμενη Τετάρτη, σημείωσε ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμη από τη Χάγη, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι του διαλόγου.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

H πρώτη ερώτηση έγινε από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ελευθερία της Λάρισας, που έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης προειδοποίησης των Θεσσαλών για τη θεομηνία, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε εγκαίρως ο στρατός και ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε:

-Το φαινόμενο ήταν πράγματι πρωτοφανές, έξω από τα μοντέλα που κρίνουν από προηγούμενα περιστατικά. Μιλάμε για φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον Ιανό.

-Προειδοποιητικά είχαν σταλεί στη Θεσσαλία, αλλά το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε ψηλό σημείο, γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε τελικά μεγάλο αριθμό νεκρών.

-Ψέμα που έχει διακινηθεί ότι άργησε να αναμιχθεί ο στρατός. Αποφασίσαμε τα ελικόπτερα να πετάξουν όταν  θα ήταν ασφαλές. Αυτό έγινε. Δεν χάθηκε ζωή επειδή αργήσαμε, δεν υπήρξε συμπολίτης μας που να πείνασε ή να χρειάστηκε άλλη βοήθεια. Υπήρχε βεβαίως πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.

-Για την επόμενη μέρα μπορούμε να πούμε πολλά. Η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Αυτό είναι πολύ παλιό.  Δεν μ ιλάμε μόνο για αντιπλημμυρική προστασία, μιλάμε για μια περιφέρεια κρίσιμη για τη χώρα, θ επιδιώξω διακομματική συναίνεση για τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, να βάλουμε όλα τα ζητήματα κάτω, να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν.

-Μετά τις πυρκαγιές είχαμε τις πλημμύρες. Δεν θα έπρεπε να είχε προχωρήσει καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός; 

-Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα, γι’ αυτό αναδείξαμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας. να δούμε τι περισσότερο θα κάνουμε. Για την επάρκεια των αντιπλημμυρικών θα δούμε, υπάρχει – και ορθά- εισαγγελική έρευνα. Οι μεγάλες πόλεις δεν πλημμύρισαν. Δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης πλημμυρών, αλλά θέμα διαχείρισης νερών. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την εποχή της εκτροπής του Αχελώου. Η χώρα μας ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τόσα χρήματα για υποδομές. Η απαίτησή μου είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Π.χ. νέα καναντέρ αυτή τη στιγμή δεν παράγονται, θα είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε καναντέρ το 2026.

Επαναλαμβάνετε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στον Εβρο και στη Θεσσαλία ήταν μόνο αυτό; Λάθη δεν διαπιστώσατε; Και αν αυτά θα προσμετρηθούν σε έναν ανασχηματισμό πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Η αντιπολίτευση σας καταλογίζει ότι τα χρήματα που φέρατε ήταν στη διάθεση της χώρας μας και δεν είχαν αξιοποιηθεί. Τι απαντάτε;

-Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, κάνω πρώτα αυτοκριτική. προτιμώ να πω τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Στον ντάνιελ δεν νιώθω ότι είχαμε εντάξει όλα τα δεδομένα. Το πρώτο θα εντάξουμε στην Πολιτική προστασία και την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, να εμπλέκουμε τις ένοπλες δυνάμεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, χρειαζόμαστε περισσότερα αυτόματα πρωτόκολλα εμπλοκής. Για τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης- εντοπισμού. Ο σκοπός μας είναι συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Είπα και επαναλαμβάνω ότι στον Έβρο το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο φάνηκε στην αρχή. Το πάρκο της Δαδιάς θα μπορέσει να αναγεννηθεί πιο γρήγορα. Για τους ευρωπαϊκούς πόρους, στο ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισ. που δεν υπήρχαν. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που να μην έχει αδιάθετους πόρους, τα 350- 400 εκατ. που εξασφαλίσαμε ευελιξία είναι νέο χρήμα. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τις συνέπειες για την οικονομία αν αυτό είχε συμβεί πριν από 5 χρόνια. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό.

Για την οργάνωση στην πολιτική προστασία και τα λάθη

-Μαθαίνουμε κάθε φορά. Π.χ. άκουσα κριτική γιατί δεν φέρατε βάρκες. μα σε πέντε λεπτά δεν θα λειτουργούσαν, γιατί κατέβαιναν τόσα υλικά που θα διαλύονταν. δεν ήταν η πρώτη φορά που τα χωριά του κάμπου πλημμύριζαν, οι άνθρωποι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Θέλω να εξάρω τη δουλειά που έκαναν τα τμήματα Μηχανικού του στρατού. π.χ. στην αποκομιδή των νεκρών ζώων, ένα πρόβλημα που δεν φανταζόμασταν, έχουμε καλύτερη εικόνα τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά.

-Οι αντίπαλοί σας μιλούν για ανίκανο επιτελικό κράτος. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός, λειτούργησε ή όχι το επιτελικό κράτος στα πρόσφατα γεγονότα. Τι θα αλλάξετε και πώς;

-Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος αφορά τη διαλειτουργικότητα, είναι τρόπος διοίκησης. Ναι, λειτούργησε στη συμφορά. Εγινε συντονιστικό, όλοι βρέθηκαν επί τόπου, έκαναν δύο συσκέψεις την ημέρα, ο καθένας με την αρμοδιότητά του. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός. Βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούσε να διαχειρισθεί το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία. Ο συντονισμός εκ των υστέρων είναι ικανοποιητικός.

Για τα εθνικά και την επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης; έχετε αποφασίσει να χαράξετε ρότα για τη Χάγη;

Θεωρώ εξαιρετικά θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, στη δρομολόγηση των ΜΟΕ, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Η βούλησή μου είναι να μπορούμε να συνομιλούμε και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα, όπως έγινε με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη. Η Τουρκία έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με την Ελλαδα, ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά από την Ελλάδα. Να μην περιμένουμε ότι προβλήματα από το παρελθόν θα λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

-Για την Οικονομία και την ακρίβεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πολίτη είναι η ακρίβεια και η καθημερινότητά του. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε ώστε να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά;

-Δεν θα κρυφτώ πίσω από στατιστικούς δείκτες, είναι αλήθεια ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια, αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους: Με βοηθήματα που δεν είναι δομική απάντηση στο πρόβλημα. Χρειάζεται σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω αύξησης μισθών και μείωσης φόρων. Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ’ αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντσ λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε. Εχουμε επιβάλει σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Οσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο.

-Δύο υπουργοί άλλαξαν και είδαμε δυσλειτουργίες. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι το ροτέισιον δεν είναι αποτελεσματικό;

Τι θα με ρωτούσατε αν δεν είχα κάνει αλλαγές μετά τις εκλογές. Αυτό υπηρέτησε το ροτέισιον, δεν έγινε στην τύχη. δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί και ένας υπουργός αξιολογείται στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας, αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο. Αξιολογείται και στο επίπεδο της συμπεριφοράς, η κρίση εκεί μπορεί να είναι ακαριαία. Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση, και σε όλους αυτούς που λένε ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Αν δεν υπήρχαν πλημμύρες και φωτιές δεν ξέρω αν θα κάναμε την ίδια συζήτηση. Η χώρα όμως, πήρε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευθεί προεκλογικά και πήραμε την επενδυτική βαθμίδα. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της πρόγραμμα για την Οικονομία.

-Για τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα

Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Εχουμε και τη βούληση και τη νομιμοποίηση και την τεχνογνωσία. Τα μέτρα που εξήγγειλα χθες θα έχουν αποτέλεσμα. Εδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα συμπολιτών μας που είναι απορία πώς ζουν με 200 και 300 ευρώ που εν τέλει δηλώνουν. Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ. Θα έχουμε τη δυνατότητα του χρόνου να γνωρίζουμε ποια είναι η έκταση που μισθώνει κάποιος σε μια παραλία, θα το ξέρει και ο ίδιος ο πολίτης, να γίνει συμμέτοχος στην αντιμετώπιση της παρανομίας.  Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα στηρίξουν τον κρατικό πτοϋπολογισμό και θα απελευθερώσουν πόρους, είναι ζήτημα κοινωνικής εμπιστοσύνης.

-Προαναγείλατε διάλογο για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών. Τι σημαίνει αυτό; δεν θα υπάρχουν αποζημιώσεις από το κράτος; Και για τη Θεσσαλονίκη, πώς αισθάνεστε απέναντι στην πόλη;

-Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύπτει όλες τις ζημιές από φυσικές καταστροφές σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης. Το κάναμε με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά αν μπορούμε ως κράτος να αποζημιώνουμε και ποια είναι η ευθύνη κάθε φυσικού προσώπου. Εχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι τελικά και η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, ξεκινά από τον ΕΛΓΑ που ο κανονισμός του έρχεται από τη δεκαετία του ΄50, είναι μεγάλη και δύσκολη συζήτηση. Αντιμετωπίζουμε φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει.

Πρέπει να έχω στενότερη παρακολούθηση για τη Θεσσαλονίκη, που το 2027 θα είναι πολύ διαφορετική, έχει δυναμική, πολύ τουρισμό, έμφαση στην παραγωγή. νέα προγράμματα στα πανεπιστήμιά της, έχει καχυποψία η πόλη, θα αλλάξει όταν δουν το μετρό οι Θεσσαλονικείς. Το flyover θα αρχίσει να κατασκευάζεται το Νοέμβριο, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή στην πόλη.

-Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον θα ήθελε αντίπαλό του; θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του;

-Θέλετε να με προβοκάρετε. Μπορώ να πω κι εγώ μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση, προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα δώσει έμφαση στην ουσία. Το θέμα δεν αφορά εμένα και δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ.Τσίπρα, αυτά θα τα απαντήσει η ίδια η ζωή.

Για την εκλογή των ευρωβουλευτών και αν σκοπεύει να επαναφέρει τη λίστα.

-Δεν σκοπεύω να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από την απλή αναλογική. Η ίδια η ζωή θα απαντήσει για τα μικρότερα κόμματα αν θα έχουν διάρκεια. Για τις ευρωεκλογές, μπορώ να πω ότι θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίζω περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντέχουν οι επιχειρήσεις την αύξηση του μισθολογικού κόστους; Ανακοινώσατε νέα αύξηση του κατώτατου τον Απρίλιο. Πόση θα είναι;

Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για τον κατώτατο. Εθεσα δύο στόχους προεκλογικά, 950 ευρώ κατώτατο και 1.500 ευρώ μέσο μισθό, που είναι ζήτημα της αγοράς. Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν περισσότερο. Ο στόχος είναι ο μέσος μισθός να πάει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ολοι βλέπουμε τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, η ελληνική δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

-Για τα εθνικά:

-Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουμε την εθνική κυριαρχία. Η συζήτηση δεν είναι απλή, 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία, οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε συνεχώς “στα κόκκινα”. Πάντα μια συνάντησή μου με τον Ερντογάν θα είναι αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος, ο διάλογος είναι σημαντικός για δύο χώρες που είναι γείτονες.

-Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα Αγοραστού στη Θεσσαλία. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να μην πάει καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΝΔ. Σκέφτεται η κυβέρνηση μετεγκατάσταση κάποιων χωριών.

Η ΝΔ έδωσε πολιτική διάσταση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι περιφερειάρχες έχουν να υλοποιήσουν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, είναι σημαντικό να είναι στην ίδια λογική. Ο,τι ισχύει για κάθε περιφέρεια, ισχύει και για τη Θεσσαλία, ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών.

Για τη μετεγκατάσταση, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, όχι στη Θεσσαλία. Δεν θεωρώ ότι μια τέτοια λύση μπορεί να υποδειχθεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Αν οι επιστήμονες πουν ότι χωριά δεν μπορούν να προστατευθούν θα συζητήσουμε με τους κατοίκους. Δεν είναι απλή συζήτηση να πεις στον άλλο ότι θα φύγει από τον τόπο του. Το πρώτο είναι να έχουμε επιστημονικά δεδομένα.

Για τις παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία. Είχατε πει μετά το Μάτι ότι είχατε ολοκληρωμένο σχέδιο. Είδαμε στη θητεία σας αλλαγές στα πρόσωπα, στις δομές, τελικά επιλέξατε τον κ.Στυλιανίδη, έμεινε εκτός, και επανήλθε σε άλλη θέση. Λάθη στον σχεδιασμό σας αναγνωρίζετε;

Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Το 2018 είναι ταυτισμένο με την τραγωδία του Ματιού. Στην Πολιτική Προστασία έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη χώρα. Δείτε σε άλλες χώρες, στη Γερμανία σήμερα δεν έχουν 112, εκεί πνίγηκαν 170 άνθρωποι από μια πολύ μικρότερη θεομηνία. Το 112 δεν είναι απλή υπόθεση. Ενισχύουμε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ο πρωθυπουργός κρίνεται. Ο κ.Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν ήθελε να μετέχει στην κυβέρνηση, την επάνοδο τη συζητήσαμε οι δυο μας.

Υπήρξε προεκλογική δέσμευση η αναβάθμιση της Υγείας, ανακοινώσατε 10.000 προσλήψεις. Πότε θα αρχίσουν; Το ΕΣΥ αποδυναμώνεται λόγω παραιτήσεων

Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, 1.000 γιατροί και 4.000 νοσηλευτές σύντομα θα είναι στις θέσεις τους. Θέλουμε να μπορούμε να πληρώνουμε το υγειονομικό προσωπικό καλύτερα.

Για όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών για τη σχέση τους με τον Κασιδιάρη, τι μέτρα θα πάρει, γιατί δεν συμφώνησε για το ζήτημα με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Η ΝΔ είχε ψηφίσει ρύθμιση προεκλογικά, δεν πιστεύουμε ότι απαιτείται ρύθμιση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει ήδη πρόβλεψη ότι αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος να τίθεται αυτόματα σε αργία. Είμαι ανοιχτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουμε με τη χρηματοδότηση κομμάτων που αποδεδειγμένα έχουν σχέση με πρόσωπα καταδικασμένα. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου και πόσο ο Αρειος Πάγος παραπλανήθηκε. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστηριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις για την κοινωνική ανισότητα. Πιστεύετε ότι πετυχαίνετε τους στόχους σας;

Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Πήραμε στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους. Για την αντιμετώπιση της φτώχειας πρέπει να στοχεύσουμε στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία αποκλιμακώνεται γρήγορα, γι’ αυτό πήρα την απόφαση να ξεπαγώσουν οι τριετίες νωρίτερα.

Για ανάληψη θέσης στην Ευρώπη από τον κ.Μητσοτάκη και αν αυτό είναι στις επιδιώξεις του;

Με αιφνιδιάζετε. Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω, λέει ένα τραγουδι. Εχω εκλεγεί πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού για την επόμενη τετραετία, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή που κάνω στην πατρίδα μου. Ευχαριστώ για την όποια διεθνή μου εμβέλεια, ή όποιους θέλουν να με ξεφορτωθούν, δεν πάω πουθενά.

Για τις αντιδράσεις στις νέες ταυτότητες και αν προβληματίζεται από αυτές.

Κάποια κόμματα έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά των νέων ταυτοτήτων. Είναι δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Μια ταυτότητα που έχουμε από το 1962 δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο έγγραφο. Οι πολίτες πρεπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς με μια ταυτότητα που δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μαζικότητα στις αντιδράσεις, σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν νέες ταυτότητες, τους λέω ότι κάνουν τζάμπα κόπο, θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026. Για συναισθηματικούς λόγους, ας τις κρατήσουν. Οι νέες ταυτότητες θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα είναι μονόδρομος να τις έχει κάποιος από το 2026.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Καταργήθηκε τελικά; Τί θα γίνει με το προσωπικό; Και για τον φόρο ημερήσιας διαμονής, τι εύρος θα έχει; 

Η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται στη ζωή των πανεπιστημίων, απαιτείται συνεργασία με τους πρυτάνεις, να καταρτίσουν σχέδια και να συνεργαστούν. Δεν είναι υποκατάστατο για την κανονική αστυνομία, που έχει κάνει παρεμβάσεις σε καταλήψεις για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα που επιζητούν οι περισσότεροι. Σ΄αυτή την πολιτική θα επιμείνουμε. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα στα Πανεπιστήμια.

Ως προς τον φόρο διαμονής, είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε πόρους για την αύξηση των πόρων εκτάκτων αναγκών. θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μετέχουν ισότιμα στην αναπτυξιακή δυναμική. Υπάρχει σχέδιο για τη στήριξή τους και ποιο είναι;

Ολα είναι στο τραπέζι, για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Η αναπτυξιακή τράπεζα έχει κάνει σημαντική προσπάθεια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων.

Για την φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας;

Εχω τοποθετηθεί, το ζήτημα σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και σε μεγάλο βαθμό ανατρέπει την πρόοδο που είχαμε επιτύχει την προηγούμενη τετραετία. Και σήμερα ακόμη η Αλβανία αρνείται έστω να του δώσει να ορκισθεί δήμαρχος, να κάνει το αυτονόητο. Η στέρηση της δυνατότητας να ορκισθεί, έστω και με το καθεστώς του προφυλακισμένου, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις και προβλήματα στην προοπτική της Αλβανίας σε σχέση με την Ευρώπη. Η ελληνική εθνική μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει σύμμαχο για τα αυτονόητα. Εύχομαι και ελπίζω να δοθεί σύντομα λύση στο ζήτημα δεν θα σταματώ θα εγείρω το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον πρωθυπουργό Ράμα.

Για την προοπτική συνταγματικής αναθεώρησης και τις σκέψεις του για το εύρος και το περιεχόμενό της, αλλά και αν προτίθεται να συναντηθεί με τον/την αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ 

Προφανώς είμαι διαθέσιμος να συναντήσω τον/την αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τον κ.Ανδρουλάκη, που ακόμη περιμένω στο ακουστικό. Για τη συνταγματική αναθεώρηση, όταν έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας, αλλά το Σύνταγμα δεν ειναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζουμε στο Κράτος. Τίποτα από όσα έχω εξαγγείλει δεν χρειάζεται τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές προχωρούν, δεν θέλω να τοποθετηθώ σήμερα για ένα θέμα που θα ανοίξει το 2025, το μόνο που έχω πει είναι για το άρθρο 16, αλλά δεν είναι άλλοθι για τις αλλαγές ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου.

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αν θα πάει ρύθμιση στη βουλή

Εχουν γίνει πολλά, έχουμε κάνει βήματα την προηγούμενη τετραετία. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης γι’ αυτή την τετραετία. Ο χρόνος που θα πάει στο κοινοβούλιο θα είναι δική μου απόφαση, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει, μέσα στην τετραετία θα το έχουμε επιλύσει.

Για το χρόνο λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης

Φαίνεται ότι θα πάμε στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, θα ήθελα και γω να πάμε νωρίτερα, πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμαστικές διαδρομές. Λίγο υπομονή ακόμη από τους Θεσσαλονικείς.

Πηγή: skai.gr