Ο «Elias» είναι εδώ: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα – SOS για τη Θεσσαλία

Μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, μεγάλη είναι η ανησυχία για τoν «Elias» που χτυπά ήδη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή είναι πέντε περιοχές.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, επισήμανε ότι σε μερική ή γενική επιφυλακή βρίσκονται Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος, ενώ τόνισε ότι «έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο, αναμένοντας το καλύτερο».

Συναγερμός έχει σημάνει για τις πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλίας

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία ήδη έχει ξεκινήσει με χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, στο Αίγιο «κατέβηκε» το βουνό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα, λόγω λασπορροής από καμένες περιοχές.

Επίσης, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα έχει ξεκινήσει να βρέχει δυνατά με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν γίνει «ποτάμια», ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκαν χωριά στη Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

22:30 Σε ποιες περιοχές έπεσε το περισσότερο νερό

Όπως αναφέρει το Meteo, σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα 25/09 σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕAA τα εντονότερα φαινόμενα μέχρι τις 21:45 εντοπίζονται στη Δυτική Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Πελοπόννησο.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφεται στο Περτούλι Τρικάλων και είναι ίσο με 109 χιλιοστά. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

22:24 Πλημμυρισμένοι δρόμοι στα Τρίκαλα από τη βροχόπτωση

Συνεχίζει να βρέχει στα Τρίκαλα, με πολλούς από τους δρόμους να είναι πλημμυρισμένοι.

22:15 Χαλαζοπτώσεις φέρνει ο «Elias»

Όπως έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, ο «Elias» φέρνει χαλαζοπτώσεις σε μια σειρά περιοχές.

Δείτε βίντεο από την ισχυρή χαλαζόπτωση στο Χιονάτο Καστοριάς:

 

22:05 Meteo: ο καιρός αύριο Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

Το Meteo στην πρόγνωσή του για τον καιρό της Τρίτης τονίζει ότι θα πέσουν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά. Πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρχει στα νότια και στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και κατά περιόδους στις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους. Τα φαινόμενα μέχρι το πρωί θα είναι τοπικά έντονα, ενώ θα ενταθούν σημαντικά εκ νέου το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 29-31, στην Ήπειρο από 16 έως 25-26 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 26-27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27-28 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα γα λίγες παροδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 27-28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς.

21:58 Πάνω από 15 κλήσεις στην Πυροσβεστική στην Κορινθία

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου Κορινθίας όπου έχει σταλεί μήνυμα από το 112. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών. Σε αρκετές περιοχές, έπεσε και χαλάζι.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, κάηκαν 3 φοίνικες, σε αύλειο χώρο οικίας, στο Κιάτο του δήμου Σικυωνίων. Πυρκαγιά – κατά πάσα πιθανότητα από κεραυνό – εκδηλώθηκε, κοντά στον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου, χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις.

21:50 Ο «Elias» έχει φτάσει στα Τρίκαλα

Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, η οδός Καλαμπάκας στα Τρίκαλα έχει μετατραπεί σε «ποτάμι».

Προβλήματα αντιμετώπισαν νωρίτερα και σε άλλα σημεία της θεσσαλικής πόλης.

21:41 Φωτιά έπιασε σπίτι στο Κιάτο από κεραυνό

Κεραυνός έπεσε στο Κιάτο Κορινθίας με αποτέλεσμα σπίτι να πιάσει φωτιά. Δείτε βίντεο:

21:35 Ο ποταμός Σύθας έχει «αγριέψει»

Αγριεμένος είναι ο ποταμός Σύθας στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

21:30 Κλειστά τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο

Με απόφαση του δημάρχου Βλάση Τσιώτου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

21:24 Χείμαρρος έχει «φουσκώσει» στο Ξυλόκαστρο

 

21:15 Ήχησε το 112 στο Ξυλόκαστρο

Σε κατοίκους του Ξυλόκαστρου έφτασε μήνυμα από το 112 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν στην περιοχή.

Η ενημέρωση για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο Ξυλόκαστρο στο Twitter:

 

21:05 Οι κάτοικοι των πολύπαθων χωριών στη Θεσσαλία έχουν οχυρώσει τα χωριά τους

Μάχη με τον χρόνο ώστε να προλάβουν να επιδιορθωθούν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα από τα αναχώματα του θεσσαλικού κάμπου τα οποία κατέρρευσαν με το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel δίνουν οι κάτοικοι των περιοχών που βυθίστηκαν κάτω από τεράστιους όγκους νερών στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

21:00 Η τελευταία ενημέρωση από την Ολυμπία Οδό

Πηγή: enikos.gr