Γαλάζιο «σπριντ» για τις τοπικές «μάχες» με στόχο το 13+3 – Πού και γιατί βγαίνει μπροστά άμεσα ο Μητσοτάκης

Στα τελευταία μέτρα της κούρσας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ζητείται συστράτευση κυβερνητικών και κομματικών

Σε ρυθμούς αυτοδιοίκησης κινούνται η κυβέρνηση και η ΝΔ, αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών σε περιφέρειες και δήμους την ερχόμενη Κυριακή. Η γαλάζια παράταξη στοχεύει στο 13+3, δεδομένης της επίσημης δήλωσης στήριξης προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με κομματικές επιλογές παντού, πλην της Κρήτης όπου στηρίζεται ο νυν ισχυρός παίκτης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και στους δήμους της Αθήνας (Κώστας Μπακογιάννης), της Θεσσαλονίκης (Κωνσταντίνος Ζέρβας) και του Πειραιά (Μώραλης Μώραλης).

Στα τελευταία μέτρα της κούρσας καταγράφεται ένα γαλάζιο «σπριντ» και ζητείται συστράτευση των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για την προώθηση των εκλεκτών της ΝΔ. Ήδη ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει ευθέως από τον γαλάζιο μηχανισμό να αφήσει στην άκρη «προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες» και να ριχτεί συντεταγμένα στον στόχο επιβεβαίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ μέσα από έναν «μπλε» εκλογικό χάρτη.

«Διεκδικούμε στις θέσεις των περιφερειαρχών να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις και να υπηρετήσουν αύριο τα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία έχουμε παρουσιάσει στις τοπικές κοινωνίες» έλεγε ο Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του την περασμένη εβδομάδα.

Τα μεγάλα «στοιχήματα»

Και από σήμερα βγαίνει και ο ίδιος μπροστά για τη στήριξη υποψηφίων, κάτι που αναμένεται να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει του δεύτερου γύρου, ο οποίος μοιραία φέρνει ακόμα περισσότερες δυσκολίες και πιθανώς ανατροπές για όσους δεν πετύχουν την καθαρή νίκη με το 43% στις 8 Οκτωβρίου.

Για τη ΝΔ η Αττική (η πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας) και η Πελοπόννησος (που κουβαλά επιπλέον συμβολισμούς για την παράταξη) είναι δύο από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα». Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί σε γειτονιές του Βύρωνα μαζί με τον – κατά τον ίδιο – «στρατιώτη» της ΝΔ Νίκο Χαρδαλιά. Στην Αττική οι γαλάζιοι προσδοκούν να καθαρίσει το «παιχνίδι» από την πρώτη Κυριακή απέναντι στον Γιώργο Ιωακειμίδη και τον Γιώργο Σγουρό, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες του δεύτερου γύρου.

Επιπλέον το απόγευμα ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κόρινθο για τη στήριξη (εκ νέου) του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος είναι επιλογή του προέδρου της παράταξης, στηρίζεται θερμά όλο αυτό το διάστημα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς έχοντας ως βασικό αντίπαλο τη δυναμική και την αναγνωρισιμότητα του Πέτρου Τατούλη.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη

Η συνέχεια θα δοθεί από τον Μητσοτάκη μεθαύριο, όταν ανηφορίσει στον Βορρά, προσπαθώντας να συνδυάσει την προβολή «θετικής» ατζέντας προς τους πολίτες με τη στήριξη υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη Δυτική Μακεδονία στηρίζεται ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έχει απέναντι και γαλάζιο «αντάρτη», τον (διαγραφέντα πλέον από τη ΝΔ) Γιώργο Αμανατίδη αλλά και κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει οκτώ αντιπάλους αλλά στη ΝΔ θεωρούν ότι η κούρσα θα τελειώσει την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη με τον περιφερειάρχη καθώς επίσης και με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης καταγραφόταν περιορισμένη κινητοποίηση των γαλάζιων, εξ ου και σπεύδει ο Μητσοτάκης να δώσει τον τόνο. Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται εκδηλώσεις για ανακοινώσεις και στον σταθμό «Αγία Σοφία» του Μετρό Θεσσαλονίκης και στις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας «ΦΙΞ».

Οι περιοδείες

Τις τελευταίες ημέρες υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη «οργώνουν» την επικράτεια, κυρίως σε μια προσπάθεια να «μαζέψουν» την απειλή της διάσπασης γαλάζιων δυνάμεων. Για τον Μητσοτάκη οι περιοδείες θα μείνουν στο πρόγραμμα, προκειμένου ο ίδιος να επικοινωνεί την κυβερνητική ατζέντα (θετικές πρωτοβουλίες, έργα που… υπογράφονται και άλλα που μπαίνουν σε ράγες υλοποίησης κ.λπ).

Την ίδια στιγμή άλλωστε τα «ανοίγματα» στην κοινωνία συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είναι υπό τη στενή… παρακολούθηση της κυβέρνησης και της ΝΔ αλλά με την εντολή από τα «κεντρικά» μόνο για στοχευμένες απαντήσεις στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις με τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου, πόσω μάλλον για σχολιασμούς των εσωτερικών κομματικών διεργασιών.

Πηγή:in.gr

Φωτογραφία αρχείου