Δωρεά σπάνιας Συλλογής Δίσκων στην Βικελαία Βιβλιοθήκη από τον Μανώλη Βεληβασάκη

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος της οικογένειας  Βελιβασάκη,  «Πολιτισμική Κρήτη-ΗΠΑ» κ. Μανώλης Βεληβασάκης υπογράφει το πρωτόκολλο δωρεάς. Αριστερά η σύζυγός του Όρσα Βεληβασάκη και δεξιά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αριστέα Πλεύρη . Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Μανώλη Βεληβασάκη στην PanhellenicPost.

Επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Σε μία σεμνή τελετή το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο όροφο της Βικελαίας, η επίσημη αποδοχή της δωρεάς σπάνιας Συλλογής Δίσκων, εκ μέρους του ιδρύματος της οικογένειας  Βελιβασάκη,  «Πολιτισμική Κρήτη-ΗΠΑ» και του προέδρου της διαπρεπούς Πολιτικού Μηχανικού ομογενή Μανώλη Βεληβασάκη και της συζύγου του,  στην Βικαιαία Δημοτική Βιβλβιοθήκη Ηρακλείου.

Η τελετή έλαβε χώρα παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη, του Προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης Δημήτρη Σάββα και του δωρητή κ. Μανώλη Βεληβασάκη μετά της συζύγου του.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ευχαρίστησε θερμά για την συμβολή του στον εμπλουτισμό των ήδη πολύτιμων αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τονίζοντάς ότι είναι πολύ σημαντικό που ο συντοπίτης μας, επέλεξε την Βικελαία για την σπουδαία αυτή παραχώρηση.

Όπως γράφει ο κ. Βεληβασάκης σε σημείωμά του, πρόκειται για 578 καθοριστικές ηχογραφήσεις της περιόδου, 1907 – 1955. σπάνιους δίσκους  (χωρίς πνευματικά δικαιώματα) οι οποίοι περιλαμβάνουν: Ρεμπέτικα-Δημοτικά- Μικρασιάτικα, Εκκλησιαστικά, Κρητικά, Δωδεκανησιακά και Ελαφρά-Κλασσικά-Δημώδη-Επιθεωρησιακά-Κωμικά.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του δωρητή Μανώλη Βεληβασάκη έχει ως ακολούθως:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Για εμάς, τους Έλληνες της Διασποράς που ήμαστε διασκορπισμένοι ανά τον Κόσμο, το θεωρούμε  πράγματι  προνόμιο που έχουμε ρίζες από την Ελλάδα, έναν τόπο αγαπημένο και μοναδικό, όπου ανακαλύπτει κανείς τους κώδικες και τις πολιτιστικές αξίες που φέρει από τα βάθη των αιώνων.  Το θεωρούμε δε μεγάλη ευθύνη το να είσαι Έλληνας και ακόμη μεγαλύτερη σήμερα που η Ανθρωπότητα φαίνεται να έχει πάρει λάθος στροφή!

Για εμάς, η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από τη συλλογική σύνθεση των αρωμάτων των ανοιξιάτικων αγριολούλουδων της, το ζωηρό γαλάζιο χρώμα του ουρανού της, τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, τις γεύσεις της εξαιρετικής κουζίνας,  μα και ιδιαίτερα τους γλυκόλαλους  ήχους της Ελληνικής μουσικής σε όλες τις μορφές της. Η πάμπλουτη Ελληνική μουσική σε όλο το μεγαλείο της, που κατά τον Πλάτωνα , «…είναι ένας ηθικός κανόνας που δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα».

Σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο όροφο της Βικελαίας, η επίσημη αποδοχή της δωρεάς παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη, του Προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης Δημήτρη Σάββα και του δωρητή κ. Μανώλη Βεληβασάκη μετά της συζύγου του, τους οποίους ο Δήμαρχος Ηρακλείου ευχαρίστησε θερμά για την συμβολή του στον εμπλουτισμό των ήδη πολύτιμων αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τονίζοντάς ότι είναι πολύ σημαντικό που ο συντοπίτης μας, επέλεξε την Βικελαία για την σπουδαία αυτή παραχώρηση.

Τα μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος της οικογένειας μου,  «Πολιτισμική Κρήτη-ΗΠΑ», η συζυγος μου Όρσα και εγώ προσωπικά ήμαστε χαρούμενοι που συμβάλουμε με το παρόν πολιτισμικό εγχείρημα, που αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτισμική και σπάνια συλλογή δίσκων.

Πρόκειται για 578 καθοριστικές ηχογραφήσεις της περιόδου, 1907 – 1955. σπάνιους δίσκους  (χωρίς πνευματικά δικαιώματα) οι οποίοι περιλαμβάνουν:

-Ρεμπέτικα-Δημοτικά- Μικρασιάτικα

-Εκκλησιαστικά

-Κρητικά

-Δωδεκανησιακά

-Ελαφρά-Κλασσικά-Δημώδη-Επιθεωρησιακά-Κωμικά

Ένα δε μεγάλο μέρος από αυτών των ηχογραφήσεων έγινε στην Αμερική με τα ονόματα που εμπλέκονται σε αυτό να θεωρούνται σήμερα θρύλοι της ελληνικής μουσικής.

Οι δίσκοι αυτοί πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και να αναρτηθούν σε πλατφόρμα με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό, ενώ θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αρχείου της Βικελαίας.

Ελπίδα μας δε είναι πως το εγχείρημα αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης.

Το Ίδρυμα μας χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Βικελαίας Βιβλιοθηκης να δεχτεί να διαφυλάξει την σπάνια συλλογή αυτών των σημαντικών συντελεστών της Ελληνικής μουσικής, με την ευχή τα έργα των καλλιτεχνών του περασμένου αιώνα να γίνουν κοινό κτήμα όλων μας, και ιδιαίτερα της νέας γενναίας!

Εκ μέρους του Ιδρύματος,  ευχαριστούμε τον Δήμος Ηρακλείου – Municipality of Heraklion και την αντ/ρχο πολιτισμού κα. Αριστέα Πλεύρη, καθώς επίσης και την Βικελαία Βιβλιοθήκη, για την αγαστή συνεργασία και ευχόμαστε να είναι μια καλή αρχή για περισσότερες συμπράξεις στο μέλλον!

Μανώλης Ελ. Βεληβασάκης

Πρόεδρος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗ-ΗΠΑ

Φωτογραφίες από την τελετή/ Ευγενική παραχώρηση Μανώλη Βεληβασάκη στην Panhellenic Post.com

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Πολιτισμική Κρήτη-ΗΠΑ», Μανώλης Βεληβασάκης ,υπό το βλέμμα της συζύγου του Όρσα, ανταλλάσσει χειραψία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό.

Το ζεύγος των δωρητών έγκριτοι ομογενείς Μανώλης Βεληβασάκης και η Όρσα Βεληβασάκη μπροστά από τη δωρεά.

Οι δωρηθέντες δίσκοι τοποθετημένοι στη βιβλιοθήκη.