ΗΠΑ: Νέα σφαγή με τουλάχιστον 22 νεκρούς σε επιθέσεις ενόπλου σε πόλη του Μέιν

Ενοπλος διαπράττει επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσει κόσμο, ανακοίνωσε η πολιτειακή αστυνομία της Μέιν και κάλεσε τους πολίτες να «βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», ή να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 με 60 τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη σε καταιγισμό πυροβολισμών στο Λιούιστον του Μέιν, μετέδωσε το NBC News, επικαλούμενο αστυνομική πηγή της πόλης (στη φωτογραφία, επάνω, ο ύποπτος ενώ πυροβολεί τα θύματά του).

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τουλάχιστον δυο ως τρεις επιθέσεις ενόπλου, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν το βράδυ της Τετάρτης, δίνοντας στη δημοσιότητα μέσω Facebook δυο φωτογραφίες υπόπτου με όπλο στα χέρια, μάλλον ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, το οποίο δέχεται γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Βίντεο δείχνουν τη σύλληψη υπόπτου που φέρεται να είναι ο δράστης

Το αυτοκίνητο που σχετίζεται με τον δράστη του μακελειού και έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Λιούιστον

«Ενθαρρύνουμε όλες τις επιχειρήσεις να κλειδώσουν τις πόρτες τους ή/και να κλείσουν ενόσω ερευνούμε. Ο ύποπτος παραμένει ασύλληπτος», τόνισε το γραφείο του σερίφη.

 

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν αργότερα βίντεο τα οποία, όπως ισχυρίζονται, δείχνουν τη σύλληψη του υπόπτου (κάτω), χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

 

Αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, ο οποίος «είχε συλληφθεί για παιδική πορνογραφία, έχει καταχωρηθεί στα αρχεία ως δράστης σεξουαλικών αδικημάτων, που σημαίνει ότι δεν μπορεί νόμιμα να κατέχει όπλο».

 

Το πρόσωπο αυτό ονόμασε η αστυνομία του Λιούιστον ως ύποπτο για το μακελειό, με ανάρτησή της στο Facebook, προσθέτοντας ότι είναι «οπλισμένος» και «επικίνδυνος».

Η εφημερίδα Sun Journal, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις: στη Sparetime Recreation, όπου οργανώνονται αγώνες μπιλιάρδου και πάρτι, ιδίως για παιδιά, στο εστιατόριο Schemengees Bar & Grill, καθώς και σε κέντρο διανομής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Walmart. Πρόσθεσε πως υπάρχουν «πολλοί» τραυματίες — και πιθανόν νεκροί.

 

Επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσει κόσμο

Την πληροφορία πως ένοπλος διαπράττει επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσει κόσμο («active shooter situation», στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου) στη Λιούιστον επιβεβαίωσε μέσω X η πολιτειακή αστυνομία της Μέιν, καλώντας τους πολίτες να «βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται», ή να παραμείνουν στα σπίτια τους «με τις πόρτες κλειδωμένες» καθώς αστυνομικοί επιχειρούν σε διάφορες τοποθεσίες.

 

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν ζήτησε οι πολίτες να βοηθήσουν να ταυτοποιηθεί ο ύποπτος, λευκός με γενειάδα που εικονίζεται στις φωτογραφίες με καφέ χούντι και σκούρο κάργκο παντελόνι έχοντας στα χέρια τουφέκι εφοδιασμένο με σκοπευτικό, έτοιμος να ρίξει.

 

Το Λιούιστον είναι μια πόλη περίπου 37.000 κατοίκων και βρίσκεται 30 μίλια βόρεια του Πόρτλαντ. Ενα τοπικό νοσοκομείο, το Central Maine Medical Center, ανακοίνωσε ότι ανταποκρίνεται σ’ ένα «συμβάν μαζικών θυμάτων, μαζικών πυροβολισμών».

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για το περιστατικό με πυροβολισμούς στο Λιούιστον του Μέιν και «θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Ελαβε μια πρώτη ενημέρωση νωρίτερα σήμερα το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δείπνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζε.

 

Η κυβερνήτης της Μέιν, Τζάνετ Μιλς, ανέφερε μέσω X πως επίσης είναι ενήμερη για τις επιθέσεις.

Πηγή:in.gr