Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στη Νότια Φλόριδα

ΦΟΡΤ ΛΟΝΤΕΡΝΤΕΪΛ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Στη Νότια Φλόριδα με έδρα το Φορτ Λοντερντέιλ δραστηριοποιείται η Ελληνική Πολιτιστική Εταιρεία (Hellenic Cultural Society) που έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο που απευθύνεται όχι μόνο στους ομογενείς αλλά και στους Αμερικανούς, που έτσι γνωρίζουν τα μαργαριτάρια σε κάθε τομέα του ελληνικού πολιτισμού.

Οπως αναφέρεται στο καταστατικό της εταιρείας «η αποστολή μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον Ελληνισμό, να διερευνήσουμε τη συνάφειά του στον σύγχρονο κόσμο μας και να εμπλουτίσουμε το πολιτιστικό τοπίο της Νότιας Φλόριδας. Συνδεόμενοι με τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς μέσω των τεχνών, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ανοιχτούς, φιλόξενους χώρους για να εμπλακούμε και να εξερευνήσουμε την ελληνική κουλτούρα και κληρονομιά ενώ γιορτάζουμε την κοινότητα».

Πιστοί στον σκοπό τους τώρα τα μέλη της εταιρείας διοργανώνουν Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νότιας Φλόριδας με ταινίες που έχουν λάβει καλές κριτικές.

Αυτόν τον Οκτώβριο, το Savor Cinema (Σπίτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ft Lauderdale) και το Cosford Cinema στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Coral Gables θα προβάλουν ταινίες που θα γιορτάσουν το έργο και το ταλέντο καθιερωμένων και ανερχόμενων ελληνο-κυπριακών σκηνοθετών και διασπορικών κινηματογραφιστών. Ολες οι προβολές έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Η σειρά ταινιών (ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους και βραβευμένα ντοκιμαντέρ) υπόσχεται να διασκεδάσει όχι μόνο το ελληνόφωνο κοινό και τους σινεφίλ, αλλά και όλους όσοι θέλουν να συνδεθούν και να εξερευνήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Η ταινία έναρξης της βραδιάς, Ευτυχία (στα ελληνικά: Eυτυχία) ξεδιπλώνει τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, της αντισυμβατικής στιχουργού, της Μικρασιατικής πρόσφυγας, της γυναίκας πίσω από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές ελληνικές μουσικές επιτυχίες. Η ταινία του σκηνοθέτη Α. Φραντζή έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τις καρδιές των ανθρώπων. Μην εκπλαγείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να τραγουδά ένα από τα αγαπημένα σας τραγούδια! Δεξίωση αμέσως μετά την εξέταση και ειδική παράσταση με ερμηνεία της Μαίρης Οικονομίδου (μια από τις τραγουδίστριες του Τσιτσάνη).

Εστιάζοντας στην ελληνοαμερικανική εμπειρία, το «George», ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του σκηνοθέτη Μ. Ρίτσμοντ μας συστήνει τον Γιώργο Μανιά, ο οποίος λειτουργεί κατάστημα με υποδήματα από λουστρίνι για 76 χρόνια, από τότε που γλίτωσε από τη ναζιστική κατοχή της Κρήτης στα 14 του. Ενα ποίημα για τη δύναμη των πραγμάτων που διαρκούν.

Το «Βενιζέλος: Ο αγώνας για τη Μικρά Ασία» ακολουθεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας καθώς αντιμετωπίζει τρομερές προκλήσεις κατά το πρώτο μέρος του 20ού αιώνα. Οι κινηματογραφικά απαιτητικοί συνδυασμοί δραματοποιημένων σκηνών, σπάνιου αρχειακού υλικού και συνεντεύξεων κέρδισαν πολλαπλά βραβεία του Director N. D σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το «What if», μια ρομαντική ταινία του Χ. Παπακαλιάτη (του σκηνοθέτη της σειράς «Maestro in blue» του Netflix) θα μας διασκεδάσει ακολουθώντας δύο παράλληλες ιστορίες και εξερευνώντας πώς μπορούν να εξελιχθούν ζωές με μια επιλογή ή μια ενέργεια που δεν έγινε. Θα ερωτευόταν ο Δημήτρης (ένας αφοσιωμένος εργένης) αν δεν πήγαινε μια βόλτα; Η μοίρα καθορίζει τη ζωή κάποιου;

Το «Digger» (21 βραβεία και υποψηφιότητες) του Γ. Γρηγοράκη ξετυλίγει τις προσπάθειες ενός ηλικιωμένου αγρότη να υπερασπιστεί τη γη του και τις επιλογές της ζωής του από τις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και τον εν διαστάσει γιο του. Περιγράφεται ως γουέστερν με μοτοσικλέτες αντί για άλογα, πατέρας και γιος δουλεύουν δίπλα-δίπλα καθώς αναδύονται τα μοναδικά τους διλήμματα. (Βαθμολογία R).

Στο «Dodo» (επίσημη επιλογή Φεστιβάλ Καννών 2022) του Παντελή Κούτρα συνυπάρχουν μελόδραμα, κωμωδία, μιούζικαλ, βοντβίλ και ελληνική τραγωδία. Οταν ο Dodo (ένα εξαφανισμένο πουλί), εμφανίζεται στη βίλα ενός ζευγαριού στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, λίγο πριν τον γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο, όλοι οι χαρακτήρες καλούνται να βρουν απαντήσεις σε αυτή την παράλογη πραγματικότητα. Τι θα αποφασίσουν;

Αυτό το φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη ηγετών του κλάδου όπως ο J. DeMetro, Πρόεδρος της USA Hellenic Film Society/NY Greek Film Expo, η Κ. Κονταξή, Τμήμα Cinematic Arts στο UM, η Δήμητρα Κάσδαγλη LA Greek film φεστιβάλ, την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τις γενναιόδωρες δωρεές, φιλάνθρωπους, τους ενθουσιώδεις εθελοντές και το έργο του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Ελληνική Πολιτιστική Εταιρεία της Ν. Φλόριδας (HCSSFL) σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτικών του NSU παρουσιάζουν τη Μήδεια (2022) του Δ. Αθανίτη (κινηματογραφική μεταφορά του τραγικού έργου του Ευριπίδη) μέσα από έναν διεπιστημονικό φακό όπως αυτός σχετίζεται με τους ακόλουθους κλάδους: γλώσσες, λογοτεχνία, κινηματογράφος και θέατρο.

Η Εταιρεία πέραν των κινηματογραφικών βραδιών και συζητήσεων εστιάζει ακόμη στο λογοτεχνικό έργο Ελλήνων Συγγραφέων της Διασποράς, Υπογραφές βιβλίων, οργανώνει εκθέσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις, αναπτύσσει συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγές με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή:ekirikas.com