Μπάσκετ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός πράξη… δεύτερη

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός πράξη… δεύτερη μόλις μέσα σε λίγες ημέρες. Μετά από τη συνάντησή τους στη Ρόδο και στον τελικό του Super Cup οι δύο «αιώνιοι» διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους, αυτή φορά στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα Euroleague .

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στη σάλα «Νίκος Γκάλης» τον Ολυμπιακό στην εκκίνηση των δύο ομάδων στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις σε μία διαδρομή που και οι δύο θέλουν να κρατήσει μέχρι και την επόμενη Άνοιξη με κρυφή επιθυμία να βρίσκονται στο Final-4 του Βερολίνου τον Μάιο.

Το μεγάλο ντέρμπι της πρεμιέρας της Ευρωλίγκας κάνει τζάμπολ στις 21:15 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Novasports Prime.

Euroleague – 1η Αγωνιστική

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

  • Ερυθρός Αστέρας – Βιλερμπάν 94-73
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παρτίζαν 96-81
  • Βίρτους Μπολόνια – Ζαλγκίρις 79-82
  • Μπάγερν Μονάχου – Άλμπα Βερολίνου 80-68
  • Μπαρτσελόνα – Εφές 91-74

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

  • Φενέρμπαχτσε – Μιλάνο 20:45
  • Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 21:45
  • Βαλένθια – Μονακό 21:30
  • Μπασκόνια – Ρεάλ Μαδρίτης 21:30

Αταμάν: «Φαβορί για την EuroLeague ο Ολυμπιακός»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν μιλώντας για το ματς με τους «ερυθρόλευκους» δήλωσε: «Ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα φαβορί για τον τίτλο στην EuroLeague. Πέρσι έχασε το τρόπαιο για λίγα δευτερόλεπτα. Είμαστε μια ομάδα με 11 νέους παίκτες, αλλά είμαστε μια καλή ομάδα με δυνατούς χαρακτήρες. Την περασμένη εβδομάδα ηττηθήκαμε βαριά στον τελικό του Super Cup. Τώρα παίζουμε στην έδρα μας και έχουμε την ώθηση από περίπου 20.000 θεατές, θα παλέψουμε σίγουρα για το παιχνίδι. Σίγουρα δεν είναι εύκολο παιχνίδι. Ούτε για αυτούς θα είναι όμως εύκολο ματς. Κάθε προπονητής θέλει να ξεκινάει τη χρονιά απέναντι σε έναν εύκολο αντίπαλο, αλλά η κλήρωση ήταν έτσι. Φέτος θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας παίξαμε τέσσερα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες επιπέδου EuroLeague και χάσαμε μόνο το ένα, αυτό απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Κερδίσαμε την Μακάμπι, την Μπάγερν και την Εφές. Νομίζω ότι το ματς της περασμένης εβδομάδας στο Super Cup ήταν εντελώς διαφορετικό, όμως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Σε εκείνα τα ματς είχαμε φουλ ρόστερ, ενώ τώρα δεν θα έχουμε τον Μήτογλου και τον Παπαπέτρου. Ξεκινάμε τη σεζόν χωρίς δύο πολύ σημαντικούς παίκτες στον ρόλο που έχουν ο καθένας. Όπως και έχει η σεζόν είναι μεγάλη και όλες οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν τραυματισμούς, σε εμάς συνέβη στην αρχή. Αυτό μας χαλάει όσα δουλέψαμε στην προετοιμασία, τώρα πρέπει να αλλάξω κάποια πράγματα».

Κλείνοντας, έκανε ειδική μνεία στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού: «Σίγουρα οι οπαδοί στο ΟΑΚΑ θα μας δώσουν μεγάλο κίνητρο. Όταν παίζεις σε τέτοια ατμόσφαιρα, προσπαθείς πιο σκληρά. Στον αντίποδα δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να επικεντρωθούμε στο μπάσκετ. Πρέπει να έχουμε κίνητρο, αλλά να είμαστε έξυπνοι γιατί παίζουμε με ένα πολύ καλό αντίπαλο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας και να αρχίσουμε τη σεζόν με ένα sold-out. Ελπίζω αυτό να ισχύσει σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, γιατί ο στόχος μας δεν είναι να κερδίσουμε μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά να είμαστε στο Top-6 στο τέλος της κανονικής περιόδους για να μπούμε στα playoffs».

«Ο Παναθηναϊκός θα είναι πιο επιθετικός»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας, προπονητής των «ερυθρόλευκων», τοποθετήθηκε αρχικά αναφορά με τις ομοιότητες και τις διαφορές σχετικά με τον τελικό του Super Cup: «Θα είναι διαφορετικό ματς 100%, γιατί ποτέ είναι οι αγώνες ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες δεν είναι ίδιες. Καταρχήν είναι διαφορετικό το μέρος που γίνεται. Η Ρόδος ήταν ένα ουδέτερο γήπεδο για εμάς, το ΟΑΚΑ είναι μια έδρα δύσκολη να παίξεις, ειδικά για εμάς με το περιβάλλον που θα υπάρχει».

«Παρόλα αυτά, ξεκινάμε τη χρονιά με αισιοδοξία, έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας, είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινά η χρονιά, αν και θα θέλαμε να έχουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστούμε», τόνισε ο Μπαρτζώκας και ευχήθηκε: «Ελπίζουμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση και να ξεκινήσουμε με νίκη».

Σχετικά με την απουσία του Γάλλου σέντερ και τις πιθανότητες συμμετοχές του Λιθουανού φόργουορντ, ο κόουτς του Ολυμπιακού εξήγησε ότι: «Ο Φαλ δεν θα παίξει, γιατί προτιμήθηκε αυτή την εβδομάδα να κάνει ατομικό πρόγραμμα και να παίξει την επόμενη. Ο Μπραζντέικις έχει κάνει δύο ομαδικές προπονήσεις με την ομάδα μας και βελτιώνεται συνέχεια, όμως προέρχεται από μια αποχή τριών εβδομάδων. Θα σκεφτούμε μετά την σημερινή προπόνηση το αν θα είναι στην 12άδα ή όχι».

«Θα πρέπει να επιβάλλουμε τον τρόπο που παίζουμε», δήλωσε ο Μπαρτζώκας για τα «κλειδιά» της νίκης στο αυριανό ντέρμπι και τόνισε ότι: «Η καλή άμυνα, που θα μας δώσει δυνατότητες τα για πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, το να είμαστε καλοί στα ριμπάουντ. Αυτά τα πράγματα στο προηγούμενο ματς που παίξαμε με τον Παναθηναϊκό, ήταν σημαντικά και μας έδωσαν αυτή τη μεγάλη διαφορά από την αρχή. Περιμένουμε πως ο Παναθηναϊκός θα είναι πιο επιθετικός, λιγότερο διστακτικός, πιο αποφασισμένος, γιατί θα θέλουν να απαντήσουν στα όσα γράφτηκαν, στα όσα ειπώθηκαν κι στα όσα τελικά έγιναν στο ματς της Ρόδου».

«Κι επειδή έχουν καλό υλικό και καλό προπονητή, πιστεύω πως γενικά θα είναι πιο έτοιμοι να μας αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ακόμη ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» και για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη σημείωσε ότι: «Ήμασταν στην επιμνημόσυνη δέηση οι Πρόεδροι, ο αρχηγός μας κι εγώ για να τιμήσουμε τον άνθρωπο που συνέβαλε πάρα πολύ στο να αλλάξει η σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Η αναγέννηση του Ολυμπιακού πέρασε μέσα από το δικό του μυαλό και φυσικά του προέδρου, των παικτών και όλων όσων ήταν τότε στην ομάδα. Όμως, εκείνος οραματίστηκε αυτό που έγινε».

«Το αποτύπωμά του είναι τεράστιο όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά για όλο το ελληνικό μπάσκετ και όλο τον ελληνικό αθλητισμό», υπογράμμισε ο Μπαρτζώκας. «Τα θερμά συλλυπητήριά όλων μας, τα εκφράσαμε κιόλας, στην σύζυγό του και την κόρη του».