Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό drone στη Συρία – Ένα ακόμη αγκάθι ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα

Συρία.- Tο επεισόδιο της Πέμπτης θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα παραμένει ένας στρατηγικά σημαντικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον και μέλος του ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι αμερικανικά μαχητικά F-16 κατέρριψαν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Πέμπτη επειδή αυτό εισήλθε εντός απαγορευμένης ζώνης επιχειρήσεων περίπου 500 μέτρα μακριά από τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία βρήκαν κάλυψη σε οχυρά στη βορειοανατολική Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Πάτρικ Ράιντερ χαρακτήρισε το περιστατικό «λυπηρό» προσθέτοντας ότι «η απόφαση ελήφθη με τη δέουσα επιμέλεια και το εγγενές δικαίωμα στην αυτοάμυνα για την ανάληψη δράσης με σκοπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου κατά των αμερικανικών δυνάμεων ή του Διεθνούς Συνασπισμού στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωναν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως Τούρκους αξιωματούχους ότι επιχειρούσαν κοντά στα χερσαία στρατεύματά τους.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία, εδάφη τα οποία ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και αποτελούν τον βασικό σύμμαχό τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, στο πλαίσιο των SDF, ηγετική δύναμη είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΡΚΚ αναγνωρίζεται ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση όχι όμως και η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Tο επεισόδιο της Πέμπτης θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα παραμένει ένας στρατηγικά σημαντικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον και μέλος του ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει πολλές φορές την Τουρκία για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς επίσης και για την καθυστέρηση εισδοχής της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή, πηγή ανησυχίας για την Ουάσιγκτον είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα σε διάφορους τομείς και κυρίως στον στρατιωτικό.

Από την πλευρά της, η Τουρκία παραμένει εκνευρισμένη με τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση της πώλησης των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 όπως επίσης και για την καθυστέρηση της πώλησης ενός πακέτου (κιτ) εκσυγχρονισμού του στόλου της.

Το 2016 ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι στήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδώσει το πρόσωπο που ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «στεκόμαστε σταθερά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, και τον τουρκικό λαό στον αγώνα τους ενάντια στο ΡΚΚ».

Το επεισόδιο σημειώθηκε μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ, καθώς η Τουρκία τους κατηγορεί για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την περασμένη Κυριακή για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το ΡΚΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταρρίψει τουρκικό αεροσκάφος ξανά, παρότι έχουν σημειωθεί εντάσεις. Σημειώνεται ότι το 2019, τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είχαν δεχθεί πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις.

Πηγή: skai.gr