Γάζα, ώρα μηδέν – Χερσαίες επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό, καμπανάκι ΟΗΕ για κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου

Μπήκε στη Γάζα το Ισραήλ, μετά το τελεσίγραφο που έληξε στις 8 το απόγευμα και ανάγκασε χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν όπως-όπως από τα σπίτια τους. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, δυνάμεις εισέβαλαν χθες βράδυ (Παρασκευή) στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε «τοπικές επιδρομές» προκειμένου να εκκαθαρίσουν την περιοχή από πιθανούς τρομοκράτες και να εντοπίσουν αγνοούμενους Ισραηλινούς.

Η Γάζα μετατρέπεται σε κολαστήριο

Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς το Σάββατο.

Οι αναγκαστικές εκκενώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια Γάζα,  χαρακτηρίζεται από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «έγκλημα πολέμου«.

Η Γάζα μετατρέπεται σε κολαστήριο. Στο Ισραήλ επικρατεί γενικός συναγερμός.

«Είναι μόνο η αρχή» απείλησε ο Νετανιάχου, «Θα πεθάνουμε πολεμώντας» απάντησε η Χαμάς.

Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στους 1.900 οι νεκροί στη Γάζα, ενώ άλλοι 7.696 είναι τραυματίες. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Live όλες οι εξελίξεις από το in

Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς το Σάββατο

Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς το Σάββατο. Βρίσκονται σε εξέλιξη αναγκαστικές εκκενώσεις χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια Γάζα, κάτι που χαρακτηρίζεται από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «έγκλημα πολέμου«. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι η κατάσταση πλησιάζει «σε μια στιγμή ολέθριας κλιμάκωσης«.

IDF: Περισσότεροι από 120 πολίτες κρατούνται αιχμάλωτοι

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) λέει ότι έχει επιβεβαιώσει πως περισσότεροι από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς.

 Jerusalem Post: Ο ισραηλινός στρατός βρήκε πτώματα αγνοουμένων

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Μπορέλ στο Πεκίνο: Μοναδική λύση η ύπαρξη δύο κρατών

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Πεκίνο: «Συζητήσαμε με την Κίνα ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμοστεί».

 Συζητήσεις της Κίνας με τον Αραβικό Σύνδεσμο για το Παλαιστινιακό

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Πεκίνου για τη Μέση Ανατολή, Zhai Jun, συναντήθηκε χθες Παρασκευή με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου στην Κίνα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Σάββατο.

Ο Zhai Jun ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τον ισχυρό Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών προκειμένου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «παλαιστινιακό ζήτημα» και πως θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει σοβαρά να ενισχύσει τις προσπάθειές της για επείγουσα επιστροφή στη σωστή βάση της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ», είπε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 Στόχους της Χεζμπολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα σήμερα Σάββατο ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση άγνωστων εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ» και πυρών εναντίον ισραηλινού drone.

Ο στρατός αναχαίτισε τ’ αντικείμενα και τα πυρά κατά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

04:29 ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έφυγαν νότια

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν νότια, μετά την προειδοποίηση εκκένωσης από το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων OCHA του ΟΗΕ.

Πριν την προειδοποίηση, περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά, αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα ν’ απομακρυνθούν προς τα νότια προτού εξαπολύσει χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών τους.

 Εγγραφα της Χαμάς αποκαλύπτουν στόχευση σχολείων

Εγγραφα της Χαμάς αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της σκόπιμα στόχευσαν δημοτικά σχολεία και κέντρο νεολαίας κατά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δικτύου NBC.

Τα έγγραφα που έφτασαν στο NBC News δείχνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, ότι η Χαμάς κατάρτισε λεπτομερή σχέδια για να στοχεύσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά, προκειμένου να «σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», να συλλάβει ομήρους και να τους μεταφέρει γρήγορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Βρέθηκαν στα πτώματα των μελών της Χαμάς από τους πρώτους ισραηλινούς διασώστες που έφτασαν στην περιοχή και κοινοποιήθηκαν στο NBC News.

Συζητήσεις για να ανοίξει διάδρομος διαφυγής από την Αίγυπτο

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ΗΠΑ και Αίγυπτος είναι κοντά σε συμφωνία για να ανοίξει διάδρομος διαφυγής των ξένων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου.

Το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για την εκκένωση της Γάζας έχει λήξει από τις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ωστόσο δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνση σε 24 ώρες τόσο μεγάλου όγκου πληθυσμού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα Κάιρο και Ουάσιγκτον είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για την ασφαλή έξοδο των προσφύγων μέσω της Αιγύπτου.

Γκουτέρες: Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters αντανακλά τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

02:44 Στους 16 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική όχθη

Ο απολογισμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε στους δεκαέξι Παλαιστίνιους χθες Παρασκευή, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους τουλάχιστον 51 από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Τρεις ρουκέτες έπληξαν τη Σντερότ

Σύμφωνα με τη haaretz, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν την πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ενώ ένα σπίτι έπιασε φωτιά.

Το σπίτι που έπιασε φωτιά στην πόλη Σντερότ

Η Χαμάς δίνει βίντεο με μαχητές της να φροντίζουν παιδιά στη Γάζα

Ένα βίντεο, το οποίο απεικονίζει μέλη της Χαμάς να φροντίζουν μωρά Ισραηλινών δημοσιεύτηκε στα social media από λογαριασμούς μελών της.

Στο βίντεο αναφέρεται ότι πρόκειται για μωρά, τα οποία πήραν οι μαχητές της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της επίσης του Σαββάτου και τις αναφορές ότι «τα είχαν αποκεφαλίσει».

Με το βίντεο αυτό η Χαμάς προσπαθεί να ανασκευάσει την κατακραυγή για τις αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για σκοτωμένα βρέφη κατά τη διάρκεια της επίθεση που σόκαρε τον πλανήτη.

Ισραηλινές δυνάμεις: Αναχαιτίσαμε «άγνωστους στόχους» πάνω από τη Χάιφα και έναν στο νότιο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε «δύο άγνωστους στόχους» πάνω από τη Χάιφα και ένα «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» κοντά στην πόλη Shfaram στο νότιο Ισραήλ.

Ψάχνει Ισραηλινούς αγνοούμενους στη Γάζα ο στρατός

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις ανέφεραν, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης εισήλθαν σήμερα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε «τοπικές επιδρομές» προκειμένου να «εκκαθαρίσουν» την περιοχή από πιθανούς τρομοκράτες και να εντοπίσουν αγνοούμενους Ισραηλινούς.

Ο εκπρόσωπος του IDF, υποναύαρχος Daniel Hagari, είπε ότι έκαναν έρευνες και «εντόπισαν ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων».
«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρούμε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να βοηθήσει για τους αγνοούμενους και τους ομήρους».

 

Η Αλ Κάιντα καλεί να γίνουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του παγκοσμίως

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους.
«Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό» ανέφερε χθες Παρασκευή μέσω των συνηθισμένων διαύλων προπαγάνδας της.
Οι «γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν
Κάλεσε τους συμπαθούντες της και άλλους πιστούς να ενωθούν με αυτόν που αποκάλεσε αγώνα της.

Σχέδιο πέντε σημείων κατέθεσε η Ρωσία στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ

Ένα προσχέδιο με πέντε προτάσεις κατέθεσε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία με το οποίο ζητά την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στη Χαμάς και ενώ θέμα ωρών θεωρείται η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία ζητά άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή από όλα τα μέρα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή εκκένωση των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Τα μέλη μπορούν τώρα να προβάλλουν αντιρρήσεις και να διαπραγματευτούν, αλλά δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα μέλη του Συμβουλίου και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το σύμμαχό τους Ισραήλ από κάθε κριτική, ασκώντας δεκάδες φορές βέτο.

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου

Θα μετατραπεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε μια περιφερειακή κρίση μεγατόνων ή θα περιοριστεί στην χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, που είτε θα ισοπεδώσει τη Γάζα στη λογική των ασύμμετρων αντιμέτρων, είτε θα ανακαταλάβει τον έλεγχο τμήματος της Λωρίδας σε ένα χτύπημα μέσα στα όρια της αναλογικότητας;

Με δεδομένο ότι νωρίτερα σήμερα στις 20.00 έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους αμάχους για να εγκαταλείψουν τη Γάζα και ξεκίνησαν οι επιδρομές κατά μήκος των συνόρων για την ανεύρεση ομήρων. το περιοδικό Foreign Policy εξετάζει τους τρεις λόγους, που θα κρίνουν την έκβαση αυτού του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Συγκινεί πατέρας που έχασε τον γιο του στην επίθεση της Χαμάς – «Ρίξτε τις βόμβες στη θάλασσα»

Ένας πατέρας που έχασε τον γιο του στην επίθεση της Χαμάς παρακαλεί τους Ισραηλινούς πιλότους «να ρίξουν τις βόμβες στη θάλασσα» όχι στους κατοίκους της Γάζας

Ο Γιάακοβ Γκόντο στέκεται μπροστά στο φέρετρο του γιου του, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τη Χαμάς, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Φοράει ένα μπλουζάκι με ένα γνωστό σύνθημα, στα αραβικά και τα εβραϊκά, υπέρ της ειρήνης.

«Στο μπλουζάκι μου γράφει: Ας κοιτάξουμε την κατοχή στα μάτια. Είμαι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μάχομαι την κατοχή» (σ.σ. του Ισραήλ επί των παλαιστινιακών εδαφών), εξηγεί ο 72χρονος συνταξιούχος κτηνίατρος ο οποίος δραστηριοποιείται κάνοντας φιλανθρωπικό έργο για Παλαιστίνιους ασθενείς. «Και δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω. Και θα στηρίζω τους Παλαιστίνιους», επιμένει, τη στιγμή που ενταφιάζεται ο γιος του στο κιμπούτς Ναάν, στα νότια του Τελ Αβίβ.

Sky News: «Άκρως απόρρητα» έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς ίσως σχεδίαζε την επίθεση στο Ισραήλ ένα χρόνο πριν

Οι μαχητές της Χαμάς ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όπως δείχνουν έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Sky News.

Οκτώ σελίδες, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», λέγεται ότι βρέθηκαν σε πτώματα μαχητών στη ζώνη μάχης.

Το εξώφυλλο της δέσμης εγγράφων φέρει την ημερομηνία «Οκτώβριος 2022». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σχέδια ήταν ήδη καλά εδραιωμένα τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Τα έγγραφα που δείχνουν ότι ίσως η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση πάνω από έναν χρόνο πριν

Fake news για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς από το YouTube – Παρέμβαση της Κομισιόν

Ήρθε η σειρά της Alphabet -μητρικής της Google και του YouTube– να δεχτεί την επιστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου με την οποία προτρέπει τον τεχνολογικό κολοσσό να είναι «σε εγρήγορση» για την απομάκρυνση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της εταιρείας του κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σούνταρ Πιτσάι να τηρήσει τους τεχνολογικούς κανόνες της ΕΕ μετά τα περιστατικά παραπληροφόρησης στο YouTube που παρατηρήθηκαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.