Το Εναρκτήριο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνίδων προτείνεται να γίνει στα Ιωάννινα το 2024

Νέες Ελληνο-Αυστραλές επί σκηνής στην παρουσίαση του βιβλίου 2022 Her Voice: Inspiring the new generation. Φωτο: FFTN/Supplied

Μελβούρνη.- Κατατέθηκε πρόταση για το πρώτο Συνέδριο «Γυναίκα και Ελληνισμός» που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα του χρόνου, προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου θα συναντηθούν οι Ελληνίδες από τη διασπορά και την πατρίδα.

Το πενθήμερο συνέδριο διοργανώνεται από το Δίκτυο Ελληνοαυστραλών Γυναικών, Τροφή για Σκέψη/ Food For Thought Network (FFTN) και το Παγκόσμιο Φόρουμ Ελληνίδων και Φίλων/ Greek Women and Friends Global Forum, και πρόκειται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2024 στο ξενοδοχείο Grand SERAI Congress and Spa στα Ιωάννινα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει κεντρικούς ομιλητές και συζητήσεις σε πάνελ που θα επικεντρώνονται γύρω από τρία βασικά θέματα: Εκπροσώπηση του Ελληνισμού, Εμπόδια και διευκολυντές της συμμετοχής των γυναικών στον σημερινό κόσμο, Αειφορία του Ελληνισμού.

Θα περιλαμβάνει επίσης διήμερες πολιτιστικές εκδρομές για την εξερεύνηση της περιοχής της Ηπείρου, με επισκέψεις στις περιοχές των Ιωαννίνων, των Ζαγοροχωρίων, της Πρέβεζας και της Πάργας.

Σε αυτό το συνέδριο θα διερευνηθούν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της ιστορικής αναπαράστασης του ελληνισμού στη διασπορά και της βαθιάς του επίδρασης στην ενδυνάμωση των Ελληνίδων.

Θα εξεταστεί επίσης πώς το φύλο, η ηλικία, ο πολιτισμός, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η σεξουαλικότητα και η γεωγραφία διασταυρώνονται για να διαμορφώσουν την ταυτότητα των Ελληνίδων στη σύγχρονη κοινωνία και, γενικότερα, να αναδείξουν τις διαφορετικές εμπειρίες που επηρεάζουν τις Ελληνίδες σήμερα.

Το συνέδριο στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου όπου η φωνή κάθε Ελληνίδας θα μπορεί να ακουστεί και να εκτιμηθεί, γιορτάζοντας την πολύπλευρη ταυτότητα και την αριστεία των Ελληνίδων παγκοσμίως σε όλους τους τομείς π.χ. ακαδημαϊκή κοινότητα, επαγγέλματα, επιχειρήσεις και κοινότητα.

Οι διοργανωτές διερευνούν το ενδεχόμενο το συνέδριο να τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ενώ έχουν επαφές και με την Περιφέρεια Ηπείρου, ορισμένες γυναίκες Υπουργούς της Ελλάδας και άλλους Γυναικείους Συλλόγους παγκοσμίως.

Η σκοπιμότητα του συνεδρίου θα αξιολογηθεί με βάση το ποσοστό ανταπόκρισης κατά τις φάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τις περαιτέρω εξελίξεις να ορίζονται για τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, εάν όλα βαίνουν θετικά.

Οι διοργανωτές θα στείλουν προσκλήσεις για τυχόν ενδιαφερόμενους ομιλητές τον Νοέμβριο, με το τρέχον πρόγραμμα να στοχεύει να επιβεβαιώσει τους ομιλητές έως τον Μάρτιο του 2024.

Η οργανωτική επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χορηγών, συνεργατών και υποστήριξης σε είδη για άλλα έξοδα που δεν καλύπτονται από το τέλος εγγραφής.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και κόστος συμμετοχής, η εκδήλωση δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος έως τις 25 Οκτωβρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Food For Thought Network Survey (surveymonkey.com)