Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές της – Η αντιπολίτευση

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στους περιφερειάρχες κι δήμαρχους που κέρδισαν από την πρώτη Κυριακή, είπε στην πρώτη του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ΝΔ κέρδισε σε 7 περιφέρεις στον πρώτο γύρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές της».

«Θέλω να σταθώ στην πολύ σημαντική επιράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική με και του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού

Στο πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στάθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ και τις επιλογές της. «Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης οι πολίτες πιστεύω ότι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα και πράγματι κατ’ ελάχιστον 7 περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της ΝΔ στον πρώτο γύρο. Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνά το 46% αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Να επισημάνω επίσης και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτ. Ελλάδα, η Ηπειρος πολύ-πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα ποσοστά των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας «Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός, ότι φαίνεται πως μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα το γαλάζιο του χάρτη αυτών των εκλογών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος και βέβαια την επόμενη εβδομάδα θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη του δεύτερου γύρου σε εκείνες τις αναμετρήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν αυτήν την Κυριακή».

«Συγχαρητήρια σε όσους και όσες εξελέγησαν και ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που έδωσε η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και με κάθε δήμαρχο» είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό το κάναμε εξάλλου και αυτά τα 4 χρόνια διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικίσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο περιφερειών αλλά και σε επίπεδο δήμων, αλλά οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια και γι’ αυτό αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. το οποίο βάζει αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών».

Σε ερώτηση για τις περιφέρειες που το αποτέλεσμα δεν κρίνεται από τον πρώτο γύρο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Αφήστε να δούμε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών πως θα διαμορφωθεί. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προερχόντουσαν από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή τους, αλλά περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα, ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γιατί κατάφεραν μόνο σε μία περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στο δεύτερο γύρο».

Από το ΠΑΣΟΚ

Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον Α’ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του:

Ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, (αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία) επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α’ Κυριακή.

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να κάνει την ανατροπή στην Αθήνα και να περνά στον δεύτερο γύρο ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περνά στον δεύτερο γύρο.

Σε σχέση με το 2019, στο ΠΑΣΟΚ κερδίζουν ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους. Ενδεικτικά πρόκειται για τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Αττικής, Ιεράπετρας κλπ

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει ως φαίνεται τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αγοραστό.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η στήριξη σε νέα πρόσωπα, απέδωσε και επισημαίνουν δυο περιπτώσεις:

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης ήταν δεύτερος.

Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος.

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος.

Από το ΚΚΕ

Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στο ΚΚΕ επισημαίνουν το πολύ υψηλό ποσοστό που καταγράφει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, επίσης το υψηλό ποσοστό που καταγράφει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Αθηναίων με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, ενώ συνολικά στις περιφέρειες φαίνεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταγράφεται με ποσοστά πάνω από 10%, ενώ αντίστοιχα το 2019 τα ποσοστά ήταν κατά μέσο όρο στο 6,8%.

Επίσης, σημειώνουν ότι σε αρκετούς δήμους η «Λαϊκή Συσπείρωση» ή περνά στον δεύτερο γύρο των εκλογών ή καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη με υψηλά ποσοστά.

Από Κυριάκο Βελόπουλο

«Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει βαθιά αμετανόητος και διχαστικός, δηλητηριάζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Η πολιτική του όχι μόνον δεν είναι “σύγχρονη” αλλά παραπέμπει σε “εποχές Γκρούεζα”», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αναφορικά με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Την ώρα που για πρώτη φορά στην ιστορία η συμμετοχή στις τρεις μεγάλες πόλεις μετά βίας υπερέβη το 30%, ο κ. Μητσοτάκης αντί να απολογείται μετράει ποσοστό και όχι ψήφους, απαξιώνοντας έτσι τη λογική των Ελλήνων ψηφοφόρων και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πανηγυρίζοντας», προσέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «έχουμε πλέον την μετατροπή του πολιτεύματος σε “κυριαρχία της μειοψηφίας”, στην κοιτίδα μάλιστα της δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

Με ένα μήνυμα για τους Έλληνες τουρίστες που επιστρέφουν από το Ισραήλ, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται, ξεκίνησε τη δήλωσή του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

«Οι σκέψεις μου σήμερα το βράδυ είναι με τους Έλληνες που μεταφέρονται από το Ισραήλ στην πατρίδα τους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη της χώρα μας να έχει μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτό το βλέπετε και στη Θεσσαλία όπου ο παντοδύναμος περιφερειάρχης υπέστη μεγάλες απώλειες. Στη Θεσσαλονίκη οι προοδευτικές υποψηφιότητες υπερίσχυσαν. Στην Αττική ο Γιώργος Ιωακειμίδης έδωσε έναν μεγάλο αγώνα και κατάφερε να λάβει τη δεύτερη θέση και ήταν τιμή να τον στηρίξω», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Παράλληλα, πήρε καθαρή θέση για στήριξη του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο στο Δήμο Αθηναίων, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έχασε ποσοστά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χθες. Η ανανέωση ξεκινάει από αύριο», τόνισε.